Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kromě základní minimální mzdy na 13 350 Kč se zvyšuje i jiná, a to na 26 700 Kč od re - A už se ví, kolik bude nezabavitelná částka?...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2018 18:35

    Auror článku (neregistrovaný)

    Neví, tedy možná to ví leda tak členové vlády nebo další politici či vysocí státní úředníci. Oficiálně se to neví, já to tedy nevím. Normativy jsou vypočítány předem, ty prostě vláda schválí, tak jak budou předkladatelem - MPSV navrženy, ale je otázka, zda do toho nezasáhne zvýšení životního minima, pod jiným svým článkem jsem upozorňoval na spor ministryní Maláčové a Schillerové na toto téma. Mimochodem, zajímají vás články o exekucích formou srážek ze mzdy, tedy nezabavitelné minimum, jeho výpočet, další postup srážek ze mzdy? Příklady exekucí, souběhy exekucí, poměrné uspokojování dluhů, uspokojování podle pořadí, nároky věřitelů, nároky dlužníků atp.? Píši to každý rok, protože se to každý rok mění, ale uvažoval jsem, že to pro rok 2019 neudělám, protože se téma opakuje. Nevím, jak je to čtené a jak to lidi zajímá nebo nezajímá. A jak jsem řekl, nechci, aby některé články, některá témata byla označována za hloupá nebo hloupě zpracovaná. Takže předem děkuji za názor, beru jako pozitivní, tak negativní.

  • 19. 12. 2018 11:46

    Novák (neregistrovaný)

    Pane, pokud je téma, které se týká statisíců, neřkuli milionů lidí, tak je to vždy aktuální téma. Takže dík a nevadí i z pohledů jiných autorů, třeba i v jiných i rozdílně politických masmédiích.

  • 19. 12. 2018 18:32

    Autor článku (neregistrovaný)

    1. Normativy byly již vládou schváleny, jenže
    2. rozhodnutí o event. zvýšení životního minima vláda odsunula až na začátek roku 2019, tudíž z toho plynou tyto možnosti:
    1) pro leden 2019 a dále až do určitého data bude platit nezabavitelná částka navýšená s ohledem na zvýšení normativů,
    2) pro další období roku 2019 může být nezabavitelná částka ještě vyšší s ohledem na případné zvýšení životního minima,
    3) již od ledna 2019 může dojít k vyššímu zvýšení nezabavitelné částky, nejen s ohledem na změnu normativů, ale i na zvýšení životního minima, pokud se vláda prohřeší proti legislativním pravidlům a nařízení o zvýšení životního minima (vyhlášené ve Sbírce zákonů třeba 10. 1. 2019 bude mít zpětnou účinnost (k 1. 1. 2019),
    4) nezabavitelná částka zůstane po celý rok 2019 stejná jako v lednu, protože nařízení vlády o zvýšení životního minima schváleno nebude.
    Nesázím, netipuji, ale předpokládal bych variantu 4.
    Takže pardon, letos neodhaduji, v minulých letech, vždy v této době již redakce měla článek o nových nezabavitelných částkách a pravidlech srážek ze mzdy, aby je publikovala počátkem nového roku. Letos jsem se do toho zatím nepustil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).