Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nenaleťte falešným právníkům. Jak rozeznat advokáta od podvodníka? od mar - Realitní kancelář, která dělá deset smluv za měsíc...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2017 10:47

    mar (neregistrovaný)

    Realitní kancelář, která dělá deset smluv za měsíc ji dokáže připravit kvalitněji než advokát, který dělá jednu smlouvu o převodu nemovitosti za rok a nemá zkušenosti se zápisy do katastru nemovitostí...

  • 16. 10. 2017 11:30

    Autor článku (neregistrovaný)

    Kopáč zemljanek je tedy lepší, než stavební inženýr, který vyprojektuje jen 1 dům za rok, jelikož kopáč zemjlanek jich vykope deset za měsíc. Nechtěl byste se nám představit? Je škoda, aby autor tak geniálního příspěvku zůstal v anonymitě. Jestli někdo něco dělá 10 x za měsíc blbě a neoprávněně, tak je to stále blbě a neoprávněně.

  • 16. 10. 2017 12:22

    mendrit (neregistrovaný)

    Vaše přirovnání realitě vůbec neodpovídá.
    Důvod je ten, že katastrální úřad je další svět ve světě, který na každém místě pracuje trochu jinak a vy se mu musíte přizpůsobit. A pak různé detaily ve smlouvách je potřeba měnit průběžně 1-2x ročně v závislosti jak KÚ chápe změny v zákonech.

  • 16. 10. 2017 12:59

    Autor článku (neregistrovaný)

    Trošku démonizujete katastrální úřad(y). Tak nám prosím vysvětlete, dám se rád poučit, jaké problémy KÚ dělá a proč tak často. Kromě průtahů jsem nikdy v právní praxi žádné problémy s KÚ neměl. A i kdyby KÚ byl takový komplikátor, tak mi chcete říci, že RK bez právního vzdělání budou umět fundovaně reagovat? No, to snad ne... Už jsem tady psal o nejmenované RK, která nebyla ani schopna doplňovat do vzoru, a tak jeden byt prodala 2 x, nejprve mezi jednou dvojicí účastníků kupní smlouvy a pak mezi zcela jinou dvojicí. S prominutím jsem čuměl já, čuměli úředníci KÚ, kam až může vést realitní diletantismus. Takže mi chcete namluvit, že takovíhle lidé by byli schopni řešit nějaké odborné detaily s KÚ? Ne, od případu, který sami podělali, dali ruce pryč, provizi již shrábli, tak je nic nezajímalo. Případ jsem vyřešil právě já jako právník, zastupující jednu ze stran první kupní smlouvy, s právníkem zastupující druhou dvojici, a s úředníkem KÚ. Nešlo o nic těžkého, banalita, práce na půl hodiny, jen jsme se museli všichni domluvit a napravit, co spískala diletantská RK za provizi 100 000 Kč údajně zahrnující právní služby. (A až budu napaden za vinklaření, ano přiznávám, neudělal jsem to zdarma, ačkoliv jsem to měl v úmyslu, dostal jsem posléze od kolegyně - maminky kupujícího, minipaklíček plzeňského piva.) Ale i kdyby to nebyli diletanté, opakuji, nejsou oprávněni poskytovat právní služby. Uvítal bych, aby se ten člověk, na kterého jsem zprvu reagoval, vy pak na mne, představil a třeba uvedl z jaké je RK...

  • 16. 10. 2017 13:34

    ERT (neregistrovaný)

    Vztahy mezi realitkami a katastrálními úředníky na okresech je často kamarádský. Pocházím z okresu, vidím to u nás. Právník úřadu, který zavkladované smlouvy kontroluje, si s makléři tyká a když je problém ve smlouvě, zavolá mu a on "přijde na kafe" věc dořešit, právník mu i poradí, jak chybu opravit. To se stalo i mně, banka udělala překlep v příjmení a všiml si toho až katastrální úředník. (Na tom je i vidět "kvalita" služeb realitky, že se na ně prostě nedá spolehnout, ale i já sám byl nepozorný, ačkoliv jsem smlouvu četl, tak zrovna hlavičku smlouvy jsem neprozřetelně proignoroval, nenapadlo mě, že zrovna tam by byla chyba.)

    Makléři si umí budovat osobní vztahy, což někdy advokáti ale taky. Záleží na člověku.

    Jinak souhlasím s autorem článku, že makléři jsou vesměs diletanti bez vzdělání. Podobně jako většina fiančních poradců. Bohužel to bez nich nejde. Většina lidí byty prodává přes RK a já jako kupující se musím holt podřídit trhu, případně hledání věnovat víc času a hledat mimo hlavní proud.

    Mám ale trochu výtku k autorově automatické představě, že co advokát, to odborník. Bohužel toto není pravda, znám i mnoho advokátů diletantů. Jde často o starší advokáty, kteří byli podnikovými právníky a pak se v rámci slučování komor stali advokáty. Ti často neumí ani sepsat smlouvu, žalobu, nebo odvolání, vyjadřují se nesrozumitelně, že jim ani jiný právník nerozumí. Starší advokáti často nemají nastudovaný NOZ. Takových advokátů máme u nás na okrese také několik, výhoda je, že mají za těch 30-40 let vybudované vztahy a kontakty. Já našel mladou advokátku z PF UK (je jediná v okrese z mladých advokátů, která není z Plzně, jinak se tu usazují jen Plzeňáci) a jsem s ní spokojený, ale zase nemá vybudované ty vztahy a také se na ní neobracím se vším. Pro specifické otázky vyhledávám advokáty v Praze, kteří se na věc specializují.

  • 16. 10. 2017 15:14

    * (neregistrovaný)

    Tak to ani tak není věc kamarádství, ale prostého faktu, že zavolat "přijď si tohle opravit, je pro úředníka méně pracný, nežli to vrátit, a za chvíli znova projednávat. Nakonec na tom vydělají všichni, protože i pro toho, co má vše v pořádku, se tak zkrátí lhůty.

    Ostatně mě se před lety stalo něco podobného na finančním úřadě. Zapoměl jsem daňové přiznání podepsat. No tak pro všechny bylo nejjednoduší zavolat, ať přijedu.

  • 16. 10. 2017 16:32

    Autor článku (neregistrovaný)

    Mohu potvrdit, že takhle jedná rozumný úředník, který nechce být za každou cenu důležitý a chce mít svou práci rychle a přitom správně hotovu. Před lety jsem špatně zaokrouhlil koeficient v daňovém přiznání (na méně čísel než mělo být), takže ve výsledku jsem zaplatil na roční dani z příjmu o 4 Kč méně, než jsem měl. Úřednice, mladá holka SŠ, mi zavolala, řekněme, že ten hovor vyšel daňového poplatníka na 1 až 2 Kč, takže jsem u ní v kanceláři vše opravil sám, v pokladně hotově zaplatil ony 4 Kč. Stát stále byl v zisku 2 Kč. Kdyby mi psala doporučený dopis, už by šlo - nevím, kolik stojí, nyní, kolik stál předtím, třeba o 24 Kč a stát by byl v mínusu 20 Kč... Hovor trval tak minutu, 2, oprava DP 30 sekund. Jak dlouho by se psala s dopisem a činila další byrokratické procedury k tomu...?

  • 16. 10. 2017 16:40

    Autor článku (neregistrovaný)

    Vůbec nevylučuji, že mnozí advokáti neumějí NOZ. Já sice nejsem advokát, ale také přiznávám, že ho neovládám celý. Pochybuji totiž, že ho někdo celý ovládá. To ani sami tvůrci ne. Rozhodně však pochybuji, že by jej ovládal nějaký realitní makléř bez právnického vzdělání a lépe než právníci, advokáti. O tom si dovoluji pochybovat. Nicméně výkon advokacie na malém městě, kde musíte zvládat všechny obory práva, je fakt problém, velké AK mají svá oddělení specializující se na jednotlivé obory. Dneska to nijak jinak nejde. A že ani právníci nejsou vždy v obraze, souhlasím, můj starší kolega před důchodem v podniku, kde jsem pracoval, teprve v r. 1997 zaregistroval obchodní zákoník a byl velmi nemile překvapen, když jsem mu vysvětlil, že uzavírat smlouvy podle hospodářského zákoníku již opravdu nemůže... Být právníkem, skutečně neznamená nutně ovládat právo. Ale, prosím, to že realitní makléři - neprávníci ovládají NOZ lépe než právníci, advokáti, to mně netvrďte, mně tedy ne. Pokud pohádky, tak raději O červené karkulce nebo nějakou o zvířátkách. Pokud já jsem kontroloval něco od RK, tak to byl obvykle odfláknutý vzor neodpovídající platné právní úpravě, ani judikatuře. Dovoluji si naopak tvrdit, že by se určitě dala najít i RK pracující dodnes se vzory podle starého zrušeného OZ. Vůbec bych se tomu nedivil.

  • 16. 10. 2017 13:38

    Jarmila (neregistrovaný)

    Uvedu jeden problém, který jsme měli s KÚ: darem se převáděl domek, který byl ve vlastnictví matky a jednoho syna, na dceru a druhého syna. Na KÚ jsme dali dvě smlouvy, kromě jmen byl text zcela totožný. Smlouvy byly předloženy v jeden den a na KÚ zaevidovány s čj. xx1 a xx2. Text stažen z netu a doplněn o jedinou větu, kterou KÚ striktně požaduje. Jednu ze smluv KÚ uznal jako správnou a změnu provedl, druhou smlouvu neuznal, musela se předělat a podat znovu. Kdybych nebyla ten, kdo to na KÚ dával, nevěřila bych vlastním očím.

  • 16. 10. 2017 15:09

    * (neregistrovaný)

    No, co jsem se bavil s právničkou, pro které jsou smlouvy na katastr denním chlebem, tak to na mě dělá asi tento dojem. Katastr vrací ledasco, ale ono je to spíše tak, ne že by vracel co nemá vracet, ale spíše tam občas projde co nemá. A příště už to neprojde. Takže správně napsaná smlouva má velmi malou pravděpodobnost, že by neprošla. (To jsou zcela věcné komentáře smlouvy předložené realitkou, kde vám řekne, že to neprojde kvůli tomu, tomu, tomu a proč. A realitky, místo aby to vypilovali, tak pindají o buzeraci úřadů.)

    Ony to jsou, jak jsem pochopil, drobnosti, až puntičkářství. Jenže... to je ta druhá strana mince, že je tu spousta "šikovných právníků", co podávají žaloby, rozklady a kdovíco, kvůli jakékoli malichernosti. Tak se to zpětně projevuje v čemsi, co je vnímáno jako buzerace. Buzerace těch, co tomu prvnímu tleskají, že těm neschopným úřadům ukázali. Inu, vše souvisí se vším.

  • 16. 10. 2017 18:42

    VlK (neregistrovaný)

    Nevím, kdo bude lepší, jestli kopáč zemljanek nebo stavební inženýr. Ideální je, když spolupracují. Viděl jsem plány baráku, které nešlo postavit a které se museli za stavby! opravovat. A prý je to normální, přece nemám čekat, že lze nekreslit plán, ve kterém se neudělá chyba...
    Stejně bych to viděli u advokátu, i když tu tu zkušenost nemám. No vlastně mám, špatnou, advokát, který mě nechal podepsat skrytě bianco směnku na jeho odměnu a pak se hádal o slovíčka (kde samozřejmě de jure měl pravdu). Takže taky nevidím přidanou hodnotu v monopolizaci advokátních služeb: i u advokáta si musím nahrávat naše rozhovory, i u advokáta si musím dávat pozor na slovíčka, jejich odměny je kapitola sama o sobě.
    Mít tu možnost, rád budu využívat legálně advokáta bez licence, dle pojištění a dle doporučení.

  • 16. 10. 2017 19:06

    Autor článku (neregistrovaný)

    Jenže problém je, když ten kopáč zemljanek chce stavit barák... "Prostě tady někdo staví baráky, ač na to nemá vzdělání, ani oprávnění, a ty baráky padají lidem na hlavu." (Příměr!) Přesně o to jde, aby RK spolupracovaly s AK, ale potom budete platit více subjektů, je třeba aby provize zahrnovaly i cenu služeb od AK. Tak je to správně, pořádek musí byť, asi tak by to řekl poručík Mazurek.
    Bainco směnku nemáte podepisovat nikomu. Pokud to po vás advokát chce, máte říci: Sbohem a vyhledat jiného. Jestli to spíše nebylo tak, že jste neměl na palmární zálohu...
    Nikdo vás nenutí používat služeb advokáta, můžete přece použít i obecného zmocněnce, jen jestli mu něco zaplatíte, tak on má problém, pokud mu bude prokázáno vinklaření, bude-li to jednorázové, tak jistě ne, navíc to zůstane - úplata - jen vámi, ale především nebude vám v případě úspěchu ve sporu přisouzena náhrada palmárních nákladů za právní zastoupení. A to už problém je. To uznávám.

  • 16. 10. 2017 14:47

    Tomáš Marný

    Ano, ta realitní kancelář má totiž jeden mustr, ve kterém mění pouze adresy nemovitostí, katastry a katastrální čísla, jména a adresu kupujícího a prodávajícího a kupní cenu. Navíc je ještě tak blbá, že má ve Wordu zapnuto sledování změn, takže to klíďo pošle klientovi, který na rozdíl od realitky umí ten Word ovládat a vše uvedené si zobrazí...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).