Hlavní navigace

Názor k článku Nenaleťte falešným právníkům. Jak rozeznat advokáta od podvodníka? od ERT - Vztahy mezi realitkami a katastrálními úředníky na okresech...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2017 13:34

    ERT (neregistrovaný)

    Vztahy mezi realitkami a katastrálními úředníky na okresech je často kamarádský. Pocházím z okresu, vidím to u nás. Právník úřadu, který zavkladované smlouvy kontroluje, si s makléři tyká a když je problém ve smlouvě, zavolá mu a on "přijde na kafe" věc dořešit, právník mu i poradí, jak chybu opravit. To se stalo i mně, banka udělala překlep v příjmení a všiml si toho až katastrální úředník. (Na tom je i vidět "kvalita" služeb realitky, že se na ně prostě nedá spolehnout, ale i já sám byl nepozorný, ačkoliv jsem smlouvu četl, tak zrovna hlavičku smlouvy jsem neprozřetelně proignoroval, nenapadlo mě, že zrovna tam by byla chyba.)

    Makléři si umí budovat osobní vztahy, což někdy advokáti ale taky. Záleží na člověku.

    Jinak souhlasím s autorem článku, že makléři jsou vesměs diletanti bez vzdělání. Podobně jako většina fiančních poradců. Bohužel to bez nich nejde. Většina lidí byty prodává přes RK a já jako kupující se musím holt podřídit trhu, případně hledání věnovat víc času a hledat mimo hlavní proud.

    Mám ale trochu výtku k autorově automatické představě, že co advokát, to odborník. Bohužel toto není pravda, znám i mnoho advokátů diletantů. Jde často o starší advokáty, kteří byli podnikovými právníky a pak se v rámci slučování komor stali advokáty. Ti často neumí ani sepsat smlouvu, žalobu, nebo odvolání, vyjadřují se nesrozumitelně, že jim ani jiný právník nerozumí. Starší advokáti často nemají nastudovaný NOZ. Takových advokátů máme u nás na okrese také několik, výhoda je, že mají za těch 30-40 let vybudované vztahy a kontakty. Já našel mladou advokátku z PF UK (je jediná v okrese z mladých advokátů, která není z Plzně, jinak se tu usazují jen Plzeňáci) a jsem s ní spokojený, ale zase nemá vybudované ty vztahy a také se na ní neobracím se vším. Pro specifické otázky vyhledávám advokáty v Praze, kteří se na věc specializují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).