Hlavní navigace

Nemůžete najít práci? Pár tipů, za co se o vás firmy poperou

13. 9. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na trhu práce sice panuje nedostatek, ale jen v určitých oborech a oblastech. Podívejte se, po jakých profilech a specializacích teď zaměstnavatelé pátrají.

Již dlouhodobě je z mnoha zpráv o trhu práce patrné, jaká situace na něm panuje. Práce je dostatek, ale není dostatek lidí. Některé firmy musí zpomalit výrobu či odmítat zakázky, protože je nemá kdo zpracovat. Další nabízí extrémně vysoké náborové příspěvky dosahující až 50 000 Kč. Dalo by se říci, že kdo chce pracovat, dávno práci má.

Každá mince má ale dvě strany. Z průzkumu společnosti ManpowerGroup vyplynulo, že firmy sice mají nedostatek pracovníků, ale je třeba dodat, že nedostatek pracovníku s potřebným profilem. Jinými slovy, pokud jste bez práce, ale i bez potřebné kvalifikace nebo specializace, situace pro vás bude stále velmi náročná a práce se bude shánět těžko. Neznamená to však, že je to nemožné. Mnoho firem je ochotno zaměstnancům zaplatit kurzy apod.

Pojďme se tedy podívat, jakou situaci očekávají firmy v následujících měsících a jaké šance to znamená pro vás.

Více se bude nabírat než propouštět

Z průzkumu vyplynulo, že drtivá většina zaměstnavatelů neočekává v následujících měsících výraznější změny v zaměstnanecké struktuře. Neplánuje propouštět, ale ani nabírat. A když už, tak pouze v jednotkách lidí. Takto je na tom přes 90 % zaměstnavatelů.

Naproti tomu 7 % zaměstnavatelů má náborové plány a potřebuje najmout nové zaměstnance. A 1 % zaměstnavatelů bude naopak propouštět. Čistý index trhu práce je tedy 6 %.

Index trhu práce.
Autor: ManpowerGroup

Index trhu práce.

To představuje zvýšení o 2 procentní body oproti třetímu čtvrtletí roku 2018 a zvýšení o 5 procentních bodů oproti roku 2017. Náborový trend tedy pokračuje a tempo je srovnatelné s lety 2015 a 2016.

Očekává se navíc, že podobná situace bude panovat ještě i v prvním pololetí roku 2019, takže pokud nejste pevně rozhodnuti, máte ještě dost času na rozmyšlenou.

Zkuste velký podnik mimo Prahu

Ačkoli to vypadá, že nabírat se nechystá téměř nikdo, není to pravda. Při bližším porovnání se dá snadno vydedukovat, kde budete mít největší šanci na uplatnění.

Nárůst počtu pracovníků očekávají všechny segmenty. Zdaleka nejvyšší náborové tempo ale vykazují velké podniky s více než 250 zaměstnanci.

Porovnání náborových plánů organizací podle jejich velikosti.
Autor: ManpowerGroup

Porovnání náborových plánů organizací podle jejich velikosti.

Tam je index trhu práce přes 30 %. Stabilní trh práce (+15 %) hlásí střední podniky, tedy firmy, kde pracuje mezi 50 a 250 zaměstnanci. U malých podniků mezi 10 a 49 zaměstnanci a mikropodniků do 10 zaměstnanců se index trhu práce pohybuje okolo 5–7 %.

Přibližně 35 % velkých společností tedy v následujících měsících plánuje nabírat nové zaměstnance. Největší šanci tedy budete mít tam.

Naopak u malých a mikropodniků je šance opravdu malá a museli byste mít spíše štěstí.

Náborové prostřední u velkých firem zůstává dlouhodobě stabilní. Naopak u středních podniků došlo ke zhoršení o 11 procentních bodů a u malých podniků o 4 procentní body. Malé podniky tedy už spíše své zaměstnance našly a situace u nich není tak kritická.

Při výběru firmy se ale příliš nezaměřujte na Prahu. Ta má totiž nejmírnější náborové tempo. Naopak Čechy a Morava hlásí náborové tempo mnohem vyšší a jsou tu tím pádem i větší šance.

Do gastronomie nechoďte. Zkuste zpracovatelský průmysl

Kromě velikosti firmy a místa, kde firma vykonává svou činnost, ale hraje velkou roli i odvětví, ve kterém firma podniká. Zatímco některá odvětví plánují masivní nábory, v jiných se právě chystá propouštění. Kam se tedy nehrnout?

Porovnání náborových plánů zaměstnavatelů podle odvětví.
Autor: ManpowerGroup

Porovnání náborových plánů zaměstnavatelů podle odvětví.

Nové pracovníky budou v následujících měsících poptávat firmy v 8 odvětvích, viz graf. Nejsilnější náborové prostředí bude v odvětí Výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody, s indexem +10 %. Dále pak Velkoobchod a maloobchod s indexem +9 % a Zpracovatelský průmysl s indexem +8 %. U zpracovatelského průmyslu, který zaměstnává nejvíce lidí, jsou velké náborové plány velmi neobvyklé. Tradičně totiž toto odvětví v závěru roku spíše oslabuje.

Někteří zaměstnavatelé ale počítají s tím, že nejenže nebudou nové zaměstnance potřebovat, ale naopak budou propouštět ty stávající. Jedná se například o odvětví Ubytování a stravování s indexem –7 %. V tomto případě je ale takový vývoj logický. Ve 4. čtvrtletí tradičně končí turistická sezóna, a je proto potřeba mnohem méně lidí.

Nedostatek uchazečů s potřebnými znalostmi

Z průzkumu dále vyplynulo, že 36 % zaměstnavatelů má dlouhodobě problém s obsazením svých volných pracovních pozic. U velkých firem s více než 250 zaměstnanci hlásí tento problém dokonce 91 % zaměstnavatelů.

Problém totiž není jen nedostatek pracovníků obecně, ale navíc ještě nedostatek vhodných pracovníků. Lidí na trhu práce je stále méně a mají navíc stále rozdílnější kvalifikaci, dovednosti i očekávání ve srovnání s tím, co zaměstnavatelé hledají.

Koho firmy poptávají?

Stále častěji se tak stává, že firma vypíše výběrové řízení na nějakou pozici, ale uchazeči nesplňují nutné požadavky. Mají sice například vysokoškolské vzdělání, ale ve zcela jiném oboru. Nebo nemají dostatek zkušeností a rovnou se hlásí na vedoucího týmu. Chybí jim například i specializace na určité odvětví, potřebná kvalifikace nebo certifikát prokazující nutnou dovednost.

Níže uvádíme profily zaměstnanců, kteří jsou aktuálně v České republice nejvíce nedostatkoví. Pokud mezi ně spadáte, můžete si gratulovat. Zaměstnavatelé se o takové pracovníky poperou.

Nejvíce nedostatkové profily zaměstnanců v ČR.
Autor: ManpowerGroup

Nejvíce nedostatkové profily zaměstnanců v ČR.

Kritický nedostatek panuje u lidí s technickým vzděláním, a to na všech úrovních. Mezi nejhůře obsaditelné pozice pak patří vysoce kvalifikovaní inženýři, IT specialisté a lékaři. Ale i certifikovaní specialisté jako svářeči, technici, mechanici, řidiči a účetní.

Předpokládá se také, že v budoucnu budou zaměstnavatelé mnohem méně vyžadovat ukončené vysokoškolské vzdělání, a naopak budou poptávat zaměstnance, kteří budou mít specifickou kvalifikaci a certifikaci.

Porovnání se zahraničím

Podobná situace přitom panuje i v zahraničí. Globální průměr firem, které nemohou obsadit nabízené pozice vhodným kandidátem, je dokonce mnohem vyšší než náš, a to 45 %. To představuje nejvyšší globální nedostatek vhodných pracovníků od roku 2006.

Největší problémy s obsazením vhodných pracovníků má Japonsko (89 %). Tam situaci zhoršuje zejména nedostatek pracovní síly, stárnutí populace a bariéry pro pracovní imigrace z jiných zemí. Velké problémy s obsazováním má ale i Rumunsko (81 %) a Tchaj-wan (78 %).

Výrazně se ale liší i náborové plány zahraničních zaměstnavatelů.

Porovnání indexu trhu práce s dalšími státy.
Autor: ManpowerGroup

Porovnání indexu trhu práce s dalšími státy.

Oproti nim je Česká republika opravdu málo ochotná nabírat nové pracovníky. Nejoptimističtější je právě Japonsko a Tchaj-wan, které očekávají velké náborové akce v následujících měsících.

skoleni_15_4

Pro dobrou práci se ale nemusíte rozhlížet daleko přes půl světa. Větší náborové plány než Česká republika má i Polsko, Německo a Slovensko.

Celý průzkum naleznete na webových stránkách společnosti ManpowerGroup.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).