Hlavní navigace

Názor k článku Nemusíte utrácet za advokáta, zkuste „obecného zmocněnce“ od ledo - Děkuji za odpověď a souhlasím s Vámi, nikomu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 7. 2011 13:33

    ledo (neregistrovaný)

    Děkuji za odpověď a souhlasím s Vámi, nikomu do toho nic není a naopak mi přijde logické a smysluplné, aby podnikový právník zastupoval svého zaměstnavatele, ostatně k čemu jinému podnikatel takového právníka zaměstnává.

    Mám zato, že předmětné ustanovení o omezení zastupování zmocněnců opakovaně se do o.s.ř. dostalo po lobbingu advokátní komory, stejně tak jako zrušení komerčních právníků v 90. letech. Podobně si NKČR vylobbovala v 90.letech, že eseróčka půjde zakládat jen přes notářský zápis - a sypou se jim korunky za nic... Sám se na praktiky NKČR a ČAK dívám s velkou nevolí, a držím palce všem, kteří se proti moci organizovaných právníků (nejen v talárech) postaví. Fandím např. projektu právnických kiosků pro širokou veřejnost, jako je v OC Letňany a doufám, že nálety ČAK ustojí.

    Každopádně notáři, advokáti a exekutoři by potřebovali přistřihnout křidélka. Škoda, že jsou slabá občanská sdružení, exekutory aspoň trochu koriguje Iuridicum Remedium, ale notáře a advokáty, tuším, nehlídá nikdo.

    Zajímalo by mě, jak je zastupování před soudy a před úřady (i když o tom článek nebyl) řešeno v zahraničí. Přijde mi absurdní, aby advokáti měli na zastupování faktický monopol.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).