Hlavní navigace

Názor k článku Nemovitost se prodala za méně. Má realitka nárok na provizi od prodávajícího? od Bývalý realitní makléř - Jako bývalý makléř do uvedeného vidím velice dobře....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2019 11:22

    Bývalý realitní makléř (neregistrovaný)

    Jako bývalý makléř do uvedeného vidím velice dobře. Co se většina shodla, provize by měla být cca 30000 Kč u "malé" nemovitosti. Rád bych upozornil na jeden fakt. V 99% případů je provize vč. DPH. Takže si odečtěte z uvedených 30.000 DPH 21% a pro realitku by to takto dělalo 24793 Kč jako hrubý zisk. Zdá se Vám to mnoho? Dobře. RK Vám zajistí "zdarma" právní služby. Kolik ji stojí takový právník? Budeme se držet na 5000 Kč. Takže nyní zbývá pro RK a makléře 19793 Kč. A kde máme inzerci Vaší nemovitosti? Máte představu, kolik stojí inzeráty na serverech? Pohybují se od cca koruny po desítky korun za server a den. A co rezervační systém, prostory RK, náklady makléře - pohonné hmoty, automobil...? Jeho výplata? Když to odhadnu, z uvedených cca 20000 Kč - jdou cca 4000 Kč na inzerci, jsme na 16000 Kč stále hrubého zisku. U velkých RK velice dobrý makléř dostane půlku, začátečník cca 30% z uvedené částky. Takže 5000-8000 Kč, zbytek zůstává RK. A to jsme nevzali v potaz, že ne vše se prodá, že mnohokrát obejde majitel realitku a další náklady RK a makléře... Takže vážení, dělat to za 30.000 Kč?! Ten, kdo to píše nemá vůbec ponětí, kolik co stojí. Doporučuji všem, aby si spočítali náklady, které je to přijde, když nevyužijí RK, jestli stačí dát inzerát "jen" na bezrealitky.cz a podobné servery, stáhnout smlouvu z internetu a modlit se, aby nenastal nějaký problém, sám si vedl prohlídky, jednání, stanovoval podmínky apod.
    Standardní nejnižší provize je proto u renomované RK 50.000 Kč a její konečná výše je vždy dohodou obou smluvních stran. Hezký den :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).