Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nemovitost jako zabezpečení na stáří. Je to dobrá volba? od Martin - Ono to zní hezky, budu sice platit hypotéku,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2014 13:36

    Martin (neregistrovaný)

    Ono to zní hezky, budu sice platit hypotéku, ale po jejim splacení budu něco mít. Ano, nájem je sice položka vyhozená z okna, ale to jsou úroky z hypotéky také. Jenže u nájmu už se nemusím celkem o nic starat, kdežto do nemovitosti musím kromě úroků z hypotéky pořád něco investovat a platit poplatky - pojištění, daň z nemovitosti, fond oprav atd. Pokud ji nepronajmu a je to čím dál těžší, musím platit inkaso.
    Takže pořídit si nemovitost na investici není jenom zaplatit poplatky a potom rýžovat, ale starat se o ni, udržovat a platit všemožné poplatky. Pokud ji budu chtít za několik desítek let prodat, nemůžu počítat jenom s vývojem ceny, ale se všemi investicemi do ní.
    Argumenty typu, budou pořád likvidní, neboť se sem budou stěhovat cizinci nebo vzroste poptávka po ploše atd. jsou celkem směšné. Energie pořád porostou a člověk rozhodně nepotřebuje 300 m, ale spíš soukromí. A cizinec, ten pokud se do ČR dostane, tak bude koukat mazat někde do opravdu bohaté země - Německo, Dánsko atd.

  • 10. 7. 2014 20:27

    Jarmila (neregistrovaný)

    Daň z nemovitosti, opravy a rekonstrukce platíte v nájemném taky. Jen to nemáte rozpočítané po položkách, ale je to zahrnuto do nájemného. Nebo myslíte, že nájemní dům se neopravuje a je osvobozen od daně z nemovitosti?

  • 10. 7. 2014 21:07

    Martin (neregistrovaný)

    Nájemné bylo deregulováno, a tak záleží na dohodě nájemníka a pronajímatele. Jelikož naivní lidé si myslí, že koupit nemovitost jako investici a potom ji pronajímat je dnes nějaké terno, tak nájemné setrvale klesá a je dáno cenou v dané lokalitě a ne tím, co by majitel chtěl nebo nechtěl zahrnout. Majitel dostane jen to, na čem se s nájemníkem dohodne a je úplně jedno jestli to je vcelku nebo po položkách, s kaucí nebo bez atd.
    Já osobně jsem v nájmu, smlouvu jsem majiteli hodně proškrtal a pozměnil a řekl jsem mu jasně, že mu budu platit fixní částku a skutečnou spotřebu, do níž se nepočítá fond oprav, jelikož je to investice do bytu a společných prostor. Pokud s tím nesouhlasí, jdu o dům dál. Jinak jsem nájemník velmi seriozní, platím včas a nic jsem zatím nezničil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).