Hlavní navigace

Názor k článku Nemovitost jako zabezpečení na stáří. Je to dobrá volba? od Pavel - Ono je to třeba dát do souvislostí. Pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2014 7:30

    Pavel (neregistrovaný)

    Ono je to třeba dát do souvislostí. Pokud máte průměrný plat, tak na dani z příjmu zaplatíte cca 55 000 ročně, na DPH cca 50 000 ročně a to nepočítám ty daně nazývané pojištění, které dělají snad až 100 000 ročně (včetně příspěvku zaměstnavatele). Co je proti tomu 400 daň z nemovitosti?

    Takhle nastavený daňový systém je hlavně nespravedlivý pro obce a jejich občany. Daň z nemovitosti je příjmem obce, ale protože je malá, přerozděluje se mezi obce část daní z příjmů podle mnoha různých obskurních pravidel, většinou všemi chápaných jako nespravedlivá. (Modrava je například nejbohatší šumavskou vesnicí, protože si tam přihlásil trvalý pobyt Bakala, přitom tam vlastní jen jednu větší vilu a téměř se tam nezdržuje).

    Snížení daní z příjmu a DPH, zvýšení daně z nemovitosti a zrušení těchto nespravedlivých transferů by tenhle spor o financování obcí vyřešilo a bylo by rozpočtově neutrální. Pak by klidně mohla být daň z nemovitosti v řádu desítek tisíc ročně, protože o stejné desítky tisíc ročně byste zaplatil méně na ostatních daních.

    Ale samozřejmě toto je neprůchodné, protože by to omezilo moc drtivé pěsti státu nad obcemi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).