Hlavní navigace

Názor k článku Nemocenské pracující důchodci dostanou, ale bez ochranné lhůty od Jarmila - Znám pracující důchodce, ale jen jeden z nich má...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 9. 2010 8:08

    Jarmila (neregistrovaný)

    Znám pracující důchodce, ale jen jeden z nich má pracovní poměr. Na co taky. Důchod se mu až donedávna nezvyšoval (a s kroky, které předvádí vláda, se nedá předpokládat, že pracující důchodce může na nějaké zvyšování důchodu spoléhat), nemocenskou nedostával, při nemoci byl zajištěn důchodem. Takže většina důchodců pracuje na dohodu o provedení práce. Zaměstnavatelé je mají radši než pracovníky v produktivním věku, protože je mohou brát podle podmínek, když není práce, jsou doma. Pokud pracují na dohodu, jsou také levnější pracovní silou, odpadá zdravotní a sociální pojištění, což taky není nezanedbatelná částka. Známá chodí třeba zaskakovat do obchodu, když jim onemocní prodavačka, další za stejných podmínek střídá hlídače. Takovýto režim si ale pracovník v produktivním věku dovolit nemůže, neuživil by děti.
    Problém s pracujícími důchodci řešili i komunisti. Takže nejde o nic nového. Ti došli k tomu, že pracovat můžou bez omezení, ale výhradně na dělnických pozicích. Tak se některé vysloveně kancelářské pozice „najednou“ vykazovaly jako dělnické. Proč si nepřiznáme, že někteří lidé prostě doma být nechtějí? Třeba jen proto, že se nenaučili využívat svůj čas jinak než prací? Další část to dělá ne proto, že mají najednou nižší příjmy, ale že je mají nízké celý život, takže mají problém s důchodem vyjít, zvláště pak když se potentočkuje lednička nebo další spotřebič, nedej bože když přijde nemoc a oni musí do nemocnice, což je pro ně dneska docela darda.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).