Hlavní navigace

Názor k článku Nemocenské pojištění 2022: Lepší podmínky pro ošetřovné a delší otcovská od Existence - Už vidím ty nekonečné soudy, kdy se budou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2021 15:20

    Existence

    Už vidím ty nekonečné soudy, kdy se budou rodiče dohadovat, kdo se staral o potomky více a kdo méně. Pak mne napadá, jak to bude u dvou dětí? Každý rodič se stará o jedno, tak budou inkasovat oba... pokud vyrostlo dítě v ústavu, tak co? :-).

    Okecává se to nižším důchodem žen, ale nikdo neřekne, že byly už třeba 6 let v "důchodu" po narození dětí a že v tom starobním bývají vzhledem k délce života třeba o 10 let déle než muži. Čerpají tedy o 16 let déle příspěvky od státu než manžel, ale vyšší pojistné během života neodvedou. Žádnou nerovnost v tom tedy nevidím.

    Pokud chce stát motivovat rodiče k plození potomků, má potomkům umožnit přesměrovat třeba 1% ze zdanitelného příjmu dle jejich volby. Zda to pošlou mamince, tatínkovi, babičce, děcáku by bylo na nich. Rodiče by pak měli motivaci vychovat potomky co nejlépe, motivovat je k dobře placené práci apod. To procento by mohlo jít rodičům nejen v důchodu, ale hned od okamžiku, co začne potomek vydělávat/platit daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).