Hlavní navigace

Názor k článku Nemocenské dostanete i za první 3 dny nemoci. Ekonomové ale změnu kritizují od Martin Luther - Pesimista bude stále na něčem hledat i pomyslné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2018 23:01

    Martin Luther (neregistrovaný)

    Pesimista bude stále na něčem hledat i pomyslné chyby a nedostatky. ODS a TOP 09 převzali ochotně pohled z předchozího režimu, kdy tomu opravdu tak mnohdy bylo. Takže křičí, co by zaměstnanci ještě chtěli... Už zde bylo napsáno, že od 01.01.2019 s největší pravděpodobnosti si úmyslnou nečinností, kdy tzv. nestihnou projednat příslušný zákon přihrají 20% nárůst svých platů. Z toho se navíc odvíjí i další jejich požitky, jako jsou náhrady, příplatky za funkce ve výborech, příspěvky na ubytování, paušály za telefon, kancelář atd.
    Proč by se někdo dobrovolně měl "hodit marod"? Vždyť přichází o značnou část mzdy, platu. Bude tedy lepší, přecházet různé angíny, chřipky, nechodit na preventivní vyšetření například tlustého střeva, prostaty, plic, u žen například prsou, pravidelné gynekologické prohlídky atd??? Protože by se to snad panu podnikateli, co do nedávné doby vše daňově optimalizoval nemuselo líbit??? Takže potom se zřejmě nebude jednat o 2 - 3 týdny nemoci, ale často o dlouhé měsíce až roky. Víte vážení, že dnes člověk dle ZP může být až 380 dnů na nemocenské? A v odůvodněných případech se tato lhůta může znovu o 380 dnů prodloužit? Až potom se musí podrobit zdravotnímu - lékařskému přezkumu zdravotního stavu a pokud mu brání v nástupu do zaměstnání - zaměstnanec odchází do invalidního důchodu. Před tím, ale odchází ještě s 12 měsíčním odstupným (12 hrubých platů).
    Jinak, o nemocenské rozhoduje vždy a pouze lékař. Nikoliv zaměstnanec!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).