Hlavní navigace

Nemocenská v plné výši není pohádka

2. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Češi patří v Evropské unii mezi absolutní špičku v počtu „promaroděných“ dní a jsou rok od roku více nemocní. Náklady na nemocenskou tak každým rokem rostou. Proto se chystá změna. Jak je možné, že marodíme více než v Dánsku, kde dostávají náhradu mzdy v plné výši?

V České republice, stejně jako v Irsku a v Portugalsku, neposkytují zaměstnavatelé zaměstnancům během nemoci mzdu ani nemocenskou – vše platí stát z nemocenského pojištění, které je v ČR součástí sociálního pojištění.

Lidé velmi často zneužívají výplaty nemocenských dávek. Když zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci, jednoduše je pošle marodit. Podíl dávek nemocenského pojištění na sociálních příjmech lidí činil v loňském roce téměř 20 %.

V současné době se připravuje zapojení zaměstnavatelů do vyplácení nemocenských dávek.

Paušální sazba, nebo dle výše výdělku

Členské země evropské patnáctky můžeme dle přístupu výpočtu nemocenské dávky rozdělit do dvou skupin. První skupinu tvoří země, kde je výše nemocenské stanovena v paušální výši (Irsko, Řecko a Velká Británie). Druhou skupinu tvoří země, kde je výše nemocenské závislá na výši dosahovaného příjmu před onemocněním.

V Irsku, Řecku a Velké Británii nejsou lidé s vyšším příjmem téměř vůbec nemocní, a když, tak po dobu nemoci čerpají dovolenou. Důvod je prostý – výše nemocenské je pro tyto občany natolik nízká, že si nemohou dovolit marodit s lehčími druhy nemoci (musí dále splácet hypotéku, pojištění, školné, …).

Nejvyšší nemocenská je v Dánsku

Je zajímavé, že v Dánsku se pobírá 100% výše platu při nemoci, a přesto vykazují Dánové jednu z nejnižších nemocností v Evropě. Obdobně to platí ve Švédsku, kde v době nemoci čerpají nemocenskou ve výši 80 % průměrného platu před nemocí.

Tlak na nízkou nemocnost zaměstnanců je v členských zemích Evropské unie způsoben také tím, že během nemoci se na nemocenské podílí i zaměstnavatel, který nemá žádný zájem na tom, aby platil část nemocenské a ještě k tomu musel za nemocného zaměstnance zajistit náhradu či přesčasy ostatních pracovníků.

Výše a výpočet nemocenské v zemích EU-15

Belgie

Prvních 30 dní ve výši 60 % průměrného příjmu za uplynulé čtvrtletí. Od 31. dne 55 %. Maximální výše činí 97 euro na den.

Dánsko

Jestliže občan řádně platil příspěvky do fondu, pobírá po dobu nemoci 100 % průměrného příjmu za uplynulé čtvrtletí. Maximální výše činí 405 euro týdně.

Finsko

Výše nemocenské závisí na výši příjmu (jsou stanovena pásma). Je zavedena klouzavá sazba od 25 % do 70 % z průměrného příjmu za posledních 43 týdnů.

Francie

Nemocenská činí 50 % průměrného příjmu za uplynulý rok, maximálně však 39 euro denně. V případě péče o děti + 8 euro denně.

Irsko

Paušální sazba ve výši 111 euro týdně.

Itálie

Prvních 20 dní se poskytuje nemocenská ve výši 50 % průměrného příjmu za poslední tři měsíce, potom 66,6 %.

Lucembursko

Po dobu nemoci dostává občan dávky nemocenské ve výši 100 % svého průměrného příjmu za poslední 3 měsíce.

Německo

Výše nemocenské činí 70 % průměrného příjmu občana za uplynulých 52 týdnů.

Nizozemí

Výše nemocenské činí 70 % průměrného příjmu občana za posledních 12 měsíců, nejvýše však 159 euro denně.

Portugalsko

Výše nemocenské činí 65 % průměrného příjmu za uplynulých 52 týdnů po dobu prvního půl roku, potom se sazba zvyšuje na 80 %. Minimální sazba je stanovena na 30 % minimální mzdy.

Rakousko

Prvních 42 dní dostává občan 50 % své průměrné mzdy za uplynulých 12 měsíců, potom 60 %, nejvýše však 3270 euro měsíčně.

Řecko

Nemocenská je v Řecku vyplácena v paušální výši, prvních 15 dní 12 euro, potom 22 euro denně.

Španělsko

Prvních 20 dní je nemocenská vyplácena ve výši 60 %, následně ve výši 75 % z průměrného příjmu za posledních 6 měsíců.

Švédsko

Výše nemocenské je stanovena na 80 % z průměrné mzdy za uplynulé čtvrtletí.

skoleni_15_4

Velká Británie

Výše nemocenské je stanovena paušální sazbou. Prvních 28 dní dostává občan 84 euro, potom 99 euro a důchodce 111 euro.

Pramen: „Sozial Kompass Europa“, Herausgeber: Bundesministerium fur Gesundheit und soziale Sicherung – Bundesrepublik Deutschland

Nemoc nejčastěji řešíte ...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).