Hlavní navigace

Německý ZEW index ukáže na lepší náladu finančních investorů

21. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ceny německých průmyslových výrobců se během května zvýšily o 0,4 % m/m oproti trhem očekávanému vzestupu ve výši 0,3 % m/m.

Meziroční propad cen tak zmírnil z dubnových –3,1 % y/y na květnových –2,7 %.

Stavební výroba v eurozóně v průběhu dubna klesla o 0,2 % m/m. Oproti stejnému období předchozího roku byla níže o 0,2 %, když ještě v březnu činil meziroční růst 0,5 %.

Euro zatím své dolarové pozice drží

Během včerejší evropské seance euro drželo svou relativně silnou pozici vůči dolaru, když se kurz pohyboval kolem hladiny 1,1350 USD/EUR. Společná evropská měna tak stále odolává navzdory tomu, že se blíží termín britského referenda, které se uskuteční ve čtvrtek. Podporu získala evropská měna na základě posledních průzkumů, kdy se opět do čela dostali zastánci setrvání Velké Británie v Evropské unii. Nicméně aktuálně zveřejněný průzkum opět ukazuje na lehkou převahu zastánců „Brexitu“ (44 % ku 42 %).

Samotný ekonomický kalendář byl včera velmi chudý a žádné čerstvé fundamentální informace nepřinesl. Dnešní den by to přeci jen mělo být o něco zajímavější, když bude publikován německý ZEW index očekávání investorů za červen. Očekáváme další mírný vzestup indikátoru a mazání ztrát, které index vykázal v prvních měsících letošního roku. Za zlepšením ZEW indexu by mělo stát především zklidnění situace na akciových trzích, naopak opačně působí obavy související s rizikem „Brexitu“. Potenciál ovlivnit finanční trhy má i rozhodnutí německého ústavního soudu o legálnosti programu OMT, které se očekává dnes.

Blížící se referendum ve Velké Británii drží korunu lehce slabší

Okolní regionální měny vkročily do nového týdne svou silnější nohou. Polský zlotý i maďarský forint si během včerejší seance shodně připsaly zhruba půlprocentní zisky. Nicméně se jedná především o drobnou korekci předchozích ztrát. Ve světle nadcházejícího referenda ve Velké Británii je aktuálně prostor pro výraznější posílení těchto měn limitovaný. Vliv blížícího se všelidového hlasování je patrný i na české měně. Ta se v závěru minulého týdne vyšplhala na letošní nejslabší hodnotu až k úrovni 27,09 CZK/EUR. Po celý včerejší den se kurz držel v blízkosti úrovně 27,06 CZK/EUR. Tedy celkem bezpečně od hladiny kurzového závazku.

dan_z_prijmu

V podstatě jedinou zajímavou regionální událostí bude dnes zasedání maďarské centrální banky. Nicméně trh žádnou akci ze strany tamních centrálních bankéřů neočekává. Klíčová úroková sazba by měla zůstat na aktuálních 0,9 %. Trhy by tak měly zůstat ve vyčkávacím módu před tím, než bude v pátek ráno zveřejněn výsledek britského referenda. Podle jeho výsledku lze očekávat patřičnou reakci zejména na polském zlotém a maďarském forintu.

Česká výnosová křivka se včera posouvala mírně výše, když v podstatě pouze pasivně sledovala obdobný pohyb svého eurového protějšku. Zatímco kratší konec křivky se posunul výše o 1bb, na delším konci křivky činil vzestupný pohyb 2 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).