Hlavní navigace

Německý Ifo index by se měl v květnu zhoršit

22. 5. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Maloobchodní tržby ve Velké Británii se v dubnu zvýšily o 1,2 % meziměsíčně (trh +0,4 %), po očištění o volatilní prodeje aut a pohonných hmot byly vyšší také o 1,2 % (trh +0,2 %).

 Maloobchodní tržby ve Velké Británii se v dubnu zvýšily o 1,2 % meziměsíčně (trh +0,4 %), po očištění o volatilní prodeje aut a pohonných hmot byly vyšší také o 1,2 % (trh +0,2 %).  Meziročně maloobchodní tržby vzrostly o slušných 4,7 % (oba ukazatele).

         Americké nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti se mírně zvýšily o 10 tis. na 274 tis. (trh 270 tis.). PMI index z průmyslu se v květnu snížil o 0,3 bodu na 53,8 bodu, zatímco trhy očekávaly růst na 54,5 bodu. Prodeje již stávajících nemovitostí se v dubnu snížily o 3,3 % meziměsíčně (trh +0,8 %). Předstihový index za duben vzrostl o 0,7 % (trh +0,3 %). Průmyslový index z okolí Kansasu poklesl z –7 bodů na –13 bodů (trh –4 body). Stejně tak se zhoršil i index z Philadelphie (ze 7,5 bodu na 6,7 bodu, zatímco trhy očekávaly zlepšení na 8,0 bodu).

         PMI index v EMU se v květnu snížil z 53,9 bodu na 53,4 bodu, zatímco trh očekával stagnaci. Mírné zlepšení o 0,3 bodu zaznamenal průmyslový index, zatímco index ze služeb se snížil o 0,8 bodu. Běžný účet EMU se v březnu zhoršil z 27,3 mld. EUR na 18,6 mld. (trh 26,0 mld. EUR). Spotřebitelská důvěra se v květnu zhoršila z –4,6 bodu na –5,5 bodu (trh –4,8).

Dolar ve čtvrtek korigoval své předchozí zisky

Evropská měna si ve čtvrtek vůči dolaru mírně polepšila, když dolar korigoval své předchozí zisky. Během dne se kurz USD/EUR vyšplhal z ranních úrovní okolo 1,1100 až na 1,1181, nicméně v pozdějším obchodování se opět začal vracet ke čtvrtečním ranním úrovním. Dnes ráno se pak dolar vůči euru obchoduje na úrovni 1,1160 USD/EUR.

Včera jsme se v EMU dočkali zveřejnění PMI indexů za květen. Kompozitní index se zhoršil o 0,5 bodu na 53,4 bodu, zatímco trh očekávaly stagnaci. Stále se však tento index nachází dostatečně v pásmu expanze a s dostatečnou rezervou nad úrovněmi z konce minulého roku (v prosinci 51,4 bodu). Z pohledu struktury negativně překvapilo snížení u indexu služeb, zatímco důvěra v průmyslu se v květnu o něco zlepšila. Z pohledu zemí pak zklamalo Německo, kde se souhrnný index propadl o 1,3 bodu na 52,8 bodu. Naopak zlepšení v souladu s očekáváními jsme zaznamenali ve Francii (o 0,4 bodu na 51,0 bodu). I když se celkový index v květnu za celou EMU zhoršil, stále naznačuje mezičtvrtletní růst HDP v Q2 15 okolo 0,4 %. Americká data včera zaznamenala smíšené výsledky. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti se téměř v souladu s očekáváními mírně zvýšily o 10 tis. na 274 tis. (stále se jedná o velmi nízké úrovně), pozitivně překvapil předstihový index za duben. Na druhou stranu ovšem zklamaly další předstihové ukazatele a data z trhu nemovitostí, když prodeje stávajících nemovitostí se v dubnu snížily o 3,3 % meziměsíčně.

Dnes budou v USA zveřejněny spotřebitelské ceny za duben. Ceny benzínu se patrně v dubnu snížily o 1,7 %, což povede k tomu, že celkově spotřebitelské ceny v dubnu pouze stagnovaly (meziročně –0,2 %). Jádrová inflace by se pak měla mírně snížit z 1,8 % na 1,7 %. V Německu bude zveřejněn upřesněný HDP za první čtvrtletí včetně struktury a Ifo index za květen. Ten by se měl v dubnu dle ekonomů SG zhoršit o 0,6 bodu na 108,0 bodu, když pokles by měl nastat ve složce ohodnocující současný stav i ve složce očekávání. Vzhledem k negativním překvapením z již zveřejněných indexů ZEW a PMI je ovšem riziko na straně slabšího výsledku. Navíc Ifo index se v předchozích měsících dostal na velmi vysoké úrovně, které jsou prozatím pro německou ekonomiku neudržitelné. Předběžný odhad HDP v Německu za Q1 15 přinesl zklamání, když tamní ekonomika si polepšila „pouze“ o 0,3 % mezikvartálně, zatímco trh očekával růst o 0,5 %. Dnes se dočkáme upřesnění tohoto růstu a struktury. Dle ekonomů z SG by si soukromá spotřeba měla polepšit o 0,4 %, vládní výdaje pak o 0,3 %. Velmi solidní růst by měly zaznamenat kapitálové investice (+1,0 %), domácí poptávka by tak měla potvrdit svoji roli tahouna růstu.

Koruna ve čtvrtek mírně slabší

Česká koruna si včera vůči euru připisovala ztráty okolo 0,3 %, když oslabila z ranní úrovně 27,33 CZK/EUR na dnešních ranních 27,40. Informace, že opoziční strany chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře současné vládě, dopad na obchodování neměla. Opozice totiž nemá dostatečný počet hlasů k prosazení tohoto kroku. Další ztráty si připisoval polský zlotý (+0,5 %), který již oslaboval ve středu kvůli velmi slabým domácím údajům z reálné ekonomiky. Nakonec maďarský forint i přes určitou volatilitu výrazných změn nedoznal (+0,1 %).

dan_z_prijmu

Včera jsme se žádných ekonomických údajů z regionu nedočkali, jinak tomu nebude ani dnes. Dle zápisu z posledního zasedání polské centrální banky by deflace měla pokračovat ještě v následujících čtvrtletích kvůli předchozímu propadu cen komodit. Nicméně očekávané postupné oživení snižuje riziko, že inflace zůstane pod svým cílem ve střednědobém horizontu (polská centrální banka cíluje inflaci ve výši 2,5 % +/- 1pb). V dubnu dosáhl meziroční pokles spotřebitelských cen –1,1 %.

Česká swapová výnosová křivka ve čtvrtek zvýšila svůj sklon, když se delší konec zvýšil o 3 bb, zatímco kratší konec de facto stagnoval. Vývoj na českých sazbách následoval vývoj na eurových protějšcích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).