Hlavní navigace

Německo uvažuje o omezení výstavby solárních elektráren

24. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Německá vláda uvažuje o radikálním omezení výstavby nových fotovoltaických elektráren. Tamní ministerstvo hospodářství a životního prostředí by, podle časopisu Focus, mělo do konce ledna příštího roku prověřit, zda by bylo možné stanovit roční maximální hranici 1000 MW celkové nově instalované kapacity. To představuje dost razantní snížení. Například ještě v loňském roce byla instalována zařízení o celkovém výkonu 7400 MW.

Německo je největší producent elektřiny ze slunečního záření. Taková energie se zatím neobejde bez státních dotací (v Německu stojí podpora solárních elektráren přes 7 miliard EUR), a proto je tento trend považován za finančně neudržitelný.

Zatímco Německo výstavbu solárních zdrojů pravděpodobně přibrzdí, Česko ji od letošního roku „zařízlo úplně“. Štědrý systém dotací na výkup solární elektřiny, který nedokázal pružně reagovat na pokles investičních nákladů, vedl minulý rok k růstu výkonu českých fotovoltaik na téměř čtyřnásobek. Důsledkem bylo hrozivé navyšování ceny elektřiny pro konečné spotřebitele a kontroverzní vládní regulace v podobě 26% daně na tržby z  výroby solární energie.

skoleni_15_4

I vzhledem k připravovaným krokům v Německu je zřejmé, že systém podpory obnovitelných zdrojů je třeba velmi citlivě a především transparentně regulovat a pružně reagovat na vývoj nových technologií.

Pravděpodobně však není daleko doba, kdy obnovitelné zdroje budou konkurenceschopné i bez veřejné podpory a budou významným zdrojem energie budoucnosti. Ať se nám to nyní líbí nebo ne, bez počáteční veřejné podpory by tohoto kýženého stavu nebylo možno dosáhnout nikdy. Zjednodušeně řečeno, předplácíme si tak alespoň částečné řešení budoucí energetické situace planety.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Obchodní ředitel společnosti Conseq


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).