Hlavní navigace

Německé a francouzské indikátory podnikatelské důvěry se dále zlepší

25. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Očekáváme, že dnešní čísla německého Ifo indexu podnikatelské důvěry a obdobného francouzského ukazatele potvrdí i ve světle včerejších PMI příznivý vsup eurozóny do závěrečného čtvrtletí.

Naopak ve Spojených státech předpokládáme mírné snížení spotřebitelské důvěry. V regionu bychom měli zaznamenat pokles polské nezaměstnanosti na nejnižší hodnotu od roku 2009. Maďarská centrální banka ponechá nastavení měnové politiky nezměněné.

Německý Ifo index konzistentní s růstem o 0,5 % q/q

Na včerejší povzbudivé PMI indexy naváží dnes národní předstihové indikátory. Německý Ifo index by se měl za říjen pohnout oproti září pouze marginálně. I tak se ale bude jednat o výsledek převyšující průměr o jednu směrodatnou odchylku. Měl by tak signalizovat, že se růst německé ekonomiky může pohybovat v Q4 16 kolem 0,5 % q/q. Francouzské indikátory INSEE v minulých měsících dosahovaly vyšší hodnot než indexy PMI. Nicméně se nedomníváme, že je zásadnější důvod, aby v říjnu konvergovaly směrem k jejich nižším hodnotám. Americká spotřebitelská důvěra by za říjen měla oproti září mírně klesnout.

PMI poukázaly na silný vstup eurozóny do Q4 16

Předběžné PMI z eurozóny za říjen příjemně překvapily. Výsledkem bylo mírné posílení eura vůči dolaru. Zlepšení zaznamenal jak průmyslový sektor, tak sektor služeb, ve kterém byl vzestup dokonce markantnější. Výsledek je konzistentní s růstem HDP o 0,4 % q/q, což je více, než aktuálně činí náš odkad pro Q4 16 čtvrtletí (0,35 % q/q). Příznivou zprávou po české průmyslníky je to, že na celkovém lepším čísle za eurozónu se významným způsobem podílelo zlepšení v Německu.

Cyklus snižování sazeb byl v Maďarsku ukončen

Polská míra nezaměstnanosti se v záři pravděpodobně dále zlepšila, když poklesla o 0,1 pb. Trh práce je v Polsku dále ve velmi dobré kondici. Ke konci roku by ovšem mohlo dojít k nárůstu míry nezaměstnanosti k hodnotám kolem 8,6 % – 8,7 %, ale pouze díky sezónním efektům.

Maďarská centrální banka dnes svou základní úrokovou sazbu níže neposune. Jedním z důvodů je, že už dříve avizovala ukončení cyklu snižování sazeb. Omezila frekvenci repo tendrů a zavedla limit na objem prostředků, které je ochotna od bank v těchto tendrech přijmout. Tento způsob uvolnění měnové politiky má za cíl nutit banky k větší úvěrové angažovanosti. Dalším důvodem je nárůst inflace v září. Tento měsíc dynamika inflace dosáhla 0,2 % m/m a po čtyřech měsících se meziroční dynamika vrátila do kladných čísel (0,6 % y/y).

skoleni_15_4

Česká ekonomická důvěra na devítiměsíčním maximu

Koruna je i nadále přilepená ke kurzovému závazku, dvanáctiměsíční forward pak zůstává u silných 26,65 CZK/EUR. Zveřejněný zářijový konjunkturální průzkum potvrdil, že nálada v české ekonomice zůstává vysoká. Okolní regionální měny si včera dokonce mírně polepšily.

Důvěra v českou ekonomiku se během října mírně zvedla a dosáhla na devítiměsíční maximum. Růst již tak rekordní zaměstnanosti a zlepšování v mzdové oblasti se projevuje ve stále se lepšící náladě spotřebitelů. Podle nás je pouze otázkou času, kdy se to projeví i ve vyšším podílu spotřeby na růstu HDP. Druhé čtvrtletí bylo z tohoto pohledu pro nás zklamáním. Nicméně například pohled na náladu v sektoru služeb je slibný. Podnikatelská důvěra v říjnu stagnovala na zářijové hodnotě. Sektor i nadále těží z rostoucí zahraniční poptávky. Ohledně jejího budoucího vývoje ale začínají panovat mezi průmyslníky obavy. Jako potíž je zmiňován nedostatek pracovní síly. Jediným sektorem, který se potýká s problémy, je stavebnictví doplácející na nedostatek investiční aktivity financované z veřejných peněz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).