Hlavní navigace

Německá vstřícnost vůči Řecku tlumí averzi k riziku

3. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už jsme si za poslední čtyři roky zvykli na to, že ekonomická a finanční realita je plná nečekaných zvratů a podivných paradoxů.

Mezi takové přesně zapadá i to, co se paralelně děje v Německu a Řecku. Zatímco na německé straně kancléřka, které se občas přezdívá „železná“ Angela, nahlas uvažuje o tom, jak Řecku odepsat velkou částku dluhu, pak v Athénách žije politická scéna zcela jiným příběhem, jež však má stejné kořeny. V Řecku totiž naplno vypukl skandál, který se točí kolem dokumentu, který bychom mohli volně nazvat „Seznamem paní Lagardové“. Řeckému tisku se totiž dostal do rukou “tajný” dokument, který zřejmě pochází od šéfky MMF. Seznam podle všeho obsahuje řecké prominenty, kteří během krize odklonili svůj legálně či jinak nabytý majetek na účty v zahraniční. Na seznamu se přitom objevila opravdu velká ryba s opravdu tučným kontem. Matka řeckého ex-premiéra Papandrea (89 let) údajně ve Švýcarsku disponuje kontem, na kterém přebývá 550 miliónů euro!

skoleni_15_4

Nehledě na výše uvedené paradoxy a celkově mdlé hospodářské výsledky eurozóny, konec roku se na finančních trzích odehrává v relativním klidu, když trhy si z amerického fiskálního útesu zatím evidentně nic nedělají. Naopak, kombinace globálně super-uvolněné měnové politiky a vstřícnosti oficiálních věřitelů vůči Řecku srazila averzi vůči riziku na minimální hodnoty. Patrné je to zejména v Evropě, kde volatilita akciových trhů klesla na několikaletá minima, přičemž ukazatele kreditního rizika v eurozóně rovněž klesly na nejnižší hodnoty viditelné za několik měsíců či roků.

Relativní předvánoční pohodu na globálních trzích tak v zásadě narušuje jediná znepokojivá skutečnost. Podíváme-li se na dlouhodobá inflační očekávání v USA (průměrná pětiletá inflace očekávaná za pět let) a srovnáme-li ji s obdobnými dlouhodobými úrokovými sazbami, tak zjistíme, že dlouhodobé reálné úrokové sazby jsou již nějaký ten den či týden záporné. Tato situace v nedávné minulosti nastala jen jednou, a to v reakci na finanční Armagedon, jež odstartoval pád banky Lehman Brothers. Nyní se tato situace opakuje, avšak rozdíl je v tom, že inflační očekávání (v USA) tentokrát zvolna, avšak vcelku vytrvale rostou…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).