Hlavní navigace

Názor k článku Nemáte na hypotéku? Do hry se vrací družstevní bydlení v moderním outfitu od Kousavka - Příčina je ještě jinde. Ono nás za posledních...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2022 8:27

    Kousavka

    Příčina je ještě jinde. Ono nás za posledních 30 let zas tak moc nepřibylo. První příčinou je hromadná přeměna tisíců bytů ve městech na kancelářské prostory po r. 1989. Zajímavé bylo, že ty byty nikomu a nikde nechyběly. Ve městech byly na kancelářské prostory změněny celé domy, v centru Prahy i skoro celé ulice. Doufala jsem, že covid to změní a že se budou kancelářské prostory znovu měnit na byty, leč nestalo se tak. Škoda, je to promarněná velká příležitost.
    A druhou, neméně významnou příčinou, je devastace venkova. Tím, jak se nejprve omezila MHD a následně pozavíraly školy, jednak zmizely pracovní příležitosti, druhak jsme začali vyhánět mladé lidi z venkova. Na venkově je bytů dost, jen by ty domy potřebovaly rekonstrukci. Jenže když s každým prdem musíte do města, děti do školy, dospělí za prací, tak se nakonec rodiny rozhodují, že se přestěhují do města. No, a na takový příliv je tam málo bytů a jeiich cena navíc raketově stoupá. Nesmyslem bylo i budování průmyslových zón, kdy na kraji bývalého okresního města je zóna, kde sídlí x malých firem do 50 zaměstnanců, přičemž ti zaměstnanci dojíždějí taky 20 km vlastními auty. Ty firmy měly být ve vesnicích. Tím by se tam mohly rozvíjet prodejny, zůstal by tam možná lékař, škola, pošta a další občanská vybavenost. Bonusem navíc by bylo, že by se lidi houfně nestěhovali do měst. A ty, co tam ještě jsou, vyžene zákaz kotlů na uhlí/dřevo. Dřív si - pokud byli ještě fyzicky fit - mohli levně nadělat svépomocí dřevo v lese. naštěstí jsme zákaz kotlů o dva roky odložili. Protože hodit do kotle poleno je neekologické a děsně fuj, zatímco totéž poleno, rozemleté na cucky a následně slisované do peletek, je veelmi ekologické. My to dřevo radši necháme shnít v lese nebo ho vyvezeme do Číny, ale zakážeme ho spálit ve venkovském kotli. Nechápu.

    Největší nárůst po r. 1990 má Praha. Oficiálně, tedy s trvalým pobytem, žilo v Praze v r. 1990 l.215.000 obyvatel, v r. 2018 už 1.309.000 obyvatel. Podle odhadů mobilních operátorů je tam ale cca 1.550.000 obyvatel, protože řada lidí do Prahy dojíždí za prací nebo za studiem, případně bydlí v nájmu a trvalé bydliště mají mimo Prahu. Krom toho je tam spousta prázdných bytů, které čekají na Airbnb, nebo jsou jen tezaurem, nástrojem k uložení peněz. Primátor Hřib uvedl, že cca 20% nově postavených bytů je prázdných. Tak se pak nedivte, že ve velkých městech nejsou byty nebo že nájmy tam lezou do nadoblačných výšin.

    3. 6. 2022, 08:29 editováno autorem komentáře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).