Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nelegální zaměstnávání má stále zelenou od jezevec - To by totiž znamenalo, že: 1) prudce stoupne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2008 16:35

    jezevec (neregistrovaný)
    To by totiž znamenalo, že:
    1) prudce stoupne cena stavebních prací a tím pádem cena bydlení a cena služeb ve stavebnictví - o daně, o pojištění, o lepší mzdy - zaplatí to všichni hlavně ti nejchudší
    2) řádově zdraží všechno zboží a všechny služby - protože ke všemu se někde používá nějaká nemovitost, jejíž pořizovací a reprodukční cena se tím skokově zvýší - opět o daně, o pojištění, o lepší mzdy - zaplatí to všichni hlavně ti nejchudší
    3) uvolní se asi tak půl milionu nekvalifikovaních pracovních míst za minimální mzdu, kam by museli jít makat všichni ti kdož dnes pobírají podporu, protože se jim za minimální mzdu "nevyplatí" něco dělat nebo dokonce někam dojíždět
    Takže každý kdo řekne - ano cizince stíhat a vyhazovat - měl by k tomu taky říci: ano jsem ochoten platit více za základní potraviny, ano jsem ochoten platit více za bydlení, ano jsem ochoten mít menší plat protože můj zaměstnavatel bude mít vyšší náklady na držbu nemovitosti; a každ kdo je nezaměstnaný by měl říci ano rád budu bydlet v jeskyni a vydělávat minimální mzdu.
    Opravdu to chcete?
  • 26. 11. 2008 22:02

    Obyvatel (neregistrovaný)
    1) Aha, takze ted se delaji stavebni prace s minimalnim ziskem, takze plat (rekneme na dvojnasobek) by je vyrazne zvysil ? Nebudte naivni :-) Jiste ze by to byla dobra zaminka pro zdejsi zlatokopy, ale ty to budou zkouset porad, at k tomu je nejaky duvod nebo neni.

    Opet jako vzdy se ptam, jak jsou na tom ostatni zeme EU ohledne nelegalni zamestnanosti ? Vzdyt je tam plno veci levnejsich.
  • 27. 11. 2008 18:35

    jezevec (neregistrovaný)
    jak jsou na to ostatní země eu?
    například německo má cca 5 milionů ilegálních gastarbeiterů. pro srovnání - to je víc než celá naše práceschopná populace. i proto je tam mnoho věcí levnějších.
    druhý důvod je ten, že tam jsou lidi ochotní platit daleko vyšší ceny za nové moderní produkty a/nebo za prodej v civilizovaném prostředí. pak je daleko větší prostor pro slevy a výprodeje, protože už je vyděláno při menším obratu a stačí vyčistit sklady.
  • 28. 11. 2008 9:09

    HNF (neregistrovaný)
    Německo zaměstnává cizince hojně třeba v automobilkách, ale láce německých automobilů se u nás nějak neprojevuje. Třeba u Renaultu, který část produkce vyrábí v Turecku, jsou nižší náklady na konečném výrobku docela dost znát. I když prostor pro ještě nižší ceny tu určitě ještě je.

    Zrovna tuhle jsem někde četl, jaké má Německo obrovské problémy se zahraničními pracovními silami - jak se u nich rozcapují a zatahují k nim necivilizované moresy a že nevědí jak to řešit, aby na ně nevlítla nějaká německo-evropská Džamila. Ona i ta lidská práva mohou být jen odsaď podsaď, a Hitlera se asi povolat neodváží.

    Na ten váš příspěvek nížeji asi toto: tak nás nemusí zaměstnávat hamižní podnikatelé, můžou být zase státní podniky, které budou zaměstnávat. A raději si koupím věc za stovku ze s.p., kde zaměstnanci berou spravedlivou mzdu, než to samé od podnikatele za tři stovky s bídně placenými zaměstnanci, ale 4 mercedesy ve firmě pro majitele, manželku, milenku a dcerušku.

    A co dělají ostatní Němci? Nějak jsem si nevšiml, že hromadně jezdí pracovat třeba do Čech, do Rakouska, do Maďarska, do Francie, do Irska či Itálie, ačkoliv neschopů neochotných pracovat za nízkou mzdu, neochotných se vzdělávat a učit se cizím jazykům je tam také dost ...
  • 28. 11. 2008 13:49

    jezevec (neregistrovaný)
    Problém je v tom, že když vás budou zaměstnávat státní podniky - tak vám sice prodají věc za stovku - ale jenom když se to tak zrovna před pěti lety naplánovalo. A koupíte si jen takovou barvu typ a kvalitu jaká se naplánovala, a jinou vám nikdo nesmí dodat. Na ovoce na vánoce zapomeňte - nejsou devizy, státní šmejdy totiž nikdo v zahraničí nekoupí, a proto si za svou výplatu v kačenách nekoupíte kilometr za hranicema ani rohlík. Druhý problém je v tom, že z takového systému chytří a schopní lidé utečou, a dopadne to jako v rumunsku. Ano každý má automobil - bílou Dacii. Pokud tu dobu nepamatujete, nechte si o ní vyprávět, at se zase neztrapníte . . . ..
  • 1. 12. 2008 8:22

    anonymní
    Nezapomeňte, že jsme už o kus dál.
    Pokud budou mít "schopní" a "chytří" kam utéci - co sleduji médie, tak krize a propuštění se nětýká jen lidí tam dole, ale i těch schopných a chytrých.
    Co se týče bílých aut - není to tak dávno, co jsem si kupoval výkvět česko-neměecké techniky a když jsem chtěl výbavu a barvu, tak to prostě nešlo - nabaíhala tehda prý nějaká modernizace. Mezi nabízenými byla samozřejmě i bílá. Nikde se však o těchto problémech veřejně nehovořilo.
    A jak vám třeba chutná českobudějovický Budvar? To je taky s.p.! A nese, tak se musí prodat. Nechápu logiku, když je něco ziskové, že se toho musíme zbavit, aby zisky šly převážně do ciziny. Pak tady nemáme na nové silnice, školy, bezpečnost ...
  • 28. 11. 2008 9:40

    Klára (neregistrovaný)
    V Německu je taky ale 3,150 milionu nezaměstnaných. Taky s nimi nikdo nehne, aby přijali nedůstojnou, málo placenou práci, a tak musí nastoupit cizinci s nižšími životními náklady tam u nich doma. Věřím, že kdyby i těm zahraničním zaměstnancům stouply doma životní náklady, tak budou v Německu žadonit o vyšší mzdy nebo se vrátí domů.
  • 27. 11. 2008 8:08

    V. (neregistrovaný)
    nemusí nic stoupnout, když developeři (nebo zaměstnavatelé) trochu sleví ze svých nároků na nekřesťasnké zisky. Prostor pro řýdné zaplacení pracovní síly tu v každém případě je!
  • 27. 11. 2008 18:40

    jezevec (neregistrovaný)
    až developeři a zaměstnavatelé sleví ze svých nároků na zisky - vykašlou se na to a půjdou se nechat někam zaměstnat, a nebo přesunou své projekty dál na východ. pak už nebude práce pro nikoho, ani ta mizerně placená. jsem zvědav jaxe pak uživíte, když vám žádný nenáviděný podnikatel nedá práci.
    protože kdybyste něco uměl, jste zaměstnavatelem vy - neb v zemi kde zřejmě všichni podnikatelé vydělávají "nekřesťansky" a všichi pracující jsou zaplaceni "neřádně" - by podnikatel platící svoje lidi "dostatečně" musel převálcovat trh, neboť by k sobě vysosal ty nejlepší pracovníky.
    leda jestli ovšem nekecáte . . . .
  • 27. 11. 2008 20:05

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Tak jestli se nebudou stavet dalsi zbytecne kancelare nebo hypermarkety s vetesi - to bude jedine plus. Nechapu proc by schopnost mela byt dana tim, ze chci nekoho zamestnavat. Ja chci napriklad marnit praci co nejmene sveho casu, takze svoji schopnost nesmeruji k priblblemu upracovani se, ale naopak jak prezit za co nejmensich casovych naroku na (ve vetsine pripadu z meho pohledu zcela zbytecnou a neuzitecnou) praci.

    Developer prece nic nestavi, ten si jen najima firmy co to stavi. A prave u neho jsou ty rezervy jeste dost znacne :-)
  • 28. 11. 2008 13:53

    jezevec (neregistrovaný)
    No a sme u toho. Vy chcete marnit prací co nejméně svého času a neupracovat se přitom - vaši potenciální zaměstnavatelé zase touží po tom aby se za takovou práci nepředali. Mně to připadá fér - a jiný si zas vydělá na 4 mercedesy. To je taky fér.
    Jinak je celkem jedno, jestli developer je jen manažerská firma nebo i stavební - podtstatné je, že našel někoho, kdo mu zaplatí za jeho práci sumu X. Vaše práce ovšem za nic nestojí, takže za ní taky nikdo nechce nic patit. A to žere, co?
  • 29. 11. 2008 17:07

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Na to jak malo casu ji venuji je placena velmi dobre, nebojte se :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).