Hlavní navigace

Neklidné úrokové sazby koruny české

11. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Bankovní rada České národní banky opět zvýšila úrokové sazby, a to o čtvrt procentního bodu. Jenže strašák vyšší inflace spolehlivě dělá vrásky všem. Zvyšující se úroky na spořicích účtech peníze nezachrání, penzijní fondy čeká težký rok. Radovat se snad mohou je majitelé hypoték, ale ne ještě dnes.

Další zvyšování úrokových sazeb se neočeká a až inflační tlaky skončí, úrokové sazby by naopak mohly zamířit opět dolů. Tato prognóza se odráží i v úrokové politice hypotečních bank. Fixovat hypotéku na delší dobu se teď nemusí vyplatit.

Brzdit inflaci nebo podporovat ekonomický růst?

Druhé pololetí loňského roku odstartovalo vývoj značně odlišný od téměř idylické stability, která v Česku panovala několik předchozích let. Začalo se totiž projevovat několik významných vlivů, které dosavadní poklidný vývoj obrátily vzhůru nohama. Jednalo se hlavně o celosvětovou vlnu nervozity vyvolané americkou hypoteční krizí, růst cen energií a surovin a také o projevy nepopulárních reformních opatření.

Česká národní banka se ocitla v nelehké situaci. Na jedné straně v zájmu měnové stability nemohla nechat bez reakce silný růst inflace. Na straně druhé ale svět obchází strašidlo recese hrozící zastavením hospodářského růstu. Otázka, zda za tohoto stavu sazby zvyšovat, snižovat nebo ponechat beze změny, je hodně zapeklitá. Vždy se totiž najdou důvody pro i proti a vzápětí se objeví spekulace, že jakékoliv učiněné rozhodnutí nebylo správné.

V období posledních osmi měsíců bankovní rada České národní banky poslala úrokové sazby nahoru celkem pětkrát. Dvoutýdenní reposazba, která má klíčový význam i pro sazby komerčních úvěrů, za tuto dobu vzrostla o celé jedno procento. Hodnota 3,75 % je nejvyšší za posledních bezmála šest let. To sice vypadá dost dramaticky, ale i tak úrokové sazby v Česku zůstávají nejnižší v celé Evropské unii.

Kromě zvýšení úrokových sazeb Česká národní banka korigovala svůj odhad hospodářského růstu. Česká ekonomika by podle jejích prognóz letos měla vzrůst o 4,1 %, tedy zhruba o třetinu méně než v loňském roce. Inflace vyjádřená indexem spotřebitelských cen by se v letošním čtvrtém čtvrtletí měla pohybovat kolem 5,3 %. Rok 2009 by pak měl být opět ve znamení zvýšeného hospodářského růstu a nižší inflace.

Jak zafixovat hypotéku?

Pokud se Česká národní banka ve svých odhadech neplete, a nepotkají-li nás nějaké neočekávané katastrofy, měl by být rychlý růst úrokových sazeb vlastně už za námi. Týká se to i hypotečních úvěrů. Výše úrokových sazeb u krátkodobých fixací se prakticky vyrovnaly těm dlouhodobým a proti jejich dalšímu růstu bude působit konkurenční tlak. Letos tedy sazby asi porostou jenom mírně anebo budou dokonce stagnovat.

O vývoji hypotečního trhu v dalších letech lze jenom spekulovat. Doba, kdy bylo možné získat hypotéku s roční fixací úrokové sazby za necelá tři procenta ročně, se asi hned tak nevrátí. Nabídku dumpingových cen si po zkušenostech z krize v USA každá seriózní banka určitě rozmyslí. Možnost, že úrokové sazby z hypotečních úvěrů mohou být už v roce 2009 o něco nižší než dnes, se však zdá být vcelku reálná.

Nešťastníci, kteří se nechali zlákat akčními nabídkami hypoték s krátkou dobou fixace úrokové sazby, a po neblahé zkušenosti s jejím skokovým nárůstem teď pro další období zvažují naopak fixaci dlouhodobou, by si měli své rozhodnutí dobře rozmyslet. Sázka na jistotu minimálně pětileté fixace úrokové sazby může, ale také nemusí, být za současné situace tím nejlepším řešením. Za rok může být pro sjednání delší fixace vhodnější příležitost.

Kam s úsporami?

Na tuto otázku bude letos obzvláště těžké najít správnou odpověď. V Česku totiž nejspíš neexistuje bezpečný bankovní produkt dostupný běžným střadatelům, který by nabízel zhodnocení spolehlivě převyšující letošní inflaci. Majiteli běžného účtu do konce roku kvůli ní zmizí z každé uložené stokoruny zhruba pětikoruna. O mnoho lépe na tom nebude ani ten, kdo si své úspory v minulosti uložil na termínovaný vklad.

skoleni_15_4

V poslední době se ve stále větším počtu objevují reklamy nabízející skvěle úročené spořicí účty. Nebývale vysokou úrokovou sazbu přes 3 % je možno získat hned u několika bank a záložen, a to dokonce i pro vklady bez výpovědní lhůty. Ve srovnání s běžnými účty a termínovanými vklady tyto nabídky vypadají velmi lákavě. Ani takto vysoké úročení vkladů však letos na překonání inflace určitě stačit nebude.

Překonat inflaci bude představovat velký problém i pro manažery penzijních fondů. Zhodnocení svých vkladů nemají jisté ani lidé, kteří investovali do podílových fondů nebo přímo do cenných papírů. Jejich cenový vývoj od počátku roku připomíná horskou dráhu a nic nenasvědčuje tomu, že by se blížil obrat k lepšímu. Snad jen ceny zlata zatím lámou rekordy. Jak se bude jeho cena odvíjet dál však rovněž nelze odhadnout.

Úrokové sazby z hypotečních úvěrů podle vás do konce roku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).