Hlavní navigace

Největší letošní mínus na běžném účtu

13. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podle očekávání se na červencových výsledcích vnější bilance ČR podepsala pokračující dividendová sezóna a běžný účet platební bilance tak skončil v deficitu překračujícím 30 mld. korun.

Tentokrát na dividendách odplynulo do zahraničí podle údajů ČNB okolo 38 mld. korun. Když k tomu připočteme slabý výsledek zahraničního obchodu v červenci, tak to snad ani lépe dopadnout nemohlo.

Je to sice už druhý deficit v letošním roce a současně je i nejvyšší, avšak stále je celkové saldo za prvních sedm měsíců roku vysoce v plusu (80 mld. korun). Česká ekonomika tak už docela dobře dokáže vydělat na dovozy zboží a služeb a současně i na výplaty rostoucích dividend firem pod zahraniční kontrolou. Vždyť jen z titulu přímých zahraničních investic už letos vznikly zahraničním vlastníkům čisté výnosy v hodnotě 217 mld. korun, z nichž menší část v ČR zůstává jako reinvestovaný zisk. Na druhou stranu se pomalu zvyšuje i příliv zisků z investic ze zahraničí, které jsou ovšem stále nesrovnatelné se zisky vytvořenými v ČR.

Příliv PZI do ČR však v letošním roce není až tak ohromující a navíc je docela ovlivněný reinvesticemi. Znamená to, že část firem svoji přítomnost na tuzemském trhu dále rozvíjí a rozšiřuje. Česká ekonomika je pro investory stále velmi atraktivní lokalitou, což nakonec potvrzuje jakékoliv srovnání mzdových nákladů mezi ČR a západoevropskými zeměmi. Navíc díky uměle oslabené koruně jsou mzdové náklady v eurech ještě nižší a v posledních čtyřech letech se zvýšily jen minimálně. Firmy, které jsou na mzdy citlivé, tak ve srovnání se západní Evropou stále získávají silnou konkurenční výhodu.

skoleni_15_4

Z portfolio investic, které v posledním roce ukazovaly na rostoucí zájem zahraničních investorů o české státní papíry, se toho tentokrát moc vyčíst nedá. Došlo totiž k výraznému přesunu mezi dluhopisy bank a vklady, takže výsledek je tak trochu zamlžený. Zatímco držba tuzemských papírů poklesla o více než 100 mld. korun, vzrostly vklady zahraničních bank. V každém případě je však stále pravděpodobné, že tuzemské státní dluhopisy jsou pro investory atraktivní. Zvláště pro ty, kteří „sázeli“ na brzký exit koruny a za cenu negativních výnosů dluhopisů čekají na kurzové zhodnocení koruny po jejím uvolnění.

I když je běžný účet stále pod vlivem dividendové sezóny a aktuálně končí deficitem, předpokládáme, že za celý letošní rok bude jeho výsledek vysoce kladný. Jeho přebytek se může pohybovat okolo 1,5 % HDP, což bude znamenat nejlepší číslo v historii ČR. Za normálních okolností by takový vývoj směřoval nejspíše k dalšímu posílení měny, avšak vzhledem k intervenčnímu režimu vede jen k dalším nákupům centrální banky na devizovém trhu a tedy ke zvyšování devizových rezerv.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).