Hlavní navigace

Nejlepší pojišťovnou roku je...

28. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pojišťovny jsou všude. Zkuste zjistit, která je nejlepší. Není tomu dávno, co 81 makléřských společností společně hodnotilo a vyhodnotilo české pojišťovnictví. Pojďme se podívat, kdo je podle nich nejspolehlivější!

provedla v nedávné době velmi zajímavé šetření. Takovéto srovnání se dá dělat z hlediska finanční situace dané pojišťovny nebo třeba z hlediska nabízených produktů. Tentokrát ovšem představíme pohled pojišťovacích makléřů, kteří s pojišťovnami dennodenně komunikují a mají podstatně více zkušeností s jejich jednáním než běžný klient.

Jedná se tedy pouze o jeden z možných pohledů, nicméně i jako takový je velice zajímavý. Šlo o anketu, při které 81 z 250 oslovených makléřských společností hodnotilo ze svého pohledu nejlepší pojišťovnu roku 2000 podle jednotlivých kategorií. A ty byly následující:

  • Životní a úrazové pojištění
  • Občanská pojištění
  • Pojištění motorových vozidel
  • Pojištění průmyslu a podnikatelů
  • Spolupráce s makléři
  • Pojišťovna roku – hlavní kategorie


Každý makléř byl povinen ohodnotit minimálně tři pojišťovny v hlavní kategorii, přičemž v každé ze zmíněných kategorií měl k dispozici 10 bodů. A jak tedy zmíněné hodnocení dopadlo? Pokud jde o kategorii Životní a úrazové pojištění, tak následovně:


Tabulka č. 71
Pořadí Pojišťovna Bodů
1. ČS-Živnostenská pojišťovna, a.s. 128
2. Česká pojišťovna, a.s. 114
3. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 93
4. Allianz pojišťovna, a.s. 81
5. IPB Pojišťovna, a.s. 65

V této kategorii je ze všech nejnižší diferenciace bodů mezi pojišťovnami. To tedy zřejmě znamená, že v této kategorii se pojišťovny mezi sebou liší relativně nejméně. Výsledky kategorie Pojištění občanů dopadlo následovně:


Tabulka č. 72
Pořadí Pojišťovna Bodů
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 215
2. Česká pojišťovna, a.s. 145
3. ČS-Živnostenská pojišťovna, a.s. 126
4. Allianz pojišťovna, a.s. 68
5. Generali Pojišťovna, a.s. 39

Zde byla naopak zmíněná diferenciace zdaleka největší. To by tedy mělo znamenat, že se vlastnosti pojišťoven v této kategorii liší nejvíce. Dále si uvedeme výsledky kategorie Pojištění motorových vozidel:


Tabulka č. 73
Pořadí Pojišťovna Bodů
1. Česká pojišťovna, a.s. 201
2. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 185
3. Allianz pojišťovna, a.s. 140
4. ČS-Živnostenská pojišťovna, a.s. 75
5. Zurich Pojišťovna 35

V této kategorii se zdá být situace taková, že první tři zmíněné pojišťovny jsou absolutními leadery kategorie, zatímco ty ostatní se pohybují spíše v jejich stínu. Následující tabulka nám znázorňuje situaci v kategorii Pojištění průmyslu a podnikatelů:


Tabulka č. 74
Pořadí Pojišťovna Bodů
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 183
2. Česká pojišťovna, a.s. 150
3. ČS-Živnostenská pojišťovna, a.s. 119
4. Allianz pojišťovna, a.s. 73
5. IPB Pojišťovna, a.s. 55

K této kategorii není příliš co komentovat. Snad akorát to, že pojišťovny mají evidentně podobný vztah k této kategorii jako ke kategorii pojištění občanů. Dále si představíme kategorii Spolupráce s makléři:


Tabulka č. 75
Pořadí Pojišťovna Bodů
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 164
2. ČS-Živnostenská pojišťovna, a.s. 126
3. Česká pojišťovna, a.s. 105
4. Generali Pojišťovna, a.s. 65
5. Allianz pojišťovna, a.s. 60

Zmíněná kategorie nám charakterizuje dobré obchodní vztahy mezi makléři a pojišťovnami. To ale zahrnuje i aspekty, jako jsou nabízené provize apod. Proto musí být zmíněná tabulka brána s rezervou. Závěrečnou a asi nejdůležitější kategorií byla Hlavní kategorie:


Tabulka č. 76
Pořadí Pojišťovna Bodů
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 172
2. Česká pojišťovna, a.s. 131
3. ČS-Živnostenská pojišťovna, a.s. 89
4. Allianz pojišťovna, a.s. 72
5. IPB Pojišťovna, a.s. 43

Absolutním vítězem celé ankety byla tedy Kooperativa, pojišťovna, a.s., která kromě hlavní kategorie excelovala ještě v třech dalších.

skoleni_15_4

Nicméně je zde třeba podotknout, že největší úspěch v takovémto průzkumu musí logicky dosáhnout univerzální pojišťovna, tedy pojišťovna poskytující jak životní, tak i neživotní pojištění. Pojišťovny specializující se pouze na jedno ze zmíněných odvětví, popřípadě ty, které se v souladu se zákonem rozdělí na jednotlivé části, jsou v takovéto anketě výrazně znevýhodněny.

I přes zmíněný nedostatek je takovýto průzkum zajisté velkým přínosem a nezbývá, než se těšit na výsledky obdobného šetření v příštím roce. Alespoň Komora pojišťovacích makléřů má jeho realizaci v plánu.

Komora pojišťovacích makléřů

Je pro vás hodnocení makléřů užitečné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).