Hlavní navigace

Negativní náladu kopírovala i pražská burza

6. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pražská burza kopírovala negativní vývoj na okolních trzích a obavy z dluhové krize poslaly burzu do červených čísel.

Index PX včera tak jako každý den v tomto týdnu zakončil slabší, tentokrát PX odepsal 1,12 % na hodnotu 935,10 bodů. Pod prodejním tlakem byly opět především akcie Erste Bank. Titul je velice senzitivní na aktuální dění a především ukazatelem nálady na trhu a ta byla opravdu negativní. Akcie propadla i pod ceny 390 Kč, závěrečná cena byla na hodnotě 390,70 Kč tj. –2,93%. Výrazněji avšak v podprůměrném objemu obchodů propadly také akcie NWR. Titul zakončil slabší o 2,66% na závěrečnou cenu 125,70 Kč a obchodoval se tak relativně blízko ročních minim na ceně 117,60 Kč. 

Největšího objemu (274 mil. korun) dosáhlo obchodování s akciemi Telefóniky. Prodejní pokyn, který nadále dominuje obchodování, doslova rozbil bidy a titul zakončil slabší o 1,08% na ceně 374,90. Vzhledem k tomu, že se jedná o defenzivní titul s nadprůměrným dividendovým výnosem, může být tento vývoj překvapující.

Unipetrol: Pozitivní. DD: Revize. Cílová cena: Revize.

Unipetrol zveřejnil aktualizaci svých provozních dat. Na kvartální bázi se zlepšily všechny sledované ukazatele. Pozitivně hodnotíme růst modelové petrochemické marže o 12,2 % proti předchozímu čtvrtletí. Pozitivní je také vývoj dat za jednotlivé měsíce. Zprávu hodnotíme pozitivně.

Průmyslová výroba – únor                                                           

oček.J&T: 4.0% r/r, oček.trh: 3.0% r/r, Předchozí (leden):  3.2% r/r                                                           

dan_z_prijmu

Komentář k americkému trhu

Nervozita investorů ze španělských dluhopisů se přenesla také na americké akciové trhy, které i na závěr obchodního týdne ztrácely. Zlepšení nálady přinesla makro data z trhu práce, která byla „in-line“ s očekáváním trhu a dopomohla tak ke smazání ztráty z úvodu seance. Silný den měly opět akcie Apple (633,68 USD, +1,5%), za které si od včerejška zaplatíme víc jak za Google (632,32USD). Široký index S&P uzavřel týden na 1 398,07 bodech (-0,06 %), DJ (-0,11 %) a technologický Nasdaq v zisku (+0,40%). 

Mezi sektory se nejvíce dařilo technologiím a spotřebnímu cyklickému odvětví, nejméně utilitám. U zlata jsme pozorovali velice volatilní seanci, která skončila na úrovni 1630USD za trójskou uncií (+0,61 %), stříbro si připsalo +0,84 %. Silný růst předvedla také ropa (WTI +1,79 %, Brent +0,9 %). Pro další vývoj budou rozhodující zítřejší data o počtu nově vytvořených pracovních míst v americké ekonomice a napětí na evropském dluhopisovém trhu.    

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).