Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nedostali jste mzdu nebo její část? Můžete odejít na hodinu od Jerry001 - clovek, ktery nema penize, tak beztak neodejde protoze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2014 9:40

    Jerry001 (neregistrovaný)

    clovek, ktery nema penize, tak beztak neodejde protoze porad veri ze mu to doplati a ma strach, ze kdyz odejde tak uz nic neuvidi.

    Clovek, ktery penize ma muze odejit kdykoli a taky to bez problemu udela bez ohledu na nejake terminy v zakoniku, takze efekt prakticky nula

  • 24. 4. 2014 9:57

    Pavel (neregistrovaný)

    Člověku, který peníze nemá (a nejen jemu) doplatí dlužnou mzdu pracovní úřad.

    A i člověk, který má peníze, nepohrdne odstupným, na které má v tomto případě nárok.

  • 24. 4. 2014 14:10

    asdfghjkl (neregistrovaný)

    To jsou zase kecy nejakeho teoretika. Vymahani skody z nedodrzeni vypovedni lhuty se takovemu zamestnanci velmi vyznamne prodrazi.

    Pokud jste tim ovsem nechtel demonstrovat, ze vsichni nakonec konci v kategorii "nema penize" :-)

  • 24. 4. 2014 22:06

    Flasi (neregistrovaný)

    Tady za teoretika budete spíše vy - protože aby zaměstnanec platil nějakou škodu, že nedodržel výpovědní lhůtu, to je přesně ta teorie.
    Praxe je, že zaměstnanec je do konce výpovědní lhůty na neschopence a za tohle si na něm nevezmete ani haléř.

  • 25. 4. 2014 7:02

    asdfghjkl (neregistrovaný)

    Pod pojmem "odejít" si představuju asi něco jiného než vy. Rozhodně né sedět zavřený doma 2-3 měsíce za zlomek mzdy. To je varianta pro neschopné idioty. To už je lepší varianta chodit se ty dva měsíce chytře flákat do práce za plnou mzdu a mít možnost odpoledne, večer a víkendech dělat si co chci. Zařídit si nemocenskou má snyd smysl jen v případě, že máte množství dovolené, které chcete nechat proplatit při skončení pracovního poměru, zatím co zaměstnavatel trvá na jejím dočerpání.

  • 25. 4. 2014 9:07

    Flasi (neregistrovaný)

    1) nemusím sedět doma. Existují vycházky, které dříve mohly být klidně na většinu dne, Drábek to nějak zpřísnil, takže fakt nevím, jak to funguje teď, ale určitě existují diagnózy s dlouhými vycházkami.

    2) za zlomek mzdy vs. za plnou mzdu. No to hodně záleží na konkrétní situaci. Já bych řekl, že všeobecně platí, že lidé s vyšším platem spíše berou větší část svého platu jako nenárokovou složku. Tedy rozhodně ve výpovědní lhůtě neberete plnou mzdu.
    Jo, byly nějaké vyhrané rozsudky, kdy zaměstnanec vysoudil osobní ohodnocení, ale to je obecně věc nejistá. Zejména, pokud jste napsal slovo flákat - pak by zaměstnavatel určitě našel dobrý důvod, proč vám vyplatit jenom relativně nízkou základní mzdu.

  • 25. 4. 2014 9:40

    asdfghjkl (neregistrovaný)

    Existují vycházky v maximální delce 6 hodin a to v době od 7.00 do 19.00 hodin. Více prostě nedostanete.

    Na nástup do jiného zaměstnání můžete prakticky zapomenout.

    Bod 2 je naprostá utopie. To platí maximálně tak pro politiky a jimi zaměstnávané milenky. Drtivá většina zaměstnanců, pobírajících plat, má nárokovou i nenárokovou složku podle nějakých tabulek, krom toho, v rozpočtech příslušných institucí moc velký prostor pro odměny v řádu základního platu není.

    V případě, že jste měl na mysli mzdu, tam si sice zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnou co chtějí a nelze to generalizovat. Zaměstnanec může mít také mzdový výměr že? Pak se to zkomplikuje ještě víc.

    Obecně však platí, že zaměstnanec i zaměstnavatel mají dodržovat zákon, smlouvy, dohody i nějaký rámec etického chování.

  • 25. 4. 2014 10:31

    Flasi (neregistrovaný)

    ad 1) čili to není pořád zavřený doma

    ad 2) ano, ve volné diskuzi (nesprávně) nerozlišuji mzdu a plat. Jsem rád, že jsme se shodli, že být ve výpovědní lhůtě rozhodně nemusí znamenat brát plnou mzdu.

    Ale to jsou jenom podružné argumenty, že není až tak zlé sedět doma, jak píšete, ani zůstat v práci není tak růžové, jak píšete.

    Já tady konstatuji velmi častou praxi - tedy podat výpověď a strávit zbytek výpovědní lhůty na neschopence. Nehodnotím zákonost, ani morálnost toho kroku. A ani netvrdím, že je to nějak zásadně výhodné, nebo nevýhodné. Moje pointa je, že platit škodu za nedodržení výpovědní lhůty je rarita. Protože pokud prostě někdo nechce do práce dál chodit (a ten důvod může být klidně i ten, že nemá odvahu koukat se do očí kolegům), tak se prostě "hodí marod".

  • 26. 6. 2014 13:40

    lola (neregistrovaný)

    Zaměstnavatel nemusí v tomto státě vůbec nic... Mě neplatil a i po soudu, který prohrál a já samozřejmě platila mi do dnes nepřišlo nic. A nějaká exekuce ? Nemají si prý co vzít , vždytˇ auta atp. potřebují k dalšímu podnikání... Takový je u nás v čechách bordel!!!

  • 25. 4. 2014 8:16

    Pavel (neregistrovaný)

    Vymahani skody z nedodrzeni vypovedni lhuty se takovemu zamestnanci velmi vyznamne prodrazi.

    Tomu nerozumím. Jaká škoda z jaké výpovědní lhůty?

    Když nedostanu mzdu, je to kvalifikovaný výpovědní důvod pro okamžité ukončení pracovního poměru. I kdyby bylo v pracovní smlouvě něco jiného, zákon má přednost. A že mi mzda nepřišla snadno dokážu výpisem z účtu. Tak kdo by v tom hledal nějaký spor? A škodu může vymáhat zaměstnavatel tak sám po sobě, to on nevyplatil mzdu.

  • 25. 4. 2014 8:49

    asdfghjkl (neregistrovaný)

    Zkuste si přečíst pozorně diskuzi. Reaguji na tvrzení uživatele Jerry001:

    Clovek, ktery penize ma muze odejit kdykoli a taky to bez problemu udela bez ohledu na nejake terminy v zakoniku, takze efekt prakticky nula

    Tedy tvrzení, že každý kdo má dost peněz se prostě může kdykoli za všech okolností rozhodnout, že už do práce nepřijde a bude to skvěle fungovat.

    Jednoznačně platí, že pokud zaměstnanec "odejde kdykoli bez ohledu na nějaké termíny v zákoníku", může si z to nést následky ve formě náhrady škody - a ta může být značná.

    Okamžité rozvázání pracovního poměru zaměstnancem v případě, že mu není vyplacena mzda je zákonný důvod a úplně jiná situace.

  • 25. 4. 2014 14:01

    thr

    Obecně máte samozřejmě pravdu, reálně ale situace v mnoha případech (spíš většině) není tak horká. Například často bude mít zaměstnanec nárok na zbylou dovolenou, kterou mu zaměstnavatel musí buď proplatit nebo nechat vybrat - už to reálně může výpověď znatelně zkrátit, protože s výjimkou opravdu klíčových lidí bude zaměstnavatel preferovat čerpání před proplacením. A když se to zkombinuje s přiměřeně dlouhou neschopenkou, tak může být odchod reálně opravdu během pár dní bez nejmenšího rizika sankce, cca 14 dní pak už je úplně bez problémů.
    Navíc při neschopence sice nelze nastoupit do jiného zaměstnání, ale mnoha činostem na živnosťák nic nebrání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).