Hlavní navigace

Nebojte se platebních karet

24. 7. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Platbu na internetu vám nedoporučujeme. To je častá věta uživatelských příruček bank. Další zneužití platebních karet poukazuje na obrovská rizika malého plastikového nástroje. Vypadá to, že nejjistější je návrat k hotovosti a omezit elektronické prostředky. A možná by bylo bezpečnější začít používat také pazourky místo nožů.

Informace o krádeži databáze platebních karet německého zprostředkovatele plateb, o které informoval zpravodajský portál iHNed.cz, přišla v nejméně vhodnou dobu. Pro tisíce lidí na dovolené a tisíce lidí před dovolenou to může znamenat oslabení důvěry pro používání platební karty. Je opravdu používání peněz v plastiku rizikové? O nic více, než použití hotovosti.

Nebezpeční uživatelé nebo nebezpečné databáze

O nutnosti zabezpečení počítače pro používání internetového bankovnictví jsme na Měšci psali mnohokrát, přesto pro většinu uživatelů investice do bezpečnosti končí instalací antivirového programu. Mnoho lidí má stále velké obavy při platbě kartou na internetu, bojí se možného zneužití karty, „vysátí“ peněz. Tyto obavy hrají ve prospěch některých platebních systémů, které se vrhají do role zachránců a bezpečných pojistek pro placení na internetu. Jenže málokdo si už uvědomuje, že i za těmito portály často stojí bankovní domy a virtuální peníze pro placení na internetu lze na konto platebních systémů dostat i prostřednictvím platební karty. Data o platební kartě musejí někudy téci.

Zatímco způsob zabezpečení svého počítače zná jeho uživatel a může jej ovlivnit, způsob zabezpečení obchodníka při platbě kartou na internetu můžete jen odtušit podle jeho internetových stránek a typu elektronického certifikátu. O formě zabezpečení zprostředkovatele karetních transakcí, potažmo banky, můžete jen polemizovat. Problém, který popisuje iHNed.cz, ukázal na málo vnímané riziko: nedostatečné zabezpečení zpracovatele karetních transakcí. Nešlo o phishing a vlastní hloupost uživatelů karet, ani o vykradenou databázi online obchodníka. V tomto případě stačilo, že jste si někde v Německu možná koupili v supermarketu bagetu, a tu zaplatili kartou. Vlivem pravděpodobně nedostatečného zabezpečení zpracovatele plateb později došlo ke zcizení elektronických dat a možnému ohrožení některých platebních karet. Pro mnoho držitelů karet tento případ může být varováním před používáním platební karty. Zbytečně. Tento exces ukázal, že varovný, rozumějte, bezpečnostní systém u karet funguje.

Výhody globálních podvodů

Situace, kdy se držitel platební karty stane jednou z obětí globálního podvodu, například vlivem vykradené databáze karet, je pro něj paradoxně výhodou. Samozřejmě, i on musí případnou neoprávněně zaúčtovanou transakci reklamovat, ovšem oproti samostatně zneužité kartě je ve výhodě. O problému se ví, je medializovaný a je v zájmu karetní společnosti i banky samotné, aby klient-držitel karty byl odškodněn. Opak by totiž znamenal nabourání důvěry v celý systém platebních karet, a to si nikdo dovolit nemůže.

V červnu 2005 společnost MasterCard s měsíčním zpožděním informovala média, že mohlo dojít ke zneužití až 40 milionů platebních karet. Riziko vzniklo vniknutím hackera do databáze společnosti CardSystems Solutions v Arizoně (USA), která je zpracovatelem karetních transakcí. Celkem šlo zhruba o 13,9 milionů karet MasterCard, 20 milionů karet Visa a zbytek tvořily karty American Express a Discover. Společnost CardSystems Solutions informovala o incidentu americkou FBI 22. května 2005. České banky v červnu 2005 preventivně blokovaly několik desítek platebních karet.

Pro společnost, které byla databáze odcizena nebo nabourána, je to nepříjemná, ale cenná zkušenost, proti které se napříště velmi rychle zajistí. Skutečné důvody i způsob, jakým ke zneužití došlo, se běžný držitel karty sice nedozví, ale v karetním průmyslu se tyto informace šíří rychlostí blesku. Slabá místa jsou analyzována, popsána a lze rychle přijmout protiopatření u dalších společností, kde by podobné riziko mohlo potenciálně hrozit.

Karetní společnosti i banky samotné disponují kontrolními systémy, které jsou schopny rozpoznat možné podvody s platebními kartami. Banka byla na možné riziko upozorněna přímo společností Visa, a to je opět výsledek funkčního kontrolního systému.

Nebojte se platit

V článku na serveru iHNed.cz se uvádí, že v souvislosti s posilováním koruny Češi více cestují, více platí kartami, a tím i více zanechávají „stopu“. Tím má růst riziko, že jednou dojde ke zneužití platební karty. Přirovnávat zvýšené riziko zneužití platebních karet do souvislosti se silnou korunou a vyšší frekvencí placení je dost nešťastné. Můžeme se na problém podívat jinak. Čím častěji budeme jezdit osobním automobilem, tím více zvyšujeme riziko možné nehody, kde budeme jejími přímými účastníky. Přestaneme proto jezdit auty? Ne. Častější jízdou autem do větších vzdáleností nejenže také zanecháváme za sebou „stopu“ (palivo, mýtné, servisy apod.), ale zároveň získáváme i zkušenosti, podle kterých můžeme příště odlišně reagovat. A stále jezdit. Přestat používat platební kartu kvůli strachu z jejího možného zneužití je nesmysl. Jiný příklad: bezpečné stěny domu mě ochrání před dopravní nehodou, ale nemám zaručeno, že dům nakonec nerozmetá závada na plynovém potrubí nebo na něj nespadne letadlo.

Technologie existují, jen je začít používat

Žijeme na zemi, kde nic není dokonalé a stále existují skupiny lidí, které svou kriminální činností chtějí ty druhé okrást. Proti nim se můžeme bránit nejen my, ale především vydavatelé karet, například jejich důmyslnějším zabezpečením a zabezpečením databází. Karetní společnosti dnes disponují bezpečnými technologiemi, kterými mohou být vybaveny i platební karty. Internetoví obchodníci jsou často vybaveni systémem 3D Security, ovšem banky se do karet zapojených v tomto systému nehrnou. V České republice není jediná karta, která toto zabezpečení podporuje.

Hotovost je rizikovější, než karty

Když přijdete o hotovost, nikdo vám ji nenahradí. Zneužití platební karty lze pojistit za velmi nízké pojistné. Karty navíc mají stanovené limity, které nelze překročit. A podle svého přání si je můžete třeba snížit.

skoleni_15_4

Když máte v ruce kvalitní platební kartu, nepotřebujete ani pojištění, protože z principu neodpovídáte za transakci, kterou jste neprovedli. Na našem trhu je však pouze jediná banka, která se k neoprávněným karetním transakcím takto veřejně staví.

Platební kartou platím téměř denně. V České republice, v zahraničí, na internetu, přes telefon i poštou. Setkal jsem se s duplicitně zaúčtovanými platbami, s chybami obchodníků i bank, podobně jako další držitelé karet. Statisticky bych od roku 1993, kdy jsem v ruce držel svoji první kartu, měl už narazit na její zneužití. Zatím se tak nestalo, netvrdím však, že k němu jednou nedojde. Ale i když i mě tento zločin možná dostihne, můj zvyk používat platební kartu to nezmění. Podobně i přes vyšší riziko úrazu, budu raději používat moderní a kvalitní ocelový nůž než pazourek.

Omezíte platbu kartou po zveřejněných problémech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).