Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se neúspěchu při investování. Musíte však trénovat stejně jako partnerské vztahy od Jenda - > rozhodně bych neřekl, že v kryptoměnách spoří...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2023 23:45

    Jenda

    > rozhodně bych neřekl, že v kryptoměnách spoří víc lidí než třeba v ETF

    Zas tak moc mě to nepřekvapuje, spíš by bylo zajímavé vidět, kolik v tom kdo má. Kdo kupuje ETF, tak to asi myslí „vážně“ a bude mít tipuju minimálně statisíce. Oproti tomu v kryptoměnách asi typický Čech statisíce mít nemůže, podle článku po odečtení dětí atd. v ČR má kryptoměny ~milion lidí, kdyby měli statisíce, tak to je docela velká část celého market capu :). (a kdo si kupuje akcie za pár tisíc na hraní podobně jako to je předpokládám u těch kryptoměn, tak určitě gamblí s individuálními a nekupuje si ETF)

    > Ono spořit si 20-30 let v podílových fondech vypadá zajímavě, ale především pro investiční společnost a její prodejce.

    Jasně, a proto ta ETF. Bohužel o tom pořád většina lidí neví, a jede v aktivně managovaných fondech.

    > Před 30 lety mi např. nabízeli v paneláku nový hezký byt, cena byla tenkrát 80 tisíc.; dneska počítá tak 3-4 miliony.

    Pěkné (pro srovnání 80 tisíc korun vložených před 30 lety do SP500 je dneska asi milion), ale to tehdy nemohl nikdo vědět, máte to nelikvidní, máte jeden a tedy koncentrované riziko, a nepočítáte náklady s bytem spojené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).