Hlavní navigace

Nálada v evropském průmyslu utvrdí ECB v odhodlání uvolnit měnové kohouty

23. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nálada v evropském průmyslu šla v květnu dolů a pravděpodobně jenom utvrdí ECB v odhodlání uvolnit na červnovém zasedání měnové kohouty.

Nálada v evropském průmyslu utvrdí ECB v odhodlání uvolnit měnové kohouty

Nálada v evropském průmyslu šla v květnu dolů a pravděpodobně jenom utvrdí ECB v odhodlání uvolnit na červnovém zasedání měnové kohouty.
Horší nálada mezi průmyslníky byla částečně vykompenzována lepším výsledkem ze sektoru služeb. Na exportně orientovaném průmyslu jsou pravděpodobně více znát poslední slabá čísla z Číny a z Ruska, zatímco sektor služeb jede na vlně zlepšujících se vyhlídek pro domácí poptávku. Horší zahraniční vyhlídky potvrzují i propady subindexu zahraničních objednávek, který od ledna nepřetržitě klesá.

Geograficky vzato je opět největším zklamáním Francie, kde se nálada v průmyslu i ve službách propadla pod kritickou hodnotu 50 bodů a ukazuje na kontrakci hospodářství. Dobrou zprávou je pouze to, že francouzské podnikatelské nálady zpravidla kreslí až příliš černé scénáře, která se nakonec málokdy naplní. Další dobrou zprávou je skutečnost, že nálada v periferních ekonomikách šla pravděpodobně vzhůru (po dopočtech z evropských, německých a francouzských čísel). Trhy budou speciálně zvědavé na podnikatelskou náladu v Itálii, kde v prvním kvartále hospodářství nečekaně pokleslo.

skoleni_15_4

Květnové podnikatelské nálady jako celek ale pravděpodobně ECB tak jako tak utvrdí v přesvědčení, že na červnovém zasedání se musí něco stát. Růst na začátku roku byl slabý, podnikatelské nálady jdou spíše dolů a především bude zapotřebí výrazně přepsat dolů inflační prognózu. Slabá inflační očekávání ostatně byla vidět i při pohledu do květnových podnikatelských nálad – ceny výstupů padají 26 měsíců v řadě. Balíku opatření včetně záporné depozitní sazby se tak těžko vyhneme.

Pro středoevropské měny by to teoreticky mělo znamenat pozitivní impuls. Ale pouze pokud to středoevropské centrální banky nerozhoupe k dalšímu uvolnění měnových kohoutů. To nejvíce hrozí v případě Maďarska, a maďarský forint proto asi z červnové akce ECB moc nevytěží.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).