Hlavní navigace

Nálada v ekonomice konečně vzrostla. Světlo na konci tunelu?

24. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po sérii velmi špatný výsledků konečně přišla hodnota, která je potěšující – a to na všech frontách.

Celková nálada vzrostla na mínus 3,6 bodu. Oproti dubnu to je lepší hodnota o 1,7 bodů. I když meziměsíčně jde o zlepšení, tak oslnivá hodnota to není. Meziročně je to stále horší výsledek, takže to není samospasná hodnota.

Z hlediska výsledků měl největší vliv na pozitivní hodnotu průmysl. Prozatím z něj přicházely samé negativní zprávy, které byly taženy špatnou zahraniční poptávkou. V květnu se situace mírně zlepšila a nálada v průmyslu vzrostla. Průmysl sice ukázal aktuálně lepší výsledek, ale v porovnání s únorem nebo březnem nejde o velkou změnu. Český průmysl nemůže zatím dosáhnout lepších výsledků, protože doplácí na evropskou krizi a to, jak se ostatním zemím nedaří. Český vývoz má stále velké problémy a ve svých objemech výrazně brzdí. Květnové zlepšení je pozitivní a reaguje i na to, že trh s osobními auty se v dubnu stabilizoval a nedocházelo už k takovým propadům, jako na začátku roku. Proto podniky hodnotily zahraniční poptávku o něco lépe, než v dubnu.

Stavebnictví ukázalo opět velmi negativní hodnoty, prakticky beze změny. V současnosti je prakticky jedno, jestli je hodnota důvěry ve stavebnictví mínus čtyřicet nebo padesát bodů. Výsledky jsou špatné, stavebnictví si prochází nejhorší krizí a bublina, která byla před krizí, se vyfukuje.

Důležitý je ale výsledek spotřebitelů. Jejich důvěra v ekonomiku vzrostla o 4 body na –19,8. To je celkově důležité zlepšení a letos zatím jejich nejlepší výsledek, který může přinést pozitivní efekt do budoucna. Spotřebitelé potřebují zlepšit vnímání ekonomiky a přestat ekonomiku tlumit svým pesimizmem. Proto květnové zlepšení je více než vítané a pokud by trend vydržel delší dobu, může to konečně znamenat světlo na konci tunelu.
 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).