Hlavní navigace

Najděte lásku svého života a nechte si bezplatnými seznamkami vysát účet

9. 8. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dříve inzeráty v novinách či časopisech, dnes mobilní aplikace. Ty vás ale při troše nepozornosti, nebo naopak při velké chuti k seznamování mohou připravit o slušné peníze. Podívejte se, za co platíte na „bezplatných“ seznamkách, ještě než osobu na druhé straně vůbec poznáte.

Lidé se dnes seznamují různě. Ti nejodvážnější nemají problém oslovit druhého na ulici, pokud je něčím zaujme, a dají se přirozeně do řeči. Jiní se rádi na kuráž mírně posilní alkoholem, a tak navazují známosti třeba v barech. Ti stydlivější, opatrnější či rezervovanější sáhnou například po internetových seznamkách. Tam je na vše čas a prostor, mohou si vše promyslet, a pokud se jim druhá osoba nezamlouvá, není nic snadnějšího než aplikaci zase zavřít.

Ani jeden ze způsobů není lepší nebo horší. Každý si musí najít to, co mu vyhovuje. U nejrůznějších seznamovacích aplikací se ale otevírá prostor pro vyčůrané podnikatele. Ti velice často sází na psychologii, útočí na váš chtíč a podsouvají vám, že na jejich seznamce rozhodně naleznete přesně to, co hledáte. Ať už je to flirt, nezávazné jednorázové pobavení, nebo láska do konce života. Potíž je v tom, že ačkoli se aplikace tváří jako zcela bezplatná, není to tak.

Ženy na podobný háček ve většině případů neskočí. Muži se ale nechávají zlákat poměrně snadno. Vždyť který muž by neodolal, když mu aplikace řekne, že žena s přezdívkou Rozverná_Janička si prohlížela jeho profil 15 minut a ráda by s ním šla na schůzku a trochu se pobavila, avšak aby mohl dotyčnou kontaktovat, musí si dokoupit speciální funkce ke svému účtu na seznamce?

Na co jsme se zaměřili

Zajímalo nás, jak vlastně současné seznamovací aplikace fungují, a tak jsme se zaměřili na 3 z nich:

  • Badoo
  • Tinder
  • Twoo

Většina lidí už dnes navíc netráví hodiny u počítače procházením profilů na seznamce, ale vyplňuje tím volné mezery v rámci dne. Podívají se v pauze, když jedou z domova do práce, stojí frontu na poště nebo u pokladny v obchodě. Zaměřili jsme se tedy na aplikace, které jdou nainstalovat do mobilu a můžete je tak mít všude s sebou.

Badoo

Seznamka Badoo se hned v úvodu prezentuje jako bezplatná seznamka. Je to první, co na vás vyskočí, když si ji rozkliknete v Google Play nebo Appstore.

Seznamovací aplikace Badoo: prezentována jako bezplatná seznamka.
Autor: Veronika Doskočilová

Seznamovací aplikace Badoo: prezentována jako bezplatná seznamka.

Registraci do samotné aplikace samozřejmě neplatíte. Po zaregistrování vám aplikace bude nabízet osoby opačného pohlaví, které by vás mohly zaujmout. Jednoduchým principem je pak „třídíte“ na ty, co vás oslovily, a na ty, co nikoli. Pokud vás osoba nezaujala, posunete obrázek doprava směrem ke křížku. V opačném případě posunete fotku dotyčného doleva směrem k srdíčku. Jednoduché.

Aplikace vás navíc vyzve k nahrání fotografie. Pokud si nenahrajete alespoň jednu fotografii, nepustí vás aplikace do zpráv, abyste mohli chatovat s přáteli.

Ne vše je ale samozřejmě v aplikaci bezplatné. Některé věci si musíte zaplatit, a to tím, že si předplatíte funkci zvanou „Supermoc“, která vám umožní:

  • vidět, komu se váš profil líbí (respektive posunuli vaši fotku k srdíčku a zaujali jste je),
  • vidět, kdo si váš profil dal mezi oblíbené,
  • změnit svoji volbu hodnocení,
  • prohlížet si profily ostatních anonymně,
  • posunout vaši konverzaci nahoru.

Mezi jednu z funkcí tedy patří, že pokud někdo váš profil označí jako zajímavý, vy můžete zjistit, kdo to byl. Další funkcí je, že si můžete dát profily zajímavých lidí mezi oblíbené. Pokud se někdy překliknete a zajímavou osobu ohodnotíte jako že vás nezaujala, můžete jednoduchým klikem všechno odvolat a hodnotit znovu.

V neposlední řadě si můžete prohlížet profily ostatních na seznamce anonymně, takže nezjistí, že jste si jeho profil prohlíželi, ani kolikrát atd. A kdybyste chtěli být někomu pořád na očích, můžete svou Supermocí zařídit to, že konverzace, kterou vedete se zajímavou osobou, se budou této osobě zobrazovat vždy mezi prvními. Taková podprahová nabídka, aby měl na očích vás jako první, kdyby náhodou zapomněl.

Jak už jsme zmiňovali, Supermoc něco stojí.

Cena při platbě platební kartou.
Autor: Veronika Doskočilová

Cena při platbě platební kartou.

Pokud byste si ji chtěli vyzkoušet jen na týden, zaplatíte 65 Kč při platbě kartou a 79 Kč při platbě přes SMS. To je ta nejméně výhodná varianta. Se stoupajícím počtem týdnů a měsíců, které si zaplatíte, se cena za měsíc snižuje.

Období Cena při platbě kartou Cena při platbě přes PayPal Cena při platbě SMS Cena při platbě Paysafecard
Týden 65 Kč (260 Kč měsíčně) 65 Kč (260 Kč měsíčně) 79 Kč (316 Kč za měsíc) Nelze
1 měsíc 225 Kč 225 Kč Nelze 225 Kč
3 měsíce 520 Kč (173 Kč měsíčně) 520 Kč (173 Kč měsíčně) Nelze 520 Kč (173 Kč měsíčně)
6 měsíců Nelze Nelze Nelze 800 Kč (133 Kč měsíčně)
Na celý život 1350 Kč 1350 Kč Nelze Nelze

To ale jen v případě, že zvolíte platbu skrze platební bránu nebo přes PayPal. Pokud byste chtěli platit prostřednictvím SMS, můžete zvolit pouze týdenní předplatné, a to za 79 Kč, což se samozřejmě vyplatí nejméně, vzhledem k přepočtům.

Zmíněná Supermoc ale není jediné, co z vás na seznamce bude tahat peníze.

Chcete být vidět? Plaťte

V aplikaci máte také možnost takzvaně „být vidět“. To znamená, že ostatní uživatelé uvidí, že jste on-line, a možná je to pobídne k tomu, aby vám napsali a něco se začalo dít. Jenže tahle funkce není pro ty, co mají hluboko do kapsy. Abyste „byli vidět“, musíte zaplatit. Cena je 100 kreditů (1 kredit stojí 16–30 haléřů), což je v přepočtu 16–30 Kč. Cena kreditu je závislá na tom, jaký počet si jich koupíte. Při vyšším odběru najednou se samozřejmě cena za jeden kredit snižuje. Zaplacená částka jde ale logicky nahoru.

Různé funkce si můžete dokoupit za kredity. Například možnost „být vidět“ a zvýšit tak své šance na seznámení stojí 100 kreditů. Aplikace vám ale nejdříve nabídce 3 jiné varianty. Nabídku přesně 100 kreditů dostanete až po rozkliknutí „Ukázat více“.
Autor: Veronika Doskočilová

Různé funkce si můžete dokoupit za kredity. Například možnost „být vidět“ a zvýšit tak své šance na seznámení stojí 100 kreditů. Aplikace vám ale nejdříve nabídne 3 jiné varianty. Nabídku přesně 100 kreditů dostanete až po rozkliknutí „Ukázat více“.

Aplikace je navíc poměrně vychytralá. Vy potřebujete 100 kreditů a ona vám nabízí nejnižší variantu 550 kreditů za 130 Kč. Teprve po rozkliknutí varianty „ukázat více“ vám nabídne přesně 100 kreditů, a to za 30 Kč.

Nyní už vidíte i nabídku na 100 kreditů. Aplikace je v tomto mírně vychytralá. Standardně by totiž každý očekával, že pod „ukázat více“ se budou nabídky kreditů naopak navyšovat, a nepřibude varianta úplně navrchu.
Autor: Veronika Doskočilová

Nyní už vidíte i nabídku na 100 kreditů. Aplikace je v tomto mírně vychytralá. Standardně by totiž každý očekával, že pod „ukázat více“ se budou nabídky kreditů naopak navyšovat, a nepřibude varianta úplně navrchu.

Navíc musíte být pozorní. S nákupem kreditů se automaticky zavazujete k tomu, že až vás stav kreditů klesne pod 200, automaticky dojde k jejich dokoupení a stržení částky z vaší platební karty, a to v takovém množství, jaké činila poslední objednávka. Pokud si tuto variantu nepřejete, musíte ji „odkřížkovat“.

Také můžete využít funkci „extra zobrazení“, kdy se váš profil bude ostatním uživatelům ukazovat mnohem častěji a tím se zvyšují vaše šance na seznámení. Nebo si můžete nechat zvýraznit profil. Případně využít funkci „na špici“, kdy váš profil bude zobrazován mezi prvními. Cena je stejná. Za jakoukoli službu 100 kreditů.

Chcete chatovat? Plaťte

Problém začíná ve chvíli, kdy se vám na seznamce někdo líbí a rádi byste ho oslovili. Takovou možnost ale bohužel nemáte. Aplikace vám nabízí, že abyste s dotyčnou či dotyčným mohli komunikovat, je potřeba mu odeslat dárek. A za ten se platí. Ano, 100 kreditů. Zaplatíte tedy 16–30 Kč za to, že vůbec dostanete možnost danou osobu oslovit.

Někdo by namítal, že cena je poměrně nízká, vždyť o co jde. Pokud ale tímto způsobem oslovíte 10 lidí a žádný nezareaguje, protože nejste jeho typ, nelíbíte se mu, aplikaci si založil pro pobavení a už ani není aktivní apod., vyhazujete peníze oknem. Jen za to, že máte možnost někoho oslovit. Vše další je ve hvězdách. Pro vás vysoce nevýhodné. Pro majitele seznamky zlatý důl. Halíře dělají talíře…

Lidé se chytají

O tom, že zvláště muži mají o podobné aktivity zájem, není pochyb. Na internetu se v různých diskuzích objevují dotazy, zda někdo neví či nezná fintu, jak obejít placení a mít Supermoc zadarmo.

Zejména muži se na placené funkce chytají. Na internetu je možné nalézt několik diskuzních příspěvků, kde pánové řeší, jak se k funkci Supermoc dostat bezplatně.
Autor: Veronika Doskočilová

Zejména muži se na placené funkce chytají. Na internetu je možné nalézt několik diskuzních příspěvků, kde pánové řeší, jak se k funkci Supermoc dostat bezplatně.

Pravda, drtivou většinu dotazů pokládají muži. Na ženy placená sekce příliš nezapůsobila.

Tinder

Do aplikace Tinder se můžete přihlásit buď skrze Facebook, nebo skrze telefonní číslo. Následně musíte nahrát i vaši fotografii, jinak vás aplikace dál nepustí.

Funguje na velmi podobném principu jako Badoo. „Třídíte“ potenciální osoby podle toho, jestli se vám líbí, či nikoli. Aplikace však vyhledává pouze lidi ve vašem okolí. Rozpětí, v jakém vám má aplikace vyhledat potenciálního partnera, si nastavíte sami.

Platit začínáte ve chvíli, kdy chcete něco navíc. Vaše možnost olajkovat profily ostatních je totiž omezená. Jakmile ji vyčerpáte, musíte si dokoupit možnost neomezeně lajkovat profily ostatních. Stejně tak si můžete zaplatit zneviditelnění informací v profilu ostatním uživatelům. Aplikace nabízí také možnost skrýt věk nebo zneviditelnit vaši vzdálenost.

Profil jde také upravit tak, že vás uvidí jen ti, které jste sami olajkovali. A máte i možnost zrušit své poslední hodnocení. Dále si můžete nastavit, koho uvidíte, např. jen osoby, které byly nedávno aktivní. V neposlední řadě se můžete za poplatek propojit s lidmi z celého světa nebo mít aplikaci bez reklam. Vše ale něco stojí. Musíte si aktivovat službu Tinder Plus.

Doba trvání Cena
1 měsíc 430,82 Kč
6 měsíců 2112,76 Kč (352,13 Kč za měsíc)
12 měsíců 3014,41 Kč (251,21 Kč za měsíc)

S aktivovanou službou Tinder Plus můžete neomezeně lajkovat nabízené profily, stát se na 30 minut top profilem ve své lokalitě (1× za měsíc), nastavit si profil na zneviditelnění vašeho věku a lokality, určit, kdo vás může zobrazit a kdo nikoli, zrušit poslední dané hodnocení a nastavit si, jaké typy lidí vás mohou v aplikaci vidět.

Nastavit si také můžete uživatele, které chcete vidět, případně se propojit s lidmi na jiném kontinentu. Nebo si zakázat zobrazení reklam.
Autor: Veronika Doskočilová

Nastavit si také můžete uživatele, které chcete vidět, případně se propojit s lidmi na jiném kontinentu. Nebo si zakázat zobrazení reklam.

Dále pak máte možnost vyhledávat potenciálního partnera na všech kontinentech. Kdybyste se například chystali do Řecka, ale stále se nacházíte v ČR, můžete si s aktivní funkcí Tinder Plus nastavit, jako byste už v Řecku byli, a vyhledávat třeba ty, kteří se zrovna se zapnutou aplikací prochází po místní pláži. A také uvidíte aplikaci bez reklam.

Peníze se po uplynutí doby samy strhnou na další stejně dlouhou dobu. Pokud si to nepřejete, musíte si to včas podchytit a tuto variantu zrušit.

Twoo

Aplikace Twoo funguje na podobném principu. V kolonce Objevit klikáte na fajfku či naopak křížek podle toho, jak vás daná osoba zaujala. Ani tady vás však bez fotografie nepustí k žádné funkci. Speciální funkce se tu jmenuje Premium.

Pokud si ji aktivujete, získáte tyto možnosti:

  • vidět, kdo vám projevil sympatie,
  • podívat se, kdo navštívil váš profil,
  • kontaktovat kohokoli v rámci aplikace,
  • zjistit, jestli vaše zpráva byla přečtená,
  • prohlížet si ostatní profily jako neviditelný,
  • neuvidíte reklamy,
  • můžete využít propracovanější funkci hledání,
  • aplikace vás bude častěji zobrazovat,
  • získáte 5 zvýraznění,
  • získáte 150 kreditů.

Jak je vidět, bez zaplacení Premium funkce nemáte možnost zjistit, komu jste se vlastně líbili, natož ho kontaktovat. Nepomůže vám ani to, když se daná osoba podívá na váš profil, protože ani to vám aplikace nezobrazí. Leda byste zaplatili. Cena se pak liší podle toho, na jak dlouho si aplikaci předplatíte.

Doba trvání Cena
1 týden 155 Kč (310 Kč za měsíc)
1 měsíc 259 Kč
3 měsíce 622 Kč (207,33 Kč za měsíc)
6 měsíců 932 Kč (155,33 Kč za měsíc)
12 měsíců 1554 Kč (129,5 Kč za měsíc)

Tím ale samozřejmě nekončíme. Pokud by byla vaše peněženka moc těžká a váš osobní život moc prázdný, můžete si v aplikaci zajistit i plno jiných funkcí.

Chcete více služeb? Vysypte portmonku

Například si můžete zakoupit již zmíněné kredity. Za ty následně v aplikaci nakupujete různé funkce a vylepšení, abyste na sebe co nejvíce upozornili.

Například můžete nastartovat svou příchozí poštu.

Nebo si zvýraznit profil, aby vám psalo více lidí a zvýšili se vaše šance na lásku na celý život.
Autor: Veronika Doskočilová

Nebo si zvýraznit profil, aby vám psalo více lidí a zvýšily se vaše šance na lásku na celý život.

Za to, abyste byli lidem více na očích, zaplatíte 100 kreditů. Za dalších 100 kreditů mu můžete poslat dárek, což je v praxi pěkný emotikon.

Dárek, který můžete poslat v chatu, aby si vás dotyčný všiml. Za pěkný obrázek zaplatíte mezi 36 Kč a 45 Kč.
Autor: Veronika Doskočilová

Dárek, který můžete poslat v chatu, aby si vás dotyčný všiml. Za pěkný obrázek zaplatíte mezi 36 Kč a 45 Kč.

A 100 kreditů je tu, zdá se, magické číslo a umožní vám téměř cokoli. Za dalších 100 kreditů vás aplikace 100× přednostně ukáže ostatním uživatelům, aby vás ohodnotili.

Případně si zaplatíte to, že se ostatním uživatelům 100x objevíte v hodnocení dalších uživatelů.
Autor: Veronika Doskočilová

Případně si zaplatíte to, že se ostatním uživatelům 100× objevíte v hodnocení dalších uživatelů.

Využít můžete i balíček 3 v 1. Za 250 kreditů (50 ušetříte) vás aplikace 100× ukáže přednostně, budete po dobu 24 hodin první zobrazení ve funkci vyhledávání a můžete vybrat své nejlepší foto a dát jej na titulní stránku, kde vás uvidí mnoho uživatelů.

Za zaplacené kredity si můžete například nechat zvýšit popularitu.
Autor: Veronika Doskočilová

Za zaplacené kredity si můžete například nechat zvýšit popularitu.

A kolik zmíněné kredity stojí?

Dobíjení kreditů.
Autor: Veronika Doskočilová

Dobíjení kreditů.

Cena závisí na tom, jak velký objem kreditů najednou si zakoupíte. Samozřejmě čím více kreditů najednou, tím nižší částka za kredit. Ale tím více peněz do kapsy provozovatele seznamky.

Opět platí, že dokud své předplatné nezrušíte, bude se vám automaticky prodlužovat na stejně dlouhou dobu, dokud tuto možnost nezrušíte.

Počet kreditů Cena
550 kreditů 244,99 Kč (45 haléřů za kredit)
900 kreditů 367,49 Kč (41 haléřů za kredit)
1250 kreditů 490 Kč (39 haléřů za kredit)
2750 kreditů 979,99 Kč (36 haléřů za kredit)

Zmíněných magických 100 kreditů tedy představuje 36–45 Kč podle toho, jakou nabídku jste zvolili na dobití.

Muž, nebo žena? Ceny se mohou lišit

Udělali jsme také menší test. Na všechny zmíněné seznamky jsme se zaregistrovali jak pod ženským, tak pod mužským pohlavím. A výsledky byly překvapivé.

V případě seznamky Badoo jsme měli k dispozici dva ženské účty a jeden mužský. Na obou ženských účtech jsme od počátku měli aktivní Supermoc a nikde nebyl údaj o tom, kdy nám tato funkce vyprší nebo za kolik si ji pak můžeme dokoupit. Kontaktovali jsme zákaznické centrum coby uživatel s dotazem, jak dlouho máme prémiovou funkci bezplatně a kolik pak tato funkce stojí. Obdrželi jsme odpověď, že za tuto funkci my nic platit nebudeme, protože vybraným uživatelům je Supermoc poskytována bezplatně. Na to jsme reagovali dotazem, jestli nám mohou sdělit, kolik stojí tato funkce standardně, ale odpověď již nepřišla.

Po zaregistrování mužského účtu jsme ale automaticky měli Supermoc vypnutou a museli bychom si ji v případě zájmu dokoupit za ceny, které byly v aplikaci uvedeny. Je tak možné, že ženy mají prémiové funkce bezplatně a muži za ně musí platit.

V případě seznamky Tinder jsme se zaregistrovali jednou jako muž a jednou jako žena a ihned se nám zobrazily ceny, za které je možné dokoupit prémiové funkce. U seznamky Twoo jsme se zaregistrovali jednou jako žena a jednou jako muž a funkce bychom si museli dokoupit v každém případě.

Finta fň: zrušte si účet

Pokud nechcete vydávat peníze za speciální funkce, ale chcete si je přesto vyzkoušet, můžete zkusit fintu. Některé aplikace totiž nabídnou uživateli prémiové funkce bezplatně, když se rozhodnou účet zrušit. Patrně v naději, že když okusí chuť prémiových funkcí, už neodejde a naopak začne platit.

Aplikace Twoo nám nabídla 3 dny bezplatně, pokud si účet nezrušíme.

Při zrušení účtu nám aplikace Twoo nabídla prémiové funkce na 3 dny, když zůstaneme.
Autor: Veronika Doskočilová

Při zrušení účtu nám aplikace Twoo nabídla prémiové funkce na 3 dny, když zůstaneme.

Aplikace Badoo nám to na ženském účtu nenabídla, pochopitelně proto, že Supermoc jsme již měli aktivní a aplikace tedy neměla páku, jak nás přesvědčit k tomu, abychom účet nerušili. Na mužském účtu ale Supermoc chyběla, a když jsme se rozhodli aplikaci zrušit, nabídla nám také 3 dny bezplatně.

Rušíte si účet? Aplikace vám nabídne Super moc na 3 dny bezplatně.
Autor: Veronika Doskočilová

Rušíte si účet? Aplikace vám nabídne Supermoc na 3 dny bezplatně.

Aplikace Tinder nám toto ale na mužském ani ženském účtu nenabídla.

skoleni_15_4

Mnoho peněz pro nic?

Seznamování může být složitá záležitost. Ne vždy ale musí být nákladná. Horlivé sypání peněz do kapes provozovatelů seznamovacích aplikací vám nenajde protějšek o nic rychleji, než když zvolíte levnější variantu a pozvete ženu v baru na drink. Každému samozřejmě vyhovuje jiná varianta a je to tak v pořádku, ale vždy je dobré myslet i hlavou a zvážit, zda skutečně peníze, které vydávám za imaginární dárky a speciální funkce, nějakým způsobem představují dobrou investici a přidávají mi něco, čím zaujmu.

Na další obrázky z internetových seznamek a funkcí, za které zájemci o seznámení platí, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).