Hlavní navigace

Názor k článku Na výběrech z bankomatů v zahraničí můžete ušetřit, pokud víte jak od Dalibor Z. Chvátal - mBank žije na kurzových rozdílech a maržích, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2009 10:16

    Dalibor Z. Chvátal
    mBank žije na kurzových rozdílech a maržích, ale to je normální, tak jí to přejme. I tak se její karta vyplatí a kdo ji má ušetří hodně. OK, ostatní banky mají lepší kurzy, ale také to znamená náklady za vedení účtu a pod., takže z tohoto pohledu na tom mBank stále není špatně. Z něčeho přece žít musí, je to banka, ne sociální pojišťovna. Výběr z bankomatu stojí banku okolo 1-2 eur, takže buď to musí dotovat odjinud, nebo se poplatek rozpustí do kurzů, úroků apod.

    Třeba takový luxusní AmEx vás zkrouhne nejen na poplatku, ale ještě při platbě mimo USD nasadí kurzovní přirážku 3 %, což je "maso" oproti CZ bankám včetně mBank. Přirážku mají i všechny německé banky u kreditek, opět normální.

    Naše banky (kromě mBank a Citi) "nemají přirážky", ale provedou zúčtování podle svého kurzovního lístku. Ten je samozřejmě jiný (dražší) oproti původní částce, která dorazila do banky od karetní společnosti. Ale pro klienta je to přehlednější a výsledek je stejný, jen se to jmenuje jinak. Rozdíl z kurzu zůstává bance v kapse. U zahraničních bank je problém kurzovní lístek vůbec najít, takže do ceníku píšou o kurzovním poplatku.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).