Hlavní navigace

Na trhy dolehlo zklamání z Fedu

22. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na trhy včera plnou vahou dolehlo zklamání z amerického Fedu. To doprovodila další studená sprcha slabých čísel z USA a z Číny.

Investoři tak v tuto chvíli neřeší jenom strach z neřízeného vývoje na periferiích eurozóny, ale také viditelně zpomalující Ameriku a Čínu.

Index podnikatelské nálady Philly Fed, který odráží sentiment na východním pobřeží USA a má dobrou vazbu na výkon celé americké ekonomiky, výrazně propadl na nejnižší hodnoty od srpna minulého roku. Mezitím v Číně dál klesá nálada v průmyslu a důležitý index exportních objednávek propadl na nejnižší úrovně za poslední tři roky.

Čínská ekonomika tak viditelně začíná mít problémy s výpadky v evropské poptávce, na které je výrazně více závislá než americká ekonomika. Skoro 20 % evropských dovozů má původ v Číně a přelévání ekonomické krize z periferií do zdravého jádra, které včera potvrdil další pokles německé nálady v průmyslu, se nutně přelévá do Čínské ekonomiky.

Americké akcie tak v reakci na tyto zprávy začaly ztrácet a jejich výprodej jenom přiživilo rozhodnutí agentury Moody’s snížit rating 15ti velkým bankám. Hlavní indexy tak končily den se ztrátami přesahujícími 2 %.

Paradoxně zrovna včera na periferiích eurozóny napětí spíše povolovalo. Španělé prodaly v aukci to, co potřebovali (i když za cenu vyšších výnosů), a nezávislý audit odhadl potřeby španělských bank na 52 – 62 mld eur při zátěžovém scénáři počítajícím s poklesem HDP o 6,5% a cen nemovitostí o dalších 26%. Při porovnání s Irskem se ale člověk těžko brání dojmu, že propad cen nemovitostí o dalších 26 % by měl být spíše základním než extrémním scénářem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).