Hlavní navigace

Na Svátek práce nebudou mít “vrazi” z Wall Streetu tento týden čas

29. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Itálie má po dvou měsících vládu. I tak budou tento týden trhy ve střehu sledovat klíčové makro údaje.

Itálie má po dvou měsících vládu. To by samo o sobě byla výborná zpráva, kdyby jí nezastínil fakt, že jmenování vlády se neobešlo bez přestřelky, kterou odstartoval frustrovaný 46letý nezaměstnaný muž. Je to smutná připomínka toho, že vláda, kterou bude dozorovat Silvio Berlusconi a její jedinou opozicí bude strana vedená komikem Bepem, to rozhodně nebude mít jednoduché. Hospodářský výkon Itálie se nachází 7 % pod úrovní roku 2007, disponibilní příjmy zaostávají 9,5 % a průmyslová výroba dokonce o 25 %.

Tento týden by se měl slavit Svátek práce na co však “vrazi” z Wall Streetu nebudou mít zjevně čas. Svátek nesvátek tento týden budou muset být finanční trhy opravdu ve střehu, neboť vedle několika důležitých zasedání centrálních bank, bude zveřejněna i plejáda klíčových měsíčních makro údajů.

dan_z_prijmu

Zastavíme-li se u centrálních bank, pak všemu bude zřejmě vévodit čtvrteční zasedání ECB, od kterého si slibujeme snížení úrokových sazeb. Zajímavé však může být úterní a středeční sezení vedení Fedu (FOMC) a nesmíme zapomenout ani na domácí ČNB, jejíž bankovní rada se sejde také ve čtvrtek (jako ECB). Od ČNB a Fedu nic více než harašení slovními zbraněmi nečekáme.

Co se týká dat, těm bude dominovat v pátek zveřejněný dubnový report z amerického trhu práce. Ten by bohužel mohl podle nás již druhý měsíc v řadě zklamat. Týdenní statistiky z trhu práce se průběžně vylepšují, nicméně ostatní indicie spíše ukazují na to, že růst nových pracovních míst se v dubnu z řetězu rozhodně neutrhl.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).