Hlavní navigace

Na pražské burze se zastavila série propadů. Kterým akciím se dařilo?

28. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přečtěte si zprávy z trhů pohledem Milana Vaníčka a Davida Nového, analytiků J&T Banky.

Komentář trhu

Obchodování na pražské burze přerušilo sérii pěti poklesů v řadě a index PX dokázal uzavřít i přes závěrečný propad v kladných hodnotách (+0,29 % na 990,40 bodech). Pondělní silný růst dokázaly potvrdit akcie NWR (+1,1 % na 137,5 Kč). Titul se naposledy obchodoval s právem na dividendu 0,07 EUR na akcii. Novou, ne příliš lákavou, cílovou cenu 115 Kč (předešlá cílová cena byla 120 Kč) prezentovala Deutsche Bank a nadále radí titul prodat. NWR ve svém reportu zmínil také Morgan Stanley, který akcie favorizuje mezi těžaři se středně velkou kapitalizací v EU. Poklesem o 0,09 % na ceně 802 Kč zakončily akcie ČEZ. Titul se v posledních dnech obchoduje v úzkém pásmu a nedokáže se vymanit z prodejního tlaku. Akcie ČEZ a Unipetrolu (173 Kč; –0,86 %) byly jediné klesající tituly úterního obchodování.   

VIG: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 47,2 EUR

Vienna Insurance Group (VIG) oznámí své hospodářské výsledky za rok 2011 zítra (29. března) před otevřením trhu. Koncem ledna již společnost zveřejnila předběžný zisk před zdaněním ve výši 560 mil. euro. Naše projekce je v souladu s tímto údajem (559 mil. EUR). Na úrovni čistého zisku pak očekáváme výsledek 414 mil. EUR (+9 % r/r). Společnost již oznámila nekonsolidované pojistné ve výši 9 018 mil. EUR (+3,4 % r/r). Na konsolidované bázi očekáváme nárůst hrubého předepsaného pojistného o 4 % na 8 937 mil. EUR. Náklady na pojistná plnění (odhad: +2,2 % r/r na 6 683 mil. EUR) by měly růst pomaleji, než předepsané pojistné. To je způsobeno příznivými klimatickými podmínkami bez výraznějších hromadných pojistných událostí. Záplavy, které postihly Českou republiku v červenci, se výrazněji do hospodaření nepromítly.

Dividenda ze zisku minulého roku by měla být podle dosavadních indicií na úrovni 1,1 EUR na akcii (3,2% hrubý dividendový výnos). Zajímavé pro investory by mohly být případné informace o tom, co společnost plánuje udělat s přebytkem hotovosti (1,1 mld. EUR na konci září 2011) po neúspěchu v tendru na koupi polské pojišťovny Varta. Nicméně v lednu management prohlásil, že žádnou mimořádnou dividendu neplánuje. Vzhledem k dříve zveřejněným předběžným číslům neočekáváme žádné výraznější překvapení ani výraznější pohyb akcií v souvislosti s výsledky.

 

ČEZ: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 894 Kč

Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda uvedl, že nízká cena emisních povolenek by mohla ovlivnit dostavbu Temelína. O podpoře trhu s povolenkami uvažuje i Brusel, který by měl v dubnu rozhodnout o jeho podpoře stažením části povolenek v NAP III (2013–2020) z oběhu. Tendr na dostavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín pokračuje podle plánu. V létě dostane ČEZ nabídky a v příštím roce je vyhodnotí. ČEZ také jedná s vládou o poskytnutí záruk na dostavbu Temelína. Zprávu považujeme za neutrální.                     

skoleni_15_4

NWR: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 234 Kč

Dnes (28. 3. 2012) je první den, kdy se obchodují akcie těžařské společnosti NWR bez nároku na dividendu. NWR vyplácí dividendu pololetně. Ze zisku za druhý semestr minulého roku vyplatí NWR 0,07 EUR na akcii. Za celý rok 2011 pak 0,23 EUR (0,16 za 1H11), to znamená hrubý celoroční dividendový výnos 4,1 %. Rozhodným dnem je 30. březen a výplata dividendy začne 2. května.

Komentář k americkému trhu

Americké indexy se od závěru předchozího dne po celou obchodní seanci příliš nevzdálily, i když data o spotřebitelské důvěře byla mírně lepší než očekávání trhu. Výraznější pokles ale vykázal Index průmyslové aktivity v oblasti Richmondu, který se dostal z přechozích 20 na 7 bodů. Zajímavé pohyby byly na některých sledovaných akciích China Shen Zhou Mining, čínský těžař minerálů, reportoval výsledky za 4Q a poprvé byl v zisku, akcie v průběhu dne přidávaly až 18,5 %. Molycorp, těžař vzácných kovů, tentokrát těžil z pokračujících problémů konkurence a rostl až 9 %. Přestože všechny indexy nakonec skončily v záporu, během obchodního dne dosáhly indexy Nasdaq a S&P 500 několikaletá maxima. Svá maxima dosáhl tak Apple, na 616,5 USD. Naopak zemní plyn dosáhl svých 10 letých minim. Oslabily všechny hlavní komodity. Indexy závěr: DJ 13 197,9 –0,3 %, S&P 500 1 412,5 –0,3 %, Nasdaq tažený Applem skončil nejlépe na 3 120,4 –0,07 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).