Hlavní navigace

Na hledání vlastního bydlení je nejhorší doba. Byty nejsou a ceny rostou. Nejvíc v Praze

19. 11. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud bydlíte v nájemním bytě nebo u rodičů a chystáte se jít bydlet „do vlastního“, vybrali jste si patrně jednu z nejhorších dob, kdy se k takovému kroku odhodlat. Úrokové sazby stoupají, bytů je nedostatek a jejich ceny jsou až neúměrně vysoké.

Stoupání úrokových sazeb u hypoték paradoxně není žádná katastrofa. Stále se totiž dá mluvit o velice příznivých podmínkách, i když je situace trochu těžší po zavedení nových pravidel, která doporučila Česká národní banka.

Mnohem horší je ale situace z pohledu dostupnosti bydlení. Byty totiž nejsou k dispozici. A pokud ano, nabídka je okamžitě rozebrána. I to pak vyhání ceny bytů nahoru. Podívejme se tedy, jak vypadá současná situace na českém trhu a jaké jsou vyhlídky do budoucna.

Ve vlastním bydlí většina Čechů

Bydlení ve vlastní nemovitosti je u Čechů velmi populární, podle Hypoteční banky takto bydlí 66 % obyvatel. Nejčastější (43 %) model je ten, kdy bydlí lidé s rodinou a dětmi. Ve 32 % případů spolu ve vlastním bydlení žije partner s partnerkou a 13 % Čechů žije samostatně. A 11 % Čechů pak bydlí s rodiči, ovšem v nemovitosti, kterou mají v osobním vlastnictví.

Jsme tím jednou ze světlých evropských výjimek. V řadě zemí je totiž běžné, že většina obyvatelstva bydlí v nájemním bytě a vlastní nemovitost má pouze úzká skupina obyvatel. Například ve Francii je pak zcela běžný model, kdy se lidé v horizontu 5–10 let přestěhují ze stávajícího nájmu do jiného a tímto způsobem migrují po celé zemi celý život.

Ti, co ve vlastní nemovitosti nebydlí, pak mají vcelku jasnou představu o tom, jak by toto bydlení mělo vypadat.

Ekologický dům s garáží a zahradou

Ekologické smýšlení se v současné době dotýká velkého procenta Čechů a promítá se i do bydlení. Z těch, kteří plánují koupi nové nemovitosti, chce 89 % bydlet ekologicky. Kromě toho má 87 % dotázaných v plánu bydlet v domě a 84 % chce mít parkovací místo nebo garáž. Tím ale představy o ideálním bydlení nekončí. 76 % chce mít velkou zahradu a 66 % dotázaných chce novostavbu.

Otázku, kde na takové bydlení vzít, mají lidé vyřešenou. Dvě třetiny Čechů mají vlastní úspory, 41 % dotázaných si vezme úvěr od banky a 26 % využije úvěr ze stavebního spoření. Většinou se ale jedná o kombinaci několika způsobů financování.

Byty a domy ale nejsou kde brát

Co už ale Češi ovlivní jen velmi těžko, je dostupnost bydlení. A ta je velmi špatná. Jedná se navíc o hlavní problém, který řadě lidí brání se odstěhovat ze stávajícího bydlení.

Ve velkých městech, jako je Praha či Brno, postupem času dochází k růstu obyvatel. Ideální by tedy bylo, kdyby úměrně tomu rostla i výstavba nových nemovitostí. To se ale neděje a počet zahájených staveb a dokončených bytů každoročně klesá.

Vývoj zahájení výstavby bytů.
Autor: Hypoteční banka

Vývoj zahájení výstavby bytů.

Například mezi lety 2006 a 2008 byla zahájena výstavba 43 548 bytů. Naproti tomu v letech 2016–2018 to byla méně než polovina. Důvodem je dlouhá příprava, změna územních plánů, ale i politika.

Před pár lety se v České republice ročně prodalo okolo 7000 bytů. Aktuálně je to okolo 5000 bytů. Poptávka po nových bytech ale stoupá, a aby byla uspokojena poptávka, bylo by ročně potřeba prodat 10 000 bytů. Ty ale nejsou, bytová výstavba je nedostatečná.

Problémem jsou pak i nejrůznější krátkodobé sdílené pronájmy, kdy je tímto způsobem mnoho bytů blokováno pro dlouhodobé pronájmy a lidé tak často těžko hledají i nájemní bydlení.

Ceny rostou všude, Praha je ale fenoménem

Dalším problémem je růst cen nemovitostí. Ten je v podstatě provázán s nedostatkem bytů, jelikož nové bydlení se tím stává nedostatkovým zbožím. Ještě v roce 2017 jsme v tempu růstu byli na evropské špici.

Meziroční růsty cen nemovitostí.
Autor: Hypoteční banka

Meziroční růsty cen nemovitostí.

Tempo růstu se pak naštěstí zpomalilo a v současné době jsme mezi 7. a 8. místem, co se týče tempa růstu cen nemovitostí v Evropské unii. I přesto rostou ceny bytů o 7–8 % ročně.

Pokud bychom se na tempo růstu cen nemovitostí podívali podrobně, zjistíme, že v jednotlivých krajích České republiky není situace tak kritická.

Cenový vývoj bytů v krajích ČR.
Autor: Hypoteční banka

Cenový vývoj bytů v krajích ČR.

Nejstrmější růst cen zažívá v letošním roce Jihočeský a Karlovarský kraj, a to o 5 % a více. Naopak nejpomalejší tempo růstu vykazuje Zlínský a Plzeňský kraj. Výrazný skok navíc v letošním roce zažívá Olomoucký kraj, kde z tempa růstu 0,9 % ve druhém čtvrtletí roku 2018 vyskočilo tempo růstu na 3,6 % o jedno čtvrtletí později.

Praha ale stále zůstává fenoménem. Přitahuje mimo jiné zájem i zahraničních investorů, kteří byty skupují a dále nabízí jako sdílené pronájmy. A panuje v ní navíc stabilní zájem o bydlení, kdy ceny v některých částech Prahy atakují i 96 000 Kč za m2.

Je proto logické, že zájem lidí se začíná přelévat do jiných krajů, kde je bydlení o něco více dostupné. Nejprve lidé zkoušejí okolí Prahy a menší města v relativní dojezdové vzdálenosti. Postupem času ale vzrůstá nabídka v Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji, kdy není výjimkou, že lidé koupí byty v těchto krajích, ale zaměstnání mají stále v Praze.

Zlepšení v roce 2019?

Z výše uvedeného bohužel plyne, že dostupnost bydlení se pro střední třídu výrazně zhoršuje. Vyhlídky do budoucna navíc nejsou nijak výrazně optimistické.

Co se týče tempa růstu, očekává se mírné zpomalení. I nadále ale cena nemovitostí poroste, a to průměrným tempem do 5 % ročně ve všech krajích.

Nabídka bytů se nijak výrazně nezlepší, jelikož tomu nenapovídá současný stav bytové výstavby a procesu povolování developerských projektů. I nadále tak Českou republiku čeká kritický nedostatek nových bytů.

skoleni_15_4

Vzhledem ke zpřísnění podmínek a zvýšení cen se ale očekává mírný útlum poptávky po nemovitostech. To se ale bohužel netýká Prahy nebo Brna, kde se očekává stálý zájem investorů, ať už z České republiky, či ze zahraničí.

A poměrně negativní zprávou je, že ekonomové očekávají i růst nájmu. A byť jen mírný, při současné výši nájmů v Praze či Brně jde o velmi negativní zprávu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).