Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Na společnou domácnost musí přispívat oba manželé od Vašnosta - Naši dávní předkové žádné zákony nepotřebovali, každý dělal...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 11. 2007 8:42

    Vašnosta (neregistrovaný)
    Naši dávní předkové žádné zákony nepotřebovali, každý dělal to, k čemu měl předpoklady; muž lovil zvěř a bojoval s nepřítelem, žena rodila a vychovávala děti, udržovala oheň, a pracovala na poli.Zřejmě, až když se toto odvěké pravidlo začalo zvrhávat, tak se dostalo i do zákonů - - mám dojem, že u nás do roku 1951platil zákon, podle něhož muž finančně zajišťoval rodinu, žena vychovávala děti. Současná rovnoprávnost asi nebude ideální, je to víc módní trend, snaha poroučet přírodě.
  • 6. 11. 2007 8:52

    Radek (neregistrovaný)
    Plně s vámi souhlasím. Podle mě je toto ideální stav harmonické rodiny. Když se člověk podívá kolem sebe - kolik rozvodů tato rovnoprávnost přinesla! Každý si musí být v rodině vědom své povinnosti a odpovědnosti i bez zákonů...
  • 6. 11. 2007 9:44

    Jimmy (neregistrovaný)
    Muž by uživil rodinu i dnes, ale to by mu nesmělo být sebráno 50% výdělku na různých daních.
  • 6. 11. 2007 10:02

    J. (neregistrovaný)
    Ne že bych byl přítel daní. Nicméně vy jste to vzal hodně jednoduše - nebrat daně. Domyslel jste ten důsledek? Tj. pokud by nebyly daně, nebyly by ani žádné služby státu. Muž by pak ze svého celého, nekráceného výdělku:

    - živil ženu komplet (žádná mateřská dovolená, žena s hodně malým dítětem by měla příjem přesně 0 Kč)
    - zaplatil veškeré lékařské služby (takový porod císařským řezem by mohl být hodně drahý)
    - zaplatil by veškeré vzdělání dětem (žádné státní základní školy, za všechno by se platilo)
    - musel by se postarat o bezpečnost své rodiny (žádná policie, soudy, zákony, policie, vojsko, nic - takže by to chtělo solidní rodinné sídlo, psy, zbraně - nebo zkrátka žít ve strachu, že si kdokoli o něco málo silnější než vy vezme cokoli - třeba vaši ženu)
    - s neexistencí zákonů by souvisela neexistence jakékoli ochrany v rámci pracovních vztahů včetně rizika, že vás třeba někdo unese a uvrhne do otroctví (tohle možná zní, že už to přeháním: ale skutečně, vojenská, soudní, policejní moc, to vše se platí z daní)
    - musel by mít velké finanční rezervy pro případ nemoci (taková léčba kardiovaskulárního onemocnění může stát statisíce až miliony korun; takže mít toto buď na hotovosti, nebo riskovat, že nemocná manžela/dítě/muž-živitel prostě zemřou, protože nebude na léčbu)

    ---------

    Tohle všechno co jsem jmenoval a ještě mnoho dalšího vedlo odedávna lidi k tomu, že vytvářeli nějaké společenské struktury, které vyústily až do dnešního pojetí státu. Ten má spoustu špatných vlastností a já z něj rozhodně nejsem nadšen. Jenom jsem chtěl upozornit na některá ALE takového jednoduchého pohledu "kdybyste mi nebrali peníze na daně, bylo by hej".

    Myslím, že kdyby někdo zrušil daně a tím pádem stát, hned by si lidé začali sami od sebe vytvářet nové struktury. Domobranu, zákony, zdravotní zabezpečení apod.
  • 6. 11. 2007 10:24

    ZK (neregistrovaný)
    On to předřečník myslel nejspíš tak, že ty daně jsou velké, ne že by se neměly platit vůbec. Máte pravdu, platí se jednak služby státu, dejme tomu nezbytné, jednak zbytné - hory naprosto zbytečných úředníků (vím, o čem mluvím, bohužel jsem nějaký čas pracoval ve státní správě), nehorázně předražené státní zakázky, z nichž jde běžně 10-15% na úplatky (kterým se ovšem někdy říká vznešeně "provize" nebo "poradenství" a jsou legální, viz Mackových 10 mega za privatizaci České spořitelny).
  • 6. 11. 2007 10:31

    J. (neregistrovaný)
    To máte pravdu, efektivita státní správy je problém. Také efektivita soudního systému.

    Co se týče státních zakázek, tak tam bude taky velký problém s korupcí.

    Jinak je fakt, že kolega asi nemyslel zrušení daní, ale jejich omezení.
  • 6. 11. 2007 12:20

    čertík (neregistrovaný)
    Vámi položené argumenty uvedeu v jiném světle
    - mateřská dovolená - rád budu svou ženu živit, když mi a mému zaměstbavateli sníží, nejraději zrušá sociální pojištění ve výši 38%a daně ve výši 32%, zat tuto částku svou ženu uživým, popřípadě každý pracovitá člově, největším příjemcem těchto dávek jsou skupiny lidí, kteří nikdy nepracovali a ani nechtějí pracovat
    - lékařské služby - každý člověk by měl mít osobní pojistky, z kterých si lékařské služby sám uhradí, předejde se zbytečnému plýtvání, důchodci budou chodit k lékaři z důvodu zdravotních a ne zdůvodu aby si popovídali s dalšími důchodci, když je v čekárně a ordinaci teplo, což lékařům nevadí mají své body (k důchodcům mám úctu, ale jich hodně, kteří používají tento způsob setkávání se), odpoadnou též osoby, které na nemocenské se dobře uživí a současně provádí tzv. melouchy
    - vzdělání dětem již platíme (vešlerá výbava a školní pomůcky), krom paní učitelky, tu ovšem zodpovědní rodiče budou též schopni uživit
    - bezpečnost rodiny - kdy se uvedené složky postaraly o naši bezpečnost, armáda nikdy tuto zemi nebránila (krom zahraničních legií) a policie tak maximálně vybírak pokuty za parkování a měření rychlosti na rovné silnici. Znám případy, kdy u sousedů došlo k domácímu násilí a policie radši nezasahovala aby taky nedostala, již se nebavím o ochraně majetku, přihlaste se Ti, komu policie vrátila ukradené věci (mně doposud ukradené auto nevrátila s odkazem, že kradená auta nehledají, nejsou prý lidi)
    - zákony - jaké jsou zde zákony, které dovolí týrat děti, zvířata, vyvlastnit majetek za směšné ceny, bránit se proti napadení nemůžete, protože jinak budete souzen sám a to už se nebavím o promyšlených podvodech, které se dějí neeticky, ale ne protizákoně - viz úplatky všech plitiků
    - proti nemocem se pojistím včetně mé manželky a za tyto služby si vyberu služby mnou požadované, zatím platím pouze na cizí lidi, ale když potřebuji očkovat mé narozené dítě proti základním nemocem, tak jsem již plati 5 tis. Kč, bez nároku na úhradu od pojišťovny, a tu hromadu peněz si ušetřím, když mi stát nebude brát přes 80% z mé výplaty (35% zaměstnavatel, 32% daně, 12,5% soc. a zdrav. pojištění), pracovití se mají mít dobře a ne jen doplácet na neschopné a líné
  • 6. 11. 2007 12:47

    Karolko (neregistrovaný)
    Vážený, řeknu to přímo a jasně, i když se vám to bude zdát urážlivé: Plácáte populistické nesmysly, které sice vypadají jako logické, ale naprosto opomíjejí mnohem podstatnější a závažnější argumenty.
    Pozor, tímto ale netvrdím, že nastavený systém je plně efektivní. Naopak, trpí těžkými neduhy plýtvání a zneužívání, ale ani to neznamená, že tím správným řešením je jeho zrušení.

    No a vy zase trpíte těžkým neduhem počtářské neschopnosti. 35 hrušek, 32 jablek a 12,5 švestek není 80 broskví.
    Jak ODS nefandím, tak ve vašem případě bude velmi opodstatňující údaj o tzv. superhrubé mzdě, abyste se dostal do obrazu.
  • 6. 11. 2007 12:50

    J. (neregistrovaný)
    Snažil jsem se Vám poctivě odpovědět, ale po 10 minutách jsem to vzdal. Bez urážky, ale mícháte páté přes deváté, teplo v čekárně, důchodce, týrání zvířat, melouchy...to fakt nejde :-)

    Podívejte, já uznávám, že v tomto státě je hodně nepořádku. Jenom si myslím, že řešení není ve zrušení toho státu (což by totální zrušení daní vyvolalo).
    Stejně by lidé ihned začali vytvářet jiné společenské struktury, protože vrátit se do divoké společnosti bez složitějších sociálních struktur by bylo strašlivé. Například u nás v obci bysme jistě založili domobranu, skládali se na fungování zdravotního střediska, složili se na údržbu silnic - no a máme tady vlastně zase daně. A samozřejmě by se tam zase dostali nějací lumpové a kradli by - prostě lidi, no.

    Řešením je postupná mravenčí práce a zlepšovat, co jde.
  • 6. 11. 2007 14:31

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Souhlas, ale to by se nejprve muselo obnovit pravidlo defenestrace, jinak to nebude mravenci prace, ale mnohageneracni obmena, ktera nas bohuzel casoprostorove mine...:-(
  • 6. 11. 2007 14:45

    J. (neregistrovaný)
    Je to mnohagenerační a mine nás to. V lepším případě - ono to taky nemusí přijít. Pohledem do historie zjistíme, že systémy se stále mění, jak k horšímu, tak k lepšímu, jako na houpačce. Ono se taky klidně může stát, že dobře už bylo...
    Naštěstí, přes veškeré nářky, dnes se zas tak špatně nežije, ne? :-)
  • 18. 1. 2018 8:39

    Babča (neregistrovaný)

    Je to hezká úvaha, jenže vůbec nepočítáte s tím, že můžete onemocnět, může Vás srazit auto, můžete ochrnout, můžete zemřít. Kdo bude Vaši manželku a děti živit potom? Je to opravdu nesmyslná představa.

  • 6. 11. 2007 14:29

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Minimalne polovinu z Vaseho seznamu jsem schopen delat kvalitneji, zodpovedneji a hlavne levneji, nez to, co si formou dani platim od naseho statu. Citim se disktriminovan, protoze musim vyzivovat tuto byrokratickou pakaz a vlastni sluzby jsou mizerne, casto tak mizerne, ze mi nezbyde nez si stejne sluzbu PODRUHE zajistit na komercni bazi ze sveho, co mi stat milostive necha... - opravdu kouzelny stav.
  • 6. 11. 2007 14:41

    J. (neregistrovaný)
    No, ne že bych nebyl naštvanej, že každý měsíc spousta mých peněz ve formě přímých i nepřímých daní zahučí do černé díry státního rozpočtu, abych pak zpětně odebral služby ve formě roztřískaných dálnic, nerudných státních úředníků, zdravotnického molochu nebo směšné almužny ve formě nemocenské (když si po 5 letech troufnu jednou jít na neschopenku, místo abych si jako obvykle na nemoc vybral dovolenou).

    Potud se shodneme.

    Nicméně jinak nevěřím, že byste dokázal víc než polovinu z mého seznamu zvládnout. Můj příspěvek byl totiž až moc extrémní konstrukce, kdy jsem zcela vypustil existenci jakéhokoli státu. Je třeba si uvědomit, že by se rozpadla celá infrastruktura, nebyl by žádný (ani ten dnešní nedobrý) právní rámec a podobně. Nejspíš by se brzy moci v zemi chopily agresivní skupiny lidí s přístupem ke zbraním...a nastolily by vlastní pořádek (a nastaly by boje mezi těmito skupinami).

    No jinak řečeno, s tím příspěvkem jsem to přehnal. Daně nejde zrušit, padl by i stát. Což je možná představa krásná, ale pokud to domyslíme...tak strašná. Samozřejmě by to chtělo pročistit a zefektnivnit systém, to jo.
  • 6. 11. 2007 10:56

    IKS (neregistrovaný)
    Nebo taky "uživil rodinu i dnes", pokud by nerostly ceny všeho do závratných výšin. Nebo taky "uživil rodinu i dnes", kdyby pobíral mzdu odpovídající dnešní drahotě, tzn. srovnatelnou s vyspělou Evropou, a ne 4 - 5 x nižší.
    A z žen by se nemusely stávat kariéristické stroje.
  • 6. 11. 2007 11:36

    Mex (neregistrovaný)
    Hodně pesimistický náhled. A co se koukat taky na to, že jsou oblasti ve světě, kde to lidé mají ještě mnohem těžší než u nás?
    Kdyby každý pobíral mzdy, kterou si představuje jako své minimum, kde myslíte, že by byl jejich strop? Nejdřív by každý chtěl tolik, aby mohl uhradit bydlení a nakupovat potraviny bez přemýšlení, co ještě jo a co už ne. Potom by se mu to zdálo málo, tak by chtěl "aspoň tolik", aby si koupil novou televizi, ledničku atd. Pak by chtěl "jen tolik", aby ušetřil každý rok na dovolenou u moře. V dalším kroku na dovolenou u moře a v zimě na horách. Pořád by ale přece nechtěl nějak moc. To není dobrá vize.
    Tenhle rovnostářský experiment už tady byl a nedopadl zrovna nejlíp.

    Drahota je velice subjektivní dojem, který jen částečně závisí na výši příjmu konkrétního jedince. Taky jde o to, jak žijete a jaké zrovna váš životní styl vyžaduje náklady. Někdo dokáže žít jen od výplaty k výplatě a jiný si ze stejné výplaty ušetří třeba na dovolenou. A myslím tím lidi, co mají obdobné zázemí a rodinnou situaci.
  • 6. 11. 2007 13:24

    J. (neregistrovaný)
    Jojo, když vzpomenu co povídá moje babička. Vzpomíná s láskou na 1. republiku a jak se měli dobře, lépe než se lidi mají dnes. Žili na vesnici, měli chaloupku, malé hospodářství, pohoda.

    Pak se jí začnu vyptávat a zjistím, že na chalupě byla hypotéka a jejich táta dřel co to jen dalo, aby je vůbec uživil. Nové boty byl velký luxus, část roku běhala jako dítě bosky a pak nosila boty po sourozencích. Jednou jim všem dětem koupila máma nové pěkné šaty: pro babičku krásný zážitek, na jaký nikdy nezapomene. Na poli pracovaly všechny děti jen co to šlo. Nějaká dovolená - neexistovalo. Vidět moře nebo jet na hory? Něco takového vůbec neznala (tak jí to ani nechybělo, pravda.)
    V 16 letech šla babička z domu a od té doby se živila jako prodavačka. Až jako dospělá žena si dodělala střední školu. Nakonec jsem zjistil, že celý ten luxus, na který babička vzpomíná, byl v tomto: "vždycky bylo co jíst". (Pomíjím ten fakt, že měla hodné rodiče a měli se rádi, to s ekonomikou nesouvisí.)

    No když to srovnám s tím, jak se mají dnešní lidé, tak se mají úžasně. Problém je, že kolem nás jsou země, kde se mají lidé ještě lépe. A to vyvolává touhu mít se taky tak a pocit frustrace, že tomu tak není. Kdybysme žili někde v sopusedství chudých afrických států, cítíme se všichni jako boháči.
  • 6. 11. 2007 13:48

    fogi (neregistrovaný)
    Moc hezký příspěvek - díky za něj. Pro některé příklady skutečné chudoby se nemusí ani jezdit do třetího světa. Např. v Polsku nemá přes 20% dětí dostatek jídla, a to není Afrika, ale země EU ve středu Evropy.
  • 6. 11. 2007 17:10

    web (neregistrovaný)
    Když se rozhlédnete, ty příklady najdete i tady. Mnoho lidí nemá střechu nad hlavou (nebýt charit, pomřou hlady), a když onemocní, z nemocnice je vykopnou chcípnout na ulici.
  • 6. 11. 2007 21:45

    Pan D. (neregistrovaný)
    Sorry, ale děkovat současné vládě za to, že nemáme bídu a nelezem po stromech jak lidi v Africe, to opravdu NE!
  • 6. 11. 2007 23:15

    Pan D. (neregistrovaný)
    Buď tak laskav a najdi si svůj vlastní nick. Je to ubohé a vůči mým oponentům nefér.
  • 7. 11. 2007 14:26

    Pan D. (neregistrovaný)
    Klídek, soudruhu. Už jsem se poučil a respektuju, že některým dělá dobře vykání alespoň na netu, když už si úctu nemohou zasloužit v reálném životě.

    Tykám pouze tomu primitivovi, co zneužívá cizí nick.
  • 7. 11. 2007 10:54

    J. (neregistrovaný)
    A. Nikdo nepsal VŮBEC NIC o děkování.

    B. O problémech ve vládě, parlamentu, státních úřadech, soudech, policii, zdravotnictví nikdo nepochybuje.

    C. Chce to jen pořád nenaříkat a uvědomit si, že jsou země, kde se lidi mají i hůř a taky žijou a kolikrát šťastněji než tady v uspěchané Evropě.

    D. Za všechno nemůže vláda, odpovědnost je taky na každém jednotlivém člověku.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).