Hlavní navigace

Názor k článku Na dani z nemovitostí platíme málo, ukazuje srovnání. Je to na městech, vzkazuje ministerstvo od Flasi - Na to první ti odpověděl už JanDD -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2018 7:30

    Flasi (neregistrovaný)

    Na to první ti odpověděl už JanDD - většina obcí v USA má tu daň z držení nemovitosti mnohem nižší. Že by to celkově vyšlo Američanům i tak hůře než nám? To je otázka, seriozní porovnání jsem neviděl, je to možná - oni zase mají nízké jiné daně. To, že kdyby se srovnávala daň z převodu nemovitosti, to je můj odhad a nenapsal jsi nic, co by mě přimělo, ho měnit.

    Zmatečná je tvoje odpověď ohledně nájmů. V Česku není trh se seriozním nájemním bydlením. Teď neřešme proč to tak je, ale je to tak. Takže pokud se chci stěhovat za trochu lepší prací, tak musím (tedy nemusím, ale dlouhodobě chci) v novém místě hledat bydlení v osobním vlastnictví. A za to zaplatím ranec na dani z převodu. A to mi nabourává ty výhodnost toho stěhování. Proto se v Česku lidé stěhují až za výrazně lepší prací, ne jenom za trochu lepší.
    A teď ten stav trhu se serioznám nájemním bydlením - je to komplexnější. Začátkem je to, že se tu masově privatizovaly státní/městské byty, takže naprostá většina obyvatel se ocitla ve vlastním. A přehnaná ochrana nájemníků je to, co odrazuje od podnikání v pronajímání bytů velké firmy. Takže prakticky všichni, kdo pronajímají byty jsou drobní majitelé, kteří mají jeden, dva, tři, nebo pět bytů.
    A já když jsem se usadil, tak chci mít jistotu bydlení. Že tam kde mám práci já i manželka, tam kde máme známé, tam kde chodí děti do školy a mají kamarády, tam kde jsem rok vrtal poličky a nechal si vyrábět nábytek na míru, že tam budu bydlet dál - když budu chtít. A pan pronajímatel se dvěma byty mi tuto jistotu nedává. Zítra se rozhodně koupit bitcoiny, nebo se přestěhovat za novou manželkou, nebo bude chtít dát "můj" byt své dceři (protože ho proto koupil). Malopronajímatel mi může dáte výpověď z bytu i když budu zcela vzorný nájemník. Tohle lidi dobře chápou - a proto v nájmech bydlí jenom ti, kteří to berou jako dočasné bydlení.

    To, že jsou gheta stejných lidí špatně, o tom se právě přesvědčují v USA, kde to v poslední době přirozeně vznikalo. Přestáváš se potom setkávat s přirozenou jinakostí, která tě nějak obohacuje a formuje. Začneš žít v bublině a potom mají lidé z mnoha různých bublin se navzájem pochopit a na něčem domluvit - když spolu nechodili do školy a do hospody, když se nevídali v obchodě a kulturáku nebo kostele. Když spolu nikdy neřešili, běžné sousedské spory. Je to sociologický fenomén, který ti tady teď nevysvětlím, když jsi o něm nikdy neslyšel, ale snad jsem tě aspoň nasměroval.
    Promíchávání obyvatel změnou jejich příjmů a stárnutím je právě dobré! A k tomu v Česku právě dochází. A právě píší, že by byla škoda, kdychom o to přišli - kdyby se právě každý, kdo se nějak odchýlí (zestárne, dostane lepší nebo horší plat) odstěhoval do jiného gheta za sobě podobnými.

    Jestli něco opravdu podporuje spekulativní nákupy, tak je to právě nízká daň z držení nemovitosti. A vyšší daň z převodu není problém, protože se spekuluje na výrazný nárůst budoucí ceny. Čili přesně náš český současný systém je pro spekulanty ideální.

    Mnou akademicky navrhovaná pravidla právě řeší špatnou věc. Řeší to, že tady podporujeme spekulanty a všechny další lidi, kteří z jakéhokoliv důvodu svou nemovitost nechávají ležet ladem. A řeší to, že tady máme malou ochotu se stěhovat za prací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).