Hlavní navigace

Na cesty bez pojištění?

23. 7. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cestování je příjemné a dálky volají. Snad jedinou nevýhodou cestování je skutečnost, že stojí peníze. Existují mezinárodní smlouvy zajišťující bezplatnou zdravotní péči ve vybraných zemích. Není cestovní pojištění v těchto lokalitách zbytečným výdajem?

Každý, kdo často a rád cestuje, by si měl být vědom svých práv a možností. Například toho, že s některými zeměmi má Česká republika uzavřené bilaterální smlouvy, v jejichž rámci by jim měla být poskytnuta bezplatná lékařská péče.

Bilaterální smlouvy

O mezinárodních smlouvách již toho bylo na Měšci napsáno povícero. Jejich výhody jsou nesporné, a když už se představitelé ČR tak snažili, abychom jich mohli využívat, proč tak nečinit? Má tedy vůbec logiku kupovat si cestovní pojištění při cestách do těchto zemí (mezi které patří např. i Německo nebo Chorvatsko)?

Cestovní pojištění je obvykle kombinací několika pojistných produktů, z nichž rozhodující roli má pojištění léčebných výloh. Právě funkci tohoto pojištění se snažíme srovnávat s bezplatnou zdravotní péčí plynoucí z mezinárodních smluv. Ostatní prvky cestovního pojištění (úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti, pojištění zavazadla, …) necháváme velkoryse stranou.

Ale pozor…

Ti, kteří se rozhodnou spoléhat na zázemí mezinárodních smluv, by si měli předem velmi dobře rozmyslet, co dělají. Mohou je totiž potkat některé nepříjemnosti. Pokusme se zde udělat jejich stručný výčet.

Zmíněné smlouvy zajišťují bezplatnou péči ve státních zdravotnických zařízeních. Turista tedy riskuje, že pokud se dostane pod kudlu privátního lékaře, tak jeho peněženku nejen že nezachrání bilaterální smlouva, ale ani nikdo jiný. Tedy za předpokladu, že se zmíněný lékař k nějakému zákroku vůbec odhodlá.

Pokud se turista se zdravotnickým zařízením domluví, čekají ho slušné administrativní radosti. A to vše, prosím, v rodném jazyku země, kam vyjel. Ano, pokud jde o Německo, dá se to zvládnout. Ale pokud budete cestovat po Vietnamu, máte problém (pokud ovšem neprodáváte v Česku na tržišti walkmany a nemáte tedy získané jazykové schopnosti).

Za bezplatné se platí

Další pastí pro spořivé turisty je skutečnost, že bezplatná zdravotní péče se na naše turisty vztahuje pouze do té míry, do jaké se vztahuje na domorodce. Není tedy výjimkou, že je nutné si na některé zákroky doplácet.

Taktéž bývá pravidlem, že si musí turisté sami hradit léky v lékárnách. Vrátíme-li se ještě k problematice českého turisty ve Vietnamu, jistě nás bez cestovního pojištění brzy zamrzí, že nemáme sjednanou žádnou asistenční službu. V takovém případě vám leckdy nezbývá než komunikovat prostřednictvím všech končetin a nejrůznějšími posunky vysvětlovat mládenci z kmene Ungha, že máte ledvinovou koliku a potřebujete okamžitě lékaře. Jen si to zkuste představit.

A co teprve cesta

Další velkou nevýhodou spoléhání se na mezinárodní smlouvy o vzájemné bezplatné lékařské pomoci je případ repatriace. Běžné pojištění léčebných výloh běžně pokrývá jak převoz nemocného do vlasti, tak převoz jeho tělesných ostatků v případě úmrtí. Mezinárodní smlouvy nikoliv. Zemřete-li ve Vietnamu následkem nedokonalé zdravotní péče, bude vaše ostatky čekat ještě hodně dobrodružství, než se dostanou zpět do Čech.

dan_z_prijmu

V neposlední řadě je také důležité zvážit dobu dopravy do cíle a zpět. V případě cesty by totiž měl být turista pojištěn po celou dobu trvání cesty, tedy i v době, kdy se pohybuje po území států, v jejichž rámci neplatí žádná mezinárodní smlouva o zdravotní péči.

Závěrem…

Cestovní pojištění ještě nikdy nikoho finančně nezruinovalo. Nepojištěná škoda na zdraví v zahraničí ano. Chce-li někdo spoléhat na mezinárodní smlouvy, měl by být minimálně pojištěn na dobu obou cest (tam a zpět). Možná by ale měl i přehodnotit cenu svého zdraví a pojištění léčebných výloh si přeci jenom pořídit.

Využil/a jste již asistenční službu k cestovnímu pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).