Hlavní navigace

Na burzovním parketu vládnou býci

19. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Červencový vývoj akciových trhů zatím svědčí býkům. Také včera na parketech v Evropě i ve Spojených státech převážili kupci nad prodejci a to poměrně výrazně.

V USA se nejvíce dařilo technologicky laděnému indexu Nasdaq Composite, který posílil o více než procento díky dobrým výsledkům firem.

Firma KIT Digital oznámila (již dříve avizovaný) přesun vedení společnosti do New Yorku a stažení akcií z pražské burzy. V Praze bude titul obchodován po blíže nespecifikované přechodné období a firma neočekává významný dopad na objemy a likviditu. Z pražského sídla se stane technologické a vývojové centrum. (Tomáš Menčík)

Unipetrol dnes reportoval vybrané provozní ukazatele na 2Q. Představenstvo odhaduje, že vykázaný EBIT bude za 2Q negativní a horší než v 1Q. Negativně se ve výsledcích projeví vliv měnových kurzů, který management očekává ve výši –550 mil. Kč. To by ale to určité míry mělo být kompenzováno zisky z jiných finančních instrumentů. Firma dále oznámila, že ve 2Q nebyl zaúčtován žádný jednorázový odpis majetku. Z provozních ukazatelů stojí za zmínku nárůst průměrného rozdílu mezi cenami Brent a Ural mezikvartálně o 67 %. Rafinérské marže se udržely na sol idních úrovních a petrochemické marže se mezikvartálně výrazně zvýšily zejména kvůli nárůstu marží z olefinů. Očekáváme neutrální dopad na akcie Unipetrolu. (Tomáš Menčík)

Dnešní HN píší o tom, že k zájemcům o uhelné elektrárny ČEZ se přidal další: Sokolovská uhelná (SU). Ta má údajně podle svého majitele, Františka Štěpánka, předběžný zájem o elektrárnu Tisová. Ta leží na patě jednoho z lomů SU a je tedy logickým terčem potenciálního zájmu této společnosti. Jak však Štěpánek sám říká, zatím nedošlo k žádným oficiálním jednáním, SU zatím ani neví, jestli je Tisová skutečně na prodej. Připomínáme, že právě Tisová byla spolu s elektrárnami Počerady, Chvaletice, Mělník 3 a Dětmarovice jmenována mezi aktivy, která by ČEZ mohl prodat v souvislosti s narovnáním vyšetřování ze strany Evropské komise. Předběžný zájem SU nás nepřekvapuje, pro akcie ČEZ n yní neutrální zpráva.

Dnes očekáváme:

  • V Evropě nás čeká pouze bilance běžného účtu v eurozóně (11:00).
  • V USA tradiční čtvrteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden (14:30), kromě toho Philadelphia Fed (16:00), prodeje existujících domů za červen (16:00) a předstihové indikátory (16:00).
  • Na dluhopisovém trhu bude probíhat ostře sledovaná španělská aukce dluhopisů se splatností v letech 2014, 2017 a 2019 (10:30), dluhopisy bude prodávat v aukci také Francie (11:00 resp. 12:00).
  • Hospodářské výsledky dnes představí například Philip Morris International (13:00), Morgan Stanley (13:00), Verizon (13:30), AMD, Google, SanDisk nebo Microsoft (vše po trhu).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti Cyrrus.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).