Hlavní navigace

Názor k článku Myslíte si, že balkón je váš? Družstvo i SVJ vám na něm mohou zakázat i kouřit od Pavel Dohnálek - V článku (ale nejen tomto, všech tohoto typu)...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2018 9:08

    Pavel Dohnálek

    V článku (ale nejen tomto, všech tohoto typu) mi chybí jedna podstatná informace, která stále není známá - jak vynutit dodržování stanov. Můžeme si do stanov zavést pokutu. Ale když ji ten, kdo ji dostane, odmítne zaplatit? Nebude to on, kdo se bude pokutě bránit u soudu. On ji prostě nezaplatí a bude to muset být SVJ, kdo půjde k soudu, včetně dokazovací povinnosti, že vůbec mělo právo tu pokutu udělit a že má právo ji vymáhat. A vzhledem k tomu, že doteď není ani jasné, jestli má družstvo nebo SVJ vůbec právo tu pokutu do stanov zavést...

    Jinak k diskuzi: I já patřím k těm, kteří si myslí, že dneska je strašně málo tolerance. Všichni všechno chtějí po svém bez ohledu na cokoli a kohokoli.

    Lidi by si ale hlavně měli uvědomit (a je jedno, jestli v paneláku, nebo v rodinných domech na vsi), že výchozí, a přitom všemi žádaný stav je mít doma ticho, čistý vzduch a jen přirozené osvětlení. Pokud chci dělat něco, čím tento výchozí stav naruším, měl bych automaticky přihlížet k zájmům těch, komu tento stav narušuji. Je jasné, že jsou věci, které tu základní pohodu naruší automaticky (pračky v koupelnách, vysávání dnes tolik oblíbených plovoucích podlah - soused nad námi, kterého taky nikdo v domě nemá rád, má v obýváku dokonce dlaždice nalepené přímo na beton –, zvuk padajícího odpadu ve stoupačkách atd.), ale je přece morální povinnost každého snažit se takové věci minimalizovat. Prát se musí, odpad ve stoupačkách bude slyšet. Ale je nezbytné v koupelně "zpívat" a řvát na celý dům? Musí kuřák kouřit všem do oken? Když dítě po bytě běhá, dupe a skáče, nebudeme mu v tom bránit a budeme všem říkat, že je to normální projev dítěte?

    Jak tady někdo píše - bydlení v paneláku má svá specifika. Chce se dítě vyběhat, vyskákat a vydupat? Ať jde ven. Chce kuřák smrdět? Ať si smrdí, nikdo mu nebrání, ale tam, kde nikoho nebude obtěžovat. Chce hlasitě zpívat? Klidně, ale holt musí zainvestovat do své koupelny tak, že se to nebude šířit po domě.

    Nikdo nemůže všechno. Pokud si chci užívat takové nadstandardy, které mají potenciál být obtěžující, musím přece udělat všechno, co je možné, aby k obtěžování nedocházelo. A když dojde a někdo mi to přijde říct, snad se zařídím tak, abych ho neobtěžoval, ne, že mu odpovím "a jako co, já si tu můžu dělat, co chci". A to se dostáváme k tomu druhému, co tady někdo napsal - všichni mají plná ústa práv, ale nikdo nezmiňuje povinnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).