Hlavní navigace

Názor k článku Může se stát rezervační poplatek smluvní pokutou za nekoupení nemovitosti? od xf - Soud konstatoval, že jestliže nemohl žalovaný poskytnout plnění,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 11. 2013 17:04

    xf (neregistrovaný)

    Soud konstatoval, že jestliže nemohl žalovaný poskytnout plnění, neboť neměl smlouvu s prodávajícím, tak mu nemůže náležet nic, z tímto neplatné smlouvy vyplývající.

    Zkus si to představit tak, že si v internetovém obchodě objednáš zboží, zaplatíš, a po čase ti prodejce oznámí, že zboží již není skladem, a ani pro ukončení výroby nebude. A že si peníze nechá. (Třeba s odůvodněním, že se kupující zavázal zaplatit náhradu nákladů za vynaloženou činnost - shánění zboží.)

    Samozřejmě, to co Nejvyšší soud udělal v případě poslanců, to je proti rozumu, logice, i slušnosti. Ale v tomto případě má pravdu. Druhá věc je, že to je na zbavení svéprávnosti, když někdo podepíše realitce jejich standardní smlouvu, tak jak ji předkládají. Tam se prodávající zavazuje, aniž by se naopak realitka k čemukoli zavazovala, k spoustě sankcí a povinností, mimo jiné i k podpisu smlouvy, aniž by předem tušil její obsah.* Stejné platí pro kupujícího. Toto je standardní postup všech velkých řetězců, např. Re-Max, Sting, MM, Pink atd.

    * A podle mě se podle smlouvy stává i ručitelem realitky za realitkou vybranou zálohu, v případě že ji realitka zpronevěří, zkrachuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).