Hlavní navigace

Názor k článku Může být unce zlata za milión dolarů? od Optimismus = Nedostatek Informací - Kukněte se na NEZÁVISLÉ statistiky. Nezaměstnanost USA je 20%....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2011 11:11

    Optimismus = Nedostatek Informací (neregistrovaný)

    Kukněte se na NEZÁVISLÉ statistiky.
    Nezaměstnanost USA je 20%. Inflace tak 8-9.

    A u nás? Opravdu na své kůži někdo pociťuje deflaci či mírnou inflaci? Já tedy pociťuju meziroční zdražení mého koše tak aspoň o 8% !

    A dále: skutečná deflace by znamenala smrt pro dlužníky (reálná hodnota jejich dluhu by rostla). Největšímy dlužníky jsou státy. Ty samé státy, které mají monopol na tisk nekrytých=falešných "peněz" i na vyhalšování oficiální míry inflace.
    Jediné řešení současných dluhů je nakupvat je za natištěné peníze a takto vzniklou inflací snižovat hodnotu zbylého dluhu. Rád bych viděl argumenty pro to, že vlády se vydají jinou cestou. QE3 je za rohem a ECB nakonec nezbude nic jiného, než nakupovat dluh PIIGS (resp. už se tak děje) za čerstvě natištěné peníze.

    Masivní tisk peněz se na růstu cenové hladiny projevuje již nyní a ne že ne. Nevěřme statistikám vlád, těch samých vlád, které inflaci ve vlastním zájmu generují. Ten růst cen ale zatím nepropukl naplno, protože banky drží rezervy, firmy a domácnosti se odpákovávájí a díky krizi se zpomalil oběh peněz. To se ale časem změní. Centrální banky by teoreticky mohly s inflací pak bojovat stahováním likvidity, jenže ony budou muset dělat opak (tisknout a za natištěné kupovat další dluhopisy), jinak jejich vlády zbankrotují (buď hned, nebo v důsledku růstu úroků).

    Může být unce zlata za milion USD? No klidně za bilion, resp. časem za nekonečno (ani za kufr bilionových bankovek vám nikdo nedá gram zlata či bochník chleba). V Berlíně během výmarské hyperinflace byl blok činžáků za 3 unce.

    Nicméně vývoj nemusí být lineární a zlato samozřejmě může dočasně jít i dolů. Kdo nenakupoval před dvěma a více lety, měl by si dát pohlavek. Ale kdo nemá nic, měl by asi opatrně a po částech přikupovat.

    Ale hlavně: je zde ještě jedno velké téma a to je stříbro. Stříbro, které by se z poměru 1:50 vůči zlatu mohlo vrátit na 1:15 a vzhledem ke stavu jeho zásob a průmyslové spotřebě dle některých i na 1:1. Stříbro je stále levné, velkou korekcí si už prošlo. Bez stříbra nebudete mít solární panel, mobil, počítač, atd... Stříbro se obtížně a nákladně recykluje (resp. skoro se nerecykluje). A hlavně: až si v hyperinflaci nebudete chtít koupit činžák (za 1Oz zlata), ale jen auto či velký nákup jídla na měsíc, budou se drobně (stříbro) hodit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).