Hlavní navigace

Názor k článku MůjZnámý.cz. Smíšené pocity ze seriózního doprovodu (test) od Patrik Chrz - Problém takovýchto "sociálních" projektů je v tom, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 9. 2017 7:55

    Patrik Chrz

    Problém takovýchto "sociálních" projektů je v tom, že se velmi špatně začíná od nuly. Nikdo si neobjedná služby od agentury, která právě zahájila činnost a jedinými zaměstnanci jsou zakladatel s manželkou a tři studentky "na telefonu", které v požadovanou dobu nakonec nebudou mít čas. Sám jsem se jednu dobu účastnil rozjezdu jednoho dnes velmi úspěšného projektu, ale zpočátku to tak vůbec nevypadalo. Stránky se připravovaly dlouho před oficiálním vypuštěním, jednotlivé příspěvky se psaly tzv. "do zdi", aby to v momentu oficiálního spuštění vypadalo, že projekt již nějakou dobu úspěšně funguje. Dovolím si tvrdit, že projekt vznikl a rozvinul se do dnešní podoby jen díky urputnosti a důvěře jeho zakladatelů.

    Je to společné pro jakékoliv projekty založené na důvěře v to, že to bude fungovat mnohem více, než na to, jestli to (nyní) skutečně funguje. Stejný zážitek mám z "náborové" prezentaci finančně poradenské firmy Partners, která začala tím, jak jsou všichni strašně úspěšní a jak budete i vy, a že to černé luxusní auto které se právě promítá na zeď, bude brzy říkat pane i vám, když "na sobě budete pracovat". A to stejné uslyšíte u prodejců hrnců Zepter, drogerie Amway nebo výživových doplňků Herbalife. Všichni se budou na "mítinzích" tvářit děsně důležitě a úspěšně, protože jen tak vás přimějí, abyste jim otevřeli své srdce, tedy pardon, peněženku. A teprve mnohem později zjistíte, že celé tohle pozlátko je na dluh a že většina jen řeší jak přežít do dalšího měsíce.

    Proto ten podvod hned na začátku, fotky z fotobanky a články o stovkách úspěšných schůzek (přestože by se ty reálné daly spočítat na prstech a je otázkou, jak moc byly nakonec úspěšné). I ty smlouvy dávají smysl - nespokojený zákazník se "nesvěří" nejen proto, že by prozradil, že je zoufalec, co si na firemní párty musel doprovod zaplatit, ale i proto, že mu dle smlouvy hrozí vysoké pokuty. A kde by si taky stěžoval? Na webu nebo Facebooku služby, kde mu to smažou? Společným jmenovatelem je tak to, že k těmto službám nenajdete reálné recenze. Ty špatné se nikdo (z důvodů výše) napsat neodváží a ty dobré si píší samy.

    Pak je otázkou, kdo si takové služby objedná - za pouhý doprovod je cena poměrně vysoká. A přes ujištění o důvěryhodnosti se nikdy nedá zaručit, že nedojde k úniku informací. Ne nyní, ale třeba i za mnoho let, až už firma ani nebude existovat - https://www.mesec.cz/clanky/najdete-lasku-sveho-zivota-a-nechte-si-vysat-ucet/nazory/158971/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).