Hlavní navigace

Moody's srazila Itálii rating den před důležitou aukcí

13. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Největší studenou sprchu zažilo euro, ale až později odpoledne, když agentura Moody’s snížila Itálii rating o dva stupně na Baa2.

Dolaru se daří a naopak euro každým dnem padá k novým dvouletým minimům. Není ani divu. Pro pochopení si stačí jenom projít kalendář událostí za posledních 24 hodin. Návštěva MMF v Řecku začala odhalovat, že Řekové jsou opět ve skluzu s tím, co slíbili. Současně s tím řecká nezaměstnanost zdolala nová historická maxima a vyšplhala se na 22,5 %.

Největší studenou sprchu zažilo euro, ale až později odpoledne, když agentura Moody’s snížila Itálii rating o dva stupně na Baa2. Chybí tak už jen další dva k tomu, aby se italský dluh propadl do spekulativních úrovní. Agentura současně ponechává Italům negativní výhled, a tím pádem otevřené dveře k dalšímu zhoršování hodnocení. 

Zajímavé je, že s většinou důvodů, kvůli kterým byl rating snížen, není Řím schopen sám nic udělat. Moody’s má velké obavy především z dopadů eventuálních politických událostí v eurozóně (jako řecký euro-exit nebo nová pomoc Španělsku) na postavení Itálie na finančních trzích.Schopnost Itálie čelit eventuální nákaze snižuje také vysoký dluh spojený s vysokou potřebou ročního refinancování a špatné vyhlídky na hospodářský růst, nelze se ale ubránit dojmu, že optikou agentury Moody’s jsou spíš argumenty doprovodné. 

Varování Moody’s je tak dalším v řadě, které ukazuje, že evropská krize se dá těžko vnímat jako izolované problémy konkrétních zemí. Napětí v Řecku a ve Španělsku evidentně přifouklo problémy Itálie a sebelepší domácí reformy italského kabinetu (i kdyby byly) by s tím nic neudělaly.

Z pohledu Říma je nepříjemné i načasování agentury Moody’s, protože dnes má na programu aukci tříletých dluhopisů v celkovém objemu přes 5 mld. euro. Bylo by s podivem, kdyby se nižší rating neodrazil ve vyšších výnosech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).