Hlavní navigace

Názor k článku MOJE daně: Více času na podání přiznání a rychlejší vrácení přeplatku od Pavel - Tak se na ty výhody podívejme: Případný přeplatek na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2019 7:53

    Pavel (neregistrovaný)

    Tak se na ty výhody podívejme:

    Případný přeplatek na dani vám při využití portálu MOJE daně finanční úřad naopak vrátí do 15 dnů místo do měsíce (lhůta pro vrácení přeplatku se začíná počítat vždy po skončení řádného termínu).
    A protože se řádný termín pro daňové přiznání šoupne o měsíc, dostane se člověk k prachům, které mu stát zadržuje, o dva týdny později. A toto nazýváte výhodou.

    V § 155 také novela mění minimální výši přeplatku, který finanční úřad poplatníkům vrací. Nyní správce daně vrací peníze v případě, že přeplatek je minimálně ve výši 100 Kč, nově to bude 200 Kč.
    Ano, také výhoda...

    Dojde tedy k zásadnímu zvýšení právní i podnikatelské jistoty u plátců DPH, kteří dle stávajícího zákona někdy čekají na vyplacení mnohamilionových nadměrných odpočtů i dlouhé měsíce, ačkoliv je finančním úřadem prověřována pouze jejich nepatrná část
    Jak rozhodl Ústaní soud, finanční úřad nemá podle stávajících zákonů právo zadržovat nadměrné odpočty, které nerozporuje. Dělá to protiprávně a uvádět to, že finanční úřad přestane porušovat zákon, jako výhodu, je poněkud zvláštní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).