Hlavní navigace

Mohou spekulativní obchody ohrozit svět?

12. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V posledních dnech slyšíme komentáře představitelů centrálních bank největších světových ekonomik o vysoké inflaci a připravenosti reagovat na rostoucí inflační očekávání. S vysokou inflací ovšem bojuje celý svět již několik měsíců. Důvodem jsou především ceny potravin a ropy, tedy komodit.

Téměř každý den se na nás valí zprávy o cenových rekordech ropy nebo naopak, o kolik cena spadla ze svého vrcholu. V únoru letošního roku se poprvé dostala cena ropy přes stodolarovou hranici a momentálně zní od některých analytiků zprávy o ropě za 150 dolarů za barel už v příštím měsíci. Ropa jednoznačně vede, co se týče počtu komentářů ve zpravodajství. Vysoká inflace, která momentálně netrápí jen Českou republiku, ale celý svět, není ale tažena jen cenami energií, ale také cenami potravin, tedy zemědělskými komoditami, jejichž ceny na světových trzích taktéž dosahují svých maxim.

Inflace nenápadně ujídá kupní sílu peněz, a tak přesto, že světová ekonomika poroste letos stále slušným tempem, hodně z tohoto růstu ukrojí inflace, která bude podstatně vyšší než v roce minulém. Názorným příkladem je zvýšení mezd v České republice v 1.čtvrtletí o 10,4 % oproti prvnímu čtvrtletí roku 2007, ovšem reálně, tedy po odečtení inflace, šlo jen o růst o 2,8 %.

Vysoká inflace v každém koutě světa

V Asii se letos očekává inflace na nejvyšší úrovni za posledních deset let. Země východní Evropy spíše utahují měnovou politiku a dokonce země jako Turecko a Maďarsko, které začaly koncem loňského roku uvolňovat sazby, musely letos přistoupit opět k jejich zvýšení. Ceny rostou vysokým tempem i v Latinské Americe. Vysoké ceny potravin se promítají výrazněji do inflace v rozvojových zemích, neboť ty právě vydávají na jídlo vyšší část prostředků.

Ve vyspělých zemích jako jsou Spojené státy, Kanada nebo země Eurozóny se potravinová inflace neprojevovala prozatím tak výrazně jako v zemích rozvojových, ovšem také rostla neobvykle vysokým tempem. V současnosti prožíváme tedy dobu vysoké inflace, a bude na centrálních bankách, jak se s touto situací vypořádají. Problémem totiž teď jsou inflační očekávání, která bývají důvodem pro takzvaný druhotný inflační efekt. Ten nastává tehdy, když se inflační očekávání promítnou do požadavků na růst mezd. Jde potom o mzdovou spirálu, kdy vyšší příjmy domácností umožňují vyšší poptávku a tak opětovné inflační tlaky v ekonomice. Americká centrální banka Fed proto z obav z rostoucích inflačních očekávání nebude dále snižovat úrokové sazby, Evropská centrální banka s velkou pravděpodobností zvýší úrokové sazby na zasedání v červenci. Centrální banka Kanady na svém posledním zasedání překvapila, když ponechala sazby nezměněné oproti očekávanému snížení. Navíc také výrazně přitvrdila ve své rétorice.

Vše, co potřebujete vědět o akciích a podílových fondech. Přehledy, porovnání, analýzy: akcie.mesec.cz

Ceny komodit rostly rychlým tempem

Důvody tohoto jednání lze hledat v cenách komodit. Například cena ropy, která je udávána v dolarech, za poslední rok vzrostla asi o 90 procent, což představuje růst ceny v eurech asi o 70 procent. Ceny základních zemědělských plodin, jako je kukuřice, pšenice, sojové boby a rýže, pak vzrostly o 70–85 procent. Růst cen potravin byl tak výrazný, že dle odhadů asi 850 miliónů lidí na světě trpí hladem a mluví se již o největší potravinové krizi od konce druhé světové války. Důvodem jsou především velice nízké světové zásoby zemědělských plodin a vysoká poptávka z rozvojového světa, kde ekonomiky rostou rychlým tempem.

Spekulanti prospívají trhům, ale ne vždy

Ceny komodit nerostly ale jen kvůli nevyrovnané nabídce a poptávce na trhu. Na této situaci se snažili vydělat i spekulanti na trzích. Ti jsou na trzích vždy za každých okolností a většinou spíše trhům prospívají, neboť se tak zvyšuje jejich likvidita. Ovšem v době finanční a úvěrové krize, kdy akciové trhy padaly, přesunuli se do v tu chvíli bezpečného přístavu, tedy na komoditní trhy. Výraznější nárůst cen komodit lze totiž pozorovat v době, kdy právě vypukla krize na světových trzích a postupně, jak se zhoršovala, se tempo růstu cen komodit zvyšovalo. Spekulanti používají komodity jako zajištění proti slabému dolaru a zajišťují své investice také proti vysoké inflaci.

Americká komise pro obchodování s cennými papíry nedávno přitvrdila, když oznámila zpřísnění obchodování s komoditami. Jde především o udělení méně výjimek v rámci spekulativních obchodních limitů a komise bude požadovat více informací o pozicích, které investoři mají na těchto trzích. Ovšem ten tlak na zpřísnění obchodování a vyšetřování manipulací s cenami na trhu komodit přišel až poté, co vláda Spojených států předpověděla nejvyšší nárůst ve výdajích na jídlo v USA od roku 1989. Další možností je navýšení marginu, neboli zálohy na jednotlivé futures obchody, což už se stalo v případě rýže, a mluvilo se i o navýšení marginu na obchodování s kukuřicí. Toto opatření by mohlo částečně snížit zájem o investice do komodit.

Situace na trzích stále nahrává komoditám

Situace na finančních trzích je stále jako na houpačce, což nadále nahrává komoditám. Světová poptávka po komoditách také nepolevuje a navíc zásoby jak ropy, tak zemědělských plodin jsou nízké. Co se týče zemědělských plodin, bude dle posledních vyjádření OSN zapotřebí přinejmenším jedné dobré světové sklizně, aby se alespoň částečně obnovily. Klíčový je také americký dolar, tedy měna, ve které jsou všechny klíčové komodity kótované. Slábnoucí dolar paradoxně komodity zlevňuje. Posílení dolaru by tedy mohlo mít za následek mírný pokles cen.

dan_z_prijmu

Čeká nás období vysoké inflace?

Ceny komodit mají vliv na vývoj světového hospodářství a momentálně už jsou na takové úrovni, že lidé protestují v ulicích, politici přicházejí s populárními návrhy jako snížit spotřební daň na paliva, stále více lidí ve světě hladoví. Někteří předpovídají, že období vysoké inflace a nízkého hospodářského růstu může trvat i celé desetiletí. Především kvůli vývoji na trhu s potravinami, neboť na světě jich není dostatek a světové zásoby se rok od roku snižují. To znamená permanentní tlak na ceny potravin, dokud se zásoby neobnoví na úroveň z minulých let. To ale samozřejmě potrvá, neboť příroda je všemocná a úroda ne vždy dobrá. Tlak na ceny potravin bude stále přitahovat spekulativní obchodníky, pro které to představuje příležitost rychlých zisků. V dobách potravinových krizí vznikají sociální nepokoje, padají i vlády. Je opravdu těžké říci, jak až daleko může tato situace zajít.

Autorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Podaří se podle vás do deseti let dostatečně navýšit světové zásoby potravin?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).