Hlavní navigace

Mobil v zahraničí je o práznidnách levnější!

24. 6. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Léto je konečně tady a s ním doba dovolených. Většina lidí vyráží i na zahraniční cesty s mobilním telefonem. Víte, jaké lahůdky si mobilní operátoři pro své klienty připravili? Co se skutečně vyplatí a co je jen trik?

Plavky, opalovací krém a mobilní telefon. Tyto věci tvoří hlavní součást vybavení většiny českých cestovatelů. Sdělování čerstvých zážitků bezprostředně z pláže se ale může pěkně prodražit. Využívání mobilního telefonu v zahraniční není vůbec levná záležitost. Operátoři to vědí a pro své zákazníky na léto připravili speciální akce, které mobilní služby přes prázdniny zlevní.

Eurotel

Největší český mobilní operátor nabízí možnost zakoupit si novou letní Go sadu. Jako bonus zákazník získá po aktivaci roamingu SMS balíček, který majiteli mobilního telefonu umožní posílat levnější textové zprávy ze zahraniční.

Akce je časově omezená a platí jen do konce července. Podmínkou je koupě Go sady ze speciální letní edice Eurotel. Součástí sady je nová Go SIM Smart, která stojí 95 Kč a je předem nabita na 25 Kč. Zákazník, který letní mobilní sadu koupí, si může za 1 Kč aktivovat speciální Go roaming SMS balíček. Ten mu umožní poslat z dovolené v Evropě až 10 textových zpráv. Jedna SMS zpráva odeslaná z Evropy tak vyjde na 10 haléřů.

Využít levnějších textových zpráv z tohoto balíčku musí zákazníci do dvou měsíců od aktivace, jinak nevyužité SMS propadají. Dobré je, že si počet odeslaných zpráv nemusíte hlídat. Eurotel po vyčerpání akčních SMS upozorní majitele telefonu textovou zprávou, že je balíček již vyčerpán.

Tato akce se vyplatí jen lidem, kteří si skutečně potřebují koupit nový mobilní telefon. 10 zahraničních SMS za korunu je lákavá nabídka, ale utratit kvůli ušetřené stokoruně (v průměru stojí textová zpráva odeslaná z Evropy kolem 10 Kč) několik tisíc korun za novou sadu už tak ekonomické není.

Pro tarifní zákazníky má Eurotel připravenou letní hru, ve které je hlavní výhrou zájezd po Evropě za 100 tisíc korun. Podmínkou účasti v soutěži je zaslání textové zprávy ze zahraničí, tedy z jakékoliv jiné země než z České republiky. Soutěž trvá do 15. srpna. Zprávy zaslané v předepsaném formátu Eurotel odmění podle jejich pořadí. Odeslání libovolného počtu soutěžních SMS je ovšem zpoplatněno, a to podle konkrétního tarifu zákazníka.

Zákazníci, kteří vlastní mobilní telefon s fotoaparátem, mohou ze zahraničí odesílat MMS pohledy. Adresátovi dojde fotografie z dovolené do poštovní schránky v papírové podobě do dvou až tří dnů. Za vytvoření MMS pohledu si Eurotel účtuje 22,55 Kč.

Oskar

Oskar nabízí zdarma 20 MMS zákazníkům, kteří si aktivují do 3. července multimediální balíček Moje Oskar MMS. Volné MMS zprávy musí zákazník využít během dvou zúčtovacích období – 10 zpráv v každém období. Nevyužité MMS není možné převést do dalšího období, naopak pokud pošlete zpráv více než deset v jednom zúčtovacím období, budou zpoplatněny.

Po dvou měsících se automaticky tato služba převede na placenou, takže pokud nebudete mít další zájem o odesílání placených MMS zpráv, nezapomeňte si balíček odhlásit.

Turisti, kteří jedou do Chorvatska, mají možnost využít akce chorvatského partnera Oskara. Krátké textové zprávy odeslané ze sítě operátora HT Mobile mezi 17. a 18. hodinou budou o polovinu levnější. Nabídka platí do konce srpna a odeslané SMS se zároveň zařazují do soutěže o dovolenou v Chorvatsku.

Pokud si chcete spočítat, kolik vás bude provoz mobilního telefonu stát, můžete využít roamingové kalkulačky na stránkách Oskaru. Na základě vašeho tarifu, země do které cestujete a předpokládaného počtu hovorů a odeslaných zpráv zjistíte, kolik vás to všechno bude stát a současně uvidíte přehled cen u jednotlivých operátorů ve zvolené zemi.

T-Mobile

Mobilní operátor T-Mobile nabízí zákazníkům, kteří mají aktivovanou službu Relax roaming speciální prázdninový balíček Dovolená. V balíčku je za cenu 118 Kč obsaženo 10 volných minut na příchozí a odchozí hovory mezi vybranými zeměmi a Českou republikou. Akce platí do konce září. Minuta volání do zahraničí nebo ze zahraničí tak vyjde na necelých 12 korun.

Balíček, který platí dva měsíce od aktivace, lze ovšem využít jen v těchto zemích: Chorvatsko, Kypr, Maďarsko, Itálie, Portugalsko, Řecko, Slovensko, Španělsko a Tunisko. Po vyčerpání volných minut je už ceník standardní v závislosti na vašem tarifu.

skoleni_15_4

Pokud cestujete na dovolenou do jiné země, můžete využít balíček Evropa. Ten už je dražší – stojí 446 Kč bez DPH a obsahuje 15 volných minut na příchozí a odchozí volání. Tuto službu je možné využít v celé Evropě vyjma Ruska a Ukrajiny.

Rozdělení zemí do čtyř oblastí zjednodušilo volání ze zahraničí. V každé oblasti T-Mobile účtuje stejnou cenu bez ohledu na konkrétní zemi či síť, ze které se volá. Ceník není závislý na aktuálním kurzu zahraničních měn, při kolísání měn kurzů se tedy nemění.

Jak voláte ze zahraničí do České republiky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).