Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Místo na kontrolu na úřad práce odjel do Austrálie, přesto spor s ním vyhrál od Koláč - Pořád postrádám princip sporu - pokud Úřad práce...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2018 7:57

    Koláč (neregistrovaný)

    Pořád postrádám princip sporu - pokud Úřad práce uchazeči o práci práci našel, uchazeč ji nemohl přijmout, neboť nebyl k dispozici, pak má přijít o dávky. A kdyby nebyl v zahraničí, přišel na schůzku a Úřad práce by měl pro uchazeče vhodnou práci a on ji odmítl, tak dávky dostává dál? Já myslela, že Úřad práce má pomáhat v nalézání zaměstnání a on má zvát na schůzky? A výsledek práce Úřadu práce je počet schůzek?

  • 10. 5. 2018 8:49

    Paeris Kiran (neregistrovaný)

    On už ale žádné dávky nedostával (uběhla doba kdy na ně měl nárok) tzn - jediné co za něj stát platil je zdravotní pojištění...

    no a podle známého co na pracáku chvíli byl veškeré schůzky probíhali stylem "Našel jste si něco, my pro vás nic nemáme?" "Ne? tak nashledanou"

    nevím proč by se to nedalo vyřešit třeba po SKYPE videohovorem a proč muset vůbec mluvit s úředníkem osobně a fyzicky se potkávat...

  • 10. 5. 2018 12:35

    šikana uřadu je jasná (neregistrovaný)

    taky nechápu proč když někdo chce být v evidenci úřadu práce,se musí chodit každý měsíc ukazovat na úřadě a stát tam dlouhé fronty. To je jen šikana lidí na všech úřadech obecně, že si věci musíte vyřizovat osobně , v dnešní době snad už konečně by mohlo jít, aby člověk který chce se mohl registrovat elektronicky a nabídky práce nebo i jiné požadavky úřadu by mu chodili na jeho email, nechápu nač toho člověka musí vidět osobně a přesně pokud to úředníku potřebuješ, existuje třeba videohovor. Tady bude pořád byrokracie ,papirování,šikana od úřadů. miliony razítek a pořád budeme sto let za opicí.

  • 10. 5. 2018 16:25

    Roman Vašíček (neregistrovaný)

    Stát si určil jistá pravidla. Pokud Vy jako uchazeč chcete aby vám dával peníze ikdyž nepracujete, měl byste se těmito pravidly řídit. Nelíbí-li se Vám to, kandidujte a zasaďte se o změnu zákona.

    Například ve Švýcarsku pokud jste zregistrován jako nezaměstnaný a chcete aby vám přišly nějaké peníze musíte měsíčně doložit že jste se ucházel o alespoň 10 - 12 pozic + jaký byl výsledek. Nárok vůbec něco dostat máte pokud jste za poslední dva roky odpracoval alespoň 12 měsíců (a zaplatil tak povinné pojištění) a aktivně hledal jak jsem zmínil dříve. Pro člověka mezi 25 a 55 lety je pak nárok na 260 dní podpory (400 dní pokud jste odpracoval více jak 18 měsíců za poslední dva roky) s 5 - 20 denní čekací dobou na začátku. Podporu pak může čerpat maximálně 2 roky (je možné mít dočasná zaměstnání díky čemu si jeden může nejen přilepšit, ale i podpora se nevyčerpá tak rychle). Hlásíte nemoc, úraz ale i pobyt mimo bydliště, neboť musíte být k zastižení do 24 hodin a být schopen nastoupit či přijít na pohovor který Vám RAV (Regionales Arbeitsvermit­tlungszentrum) domluví. Dalším důvodem pro krácení či ukončení podpory je že se nedostavíte na dohodnutou schůzku, že neodpovíte na nabídku jenž Vám z RAV dají, či že odmítnete "přijatelnou" nabídku přičemž je explicitně řečeno co je považováno za nepřijatelné - např. denní dojíždění je nepřijatelné až pokud je delší než 4 hodiny! Srovnejte si to se situací v ČR, dky na pracáku můžete být téměř věčně a ani nic nehledat. Pravda zde asi nedostranete 70% (či 80 % pokud máte nezaopatřené děti) Vaší mzdy z předchozího zaměstnání...

  • 10. 5. 2018 17:19

    mzimo (neregistrovaný)

    Z toho dojíždění až do 4 hodin by se mnoho našich pracujících opupínkovalo :-) Viděl jsem případ, kdy by to měla ženská 30 minut autobusem do práce, ještě by ji upravili pracovní dobu podle jízdního řádu, ale to ona né, to je moc daleko a radši zůstala na podpoře :-)

  • 10. 5. 2018 18:06

    xf (neregistrovaný)

    Ono to má ještě jeden rozměr: u nás by mohlo být 4-hodinové dojíždění tak finančně nákladné, že s mzdami co mnoho firem platí, či donedávna platilo, by finančně nemělo smysl takovou práci brát. Nemá smysl pracovat pouze kvůli tomu, abych poplatil náklady na cestu do práce. Takže vůbec nejde o to tvé "opupínkování".

    Nicméně ten princip je ve Švýcarsku jasný a správný: jestliže chceš peníze daňového poplatníka, tak musíš dodržovat stanovená pravidla. A nikomu tam nebrání, aby si časem našel něco bližšího.

  • 10. 5. 2018 20:22

    Roman Vašíček (neregistrovaný)

    S tou výplatou je to tak, že Vám zaměstnavatel ze mzdy povině odvádí něco jako pojištění pro případ nezaměstnanosti a je to podle Vaší mzdy. Pokud pak ztratíte práci a jste registován na RAV, nepřiměřená je mzda nižší, než 70 % té Vaší minulé na kterou jste tuto "pojistku" platil. Tajže pokud dostanete nabídku na 75 % Vaší "pojištěné" mzdy a odmítnete ji, byl by to opět důvod pro krácení nebo odepření dávky podpory v nezaměstnanosti. Prostě se snaží Vás donutit aktivně hledat a jít co nejdříve opět do práce s tím, že si časem můžete najít samozřejmě něco lepšího. Ale je to už Vaše věc a oni Vám už nemusí platit podporu. Navíc je zde několik institucí, jenž jsou v tomto procesu zapojeny. RAV Vás eviduje a pomáhá Vám hledat. Dávku samotnou vyplácí ALK (Arbeitslosen­kasse).

    Co se toho aktivního hledání týče, je Vaší povinností začít hledat již v okamžiku kdy dostanete výpověď. Pokud máte dvouměsíční výpovědní lhůtu, a jdete se poté zaregistrovat, měl byste doložit jak jste hledal práci když jste byl ve výpovědní lhůtě, tedy 20 - 24 pokusů, ať už neúspěšných nebo stále otevřených.

  • 11. 5. 2018 0:52

    webb (neregistrovaný)

    Tady musí člověk přijmout zaměstnání, i kdyby nabízená mzda byla 100x nižší než v tom předchozím. Ani na vzdělání se neberou ohledy.

  • 12. 5. 2018 21:44

    mzimo (neregistrovaný)

    Na tom nevidím nic špatného. Když má někdo plat třeba sto tisíc, tak asi disponuje nějakými zvláštními schopnostmi, díky kterým si mohl takový plat vyjednat. Když přijde o práci a nesežene nic lepšího než za šedesát tisíc, nechápu, proč by se měl považovat za nezaměstnaného - třeba těch sto měl jen kvůli dočasnému nedostatku jeho specializace na trhu. Stejně tak vzdělání. Když si inženýr nesežene lepší práci než třeba jako údržbář, tak to je asi inženýr na baterky a patří mu to.

  • 13. 5. 2018 11:52

    Trident (neregistrovaný)

    Problem je rozdil mezi regiony. V rodnem kraji bych mel 5-6ti nasobne nizsi plat nez mam v Praze a zivotni naklady vyssi nez v teto lokalite. Mozna by mi byl plat vyplacen snad i v rublech nebo dolarech. Nejsou tam zadni strategicti investori do IT a prace je vicemene sezonni.
    A pokud budu extremne liny, tak si v praze vzdycky nejakou slusnou praci na polovicni uvazek najdu a vyziju z toho. V mem rodnem kraji i vysoce kvalifikovana sila ceka 1-1,5 roku na praci. Za slusnou praci se jezdi do nemecka.

  • 10. 5. 2018 20:02

    Roman Vašíček (neregistrovaný)

    Ty 4 hodiny jsou dohromady, tedy 2 hodiny jedním směrem, ale i tak. Já jezdil několik let jen přes Curych 3/4 hodiny tam a 3/4 hodiny zpátky a bylo to v pohodě. Pravda je ale, že pokud mi něco ujelo (trolejbus či tramvaj, autobusy jezdí jen jako příměstské linky), tak za 7 až maximálně 15 minut jelo něco dalšího. To byl asi také důvod proč když už zavřeli jednou dveře, pokud došli dalšílidé, neotevřeli znovu a odjeli. A za těch 45 - 55 minut se dá třeba dojet vlakem z Curychu do Luzernu.

  • 10. 5. 2018 21:19

    Důchodce (neregistrovaný)

    Vážený pane Vašíček,
    Nemohu polemizovat o tom co bylo potom ..... ve Švajcu, ale u nás v ČR pokud jste před svou nezaměstnaností pracoval alespoň 2 roky cca ... máte nárok na podporu v nezaměstnanosti v délce 5 měsíců - a to až do věku 50 let. Ještě jednou pět měsíců. Po 5 měsících máte tak nárok maximálně na kopanec do kulí. Nedostanete vůbec nic, ale hlavně !!!! další - delší doba na úřadu práce se vám nezapočítává do odpracovaných let na důchod. Takže pokud vás to postihne z různých důvodů v životě několikrát jste v pr.... a můžete se jít tak akorát zhompnout. Víme ??? A co se týče věku po +50 , tak se s vámi ani nikdo nebude bavit. Pokud máte bydliště ve velkých aglomeracích, tak za předpokladu, že budete ochoten a hlavně SCHOPEN dělat naprosto cokoliv tak práci někdy seženete, ALE budete makat za minimální mzdu a budou s vámi vydrbávat dle libosti. Proč. Protože ví, že jinde práci neseženete a tak si musíte nechat líbit všechno. To, že by jste sehnal práci ve své původní kvalifikaci (pokud jste ji měl střední nebo vyšší)- tak na to hned zapomeňte. Začínat v 58 letech u pásu v 12 hodinových směnách a v nepřetržitém režimu ? Tak vás po 6 dnech odnesou na nosítkách. První 2 dny 12 hodin šichta na ráno od 6 - 18 hod pak 2 dny volno a následně 2 dny 12 hodin šichta na noc - od 18 - do 6 hodin ráno. A tak pořád dokola. :-))) Bylo by dobře, kdyby si to ti naši politici a jím podobní šli na měsíc zkusit. Tam se sice nedělá za minimálku, ale musíte stíhat a nezhroutit se. Průmerná doba než to dotyčný zabalí je cca 6 měsíců. Nazdar.

  • 11. 5. 2018 0:40

    webb (neregistrovaný)

    Možná máte přehled, jak to chodí ve Švýcarsku, ale o tom, jak to chodí v ČR, nevíte nic. Ale i tak díky za ten přehled, je to tam na tom úřadě taky docela tvrdé, tady je to teda rozhodně horší. Podpora kratší, při jediném nedostavení se na schůzku nebo nabízené místo okamžité vyřazení z evidence a odejmutí veškeré sociální pomoci (žádné krácení, ale rovnou odejmutí všeho). Na druhou stranu není zatím nutné být k dispozici úřadu do 24 hodin, ale jinak se musí taky hlásit kde co a za jakékoli opomenutí nebo zdržení je okamžité vyřazení z evidence. Dokládat aktivní hledání práce se tady taky musí, jen ty počty se trochu liší (i úřad od úřadu). Hlavní rozdíl je asi v tom, že většina Švýcarů si prací vydělá tolik, že když jsou bez ní, tak na ten úřad ani nemusejí chodit a nějak přežijí, tady má takovou výhodu jen hrstka lidí. A za další tam určitě nejsou na pracák honěni v takové míře zdravotně postižení jako tady, kde jsou jim často odpírány invalidní důchody, nebo jsou tak malé, že se z nich nedá přežít a postižení musejí do evidence na pracák, i když pracovat nemohou.

  • 11. 5. 2018 19:03

    Roman Vašíček (neregistrovaný)

    Přehled mám bohužel pouze o tom s čím už jsem se setkal či musel zbývat vzhledem k tomu, že jsem zde jako náplava jakož i spousta ostatních v mém okolí. Pokud bych se nedostavil na úřadem určenou schůzku tak budu mít smůlu stejně jako vy. Když jste v evidenci RAV, můžete odmítnou práci odpovídající Vaší kvalifikaci bez sankcí jen pokud by plat byl nižší, než 70% Vaší poslední "pojištěné" mzdy. Je zde ale možné si oficiálně přivydělávat. Podpora kterou pak dostanete se v tomto případě vypočítává z rozdílu mzdy z této dočasné práce a předchozí "pojištěné" mzdy.

    >> Hlavní rozdíl je asi v tom, že většina Švýcarů si prací vydělá tolik, že když jsou bez ní, tak na ten úřad ani nemusejí chodit a nějak přežijí, tady má takovou výhodu jen hrstka lidí.

    Tak s tímto bych si dovolil nesouhlasit. Možná by to mohla být částečně pravda u lidí, jejichž předci žijí ve Švýcarsku nějakou tu generaci, ale v případě nově příchozích to rozhodě pravda není. Z osobní zkušenosti bych měl tendenci spíše tvrdit, že celkový poměr příjmů a výdajů je stejný jako v ČR. Jen na dovolenou je levnější jet do zahraničí na rozdíl od Česka, kde mi přišlo levnější zůstat v republice.

  • 11. 5. 2018 22:39

    webb (neregistrovaný)

    Kousek dál píšete, že máte děti, takže předpokládám, že jste tam celá rodina a otázka tedy zní, uživíte ji z jednoho platu? Předpokládám, že ano a to je ten zásadní rozdíl, protože tady je to pro většinu lidí nemožné (když jeden plat vypadne, musí se na úřad).

    Můžete ze svého okolí uvést nějaký příklad, abychom si ten poměr mohli porovnat? Kolik tak bere za běžnou pracovní dobu ten nejhůře placený přistěhovalec a kolik platí za bydlení (buď celkem, nebo čistý nájem), pokud tedy nebydlí na ubytovně, to by se špatně srovnávalo. Nepotřebuji přesná čísla, stačí přibližně, ono to bude stejně v jiné lokalitě výrazně rozdílné. Nemusí se to týkat ani konkrétní osoby, prostě jaký je nejnižší reálný legální příjem a jaké jsou nejnižší náklady na normální bydlení, co znáte.

    A ještě by mě zajímalo, jestli musí ve Švýcarsku nezaměstnaný, když se nepřihlásí na pracák a nemá žádný příjem, něco platit - narážím na povinnost platit tady to zdravotní pojištění, je nějaká obdobná povinnost i tam?

  • 10. 5. 2018 18:30

    D.J.Bobo (neregistrovaný)

    Souhlasím, šlo by to elektronicky. Ale osobní schlzky jsou mj, proto, aby se dotyčný někde nezaměstnal načerno (potažmo někde i v zahraničí) a tady by v klidu pobíral dávku, případně by za něj jen stát platil zdravotní.

    Každá mince má dvě strany. Tady se mj, ukázala zrůdnost našeho slavného doručování fikcí na nějakou adresu, kterou úřad někde získal. Právě ta fikce by měla být příčinou nezákonnosti, ale u nás ne ... u nás je to naprosto košér.

  • 11. 5. 2018 17:02

    Bobek (neregistrovaný)

    Nj zlatej pracak v nemecku. Vse elektronicky jen povina navsteva pri prvni registraci a jinak vse v kludu z domova. Za prvnich 14 dni 10 nabidek prace.

  • 10. 5. 2018 9:30

    Tomáš Marný

    To jste myslela špatně... Já byl před pár léty u této instituce registrován necelé 3 měsíce, první, co mně úřednice řekla při registraci, bylo to, že pro mne jako VŠ nic nemá a ať si hledám něco sám. No a pak si mne pozvala v době mezi Vánocemi a Silvestrem... Asi aby ten VŠ dobytek nemohl na hory, když ona musela dřepět v kanclu.

  • 10. 5. 2018 9:56

    * (neregistrovaný)

    No jo. Ono existuje takové pořekadlo z vojny, ale hodí se i sem: "Jak my k vy, tak my k vy."

    Já když se před prvním zaměstnáním zaregistroval na pracáku, tak jsme se normálně a slušně domluvili, že za dva týdny přijít nemohu, protože jedu na hory do Francie. Nebyl problém, termín mi byl přesunut.

    No jo, ale jestli to nejsi schopen na férovku říci, a jen prskáš nemohu, nehodí se mi to, možná neřekneš vůbec nic a místo toho prskáš po diskuzích a podsouváš druhým svůj hnůj ""Asi aby ten VŠ dobytek", tak se nediv. Jaký si to uděláš, takový to máš. A soudě podle tvého projevu na zdejší diskuzi, ty to máš hodně těžký.

  • 10. 5. 2018 10:46

    Tomáš Marný

    Zato ty to asi máš hodně lehký... "Já když se před prvním zaměstnáním zaregistroval na pracáku" Nemakačenko, kterému se nechtělo do práce, že?

  • 10. 5. 2018 17:47

    Roman Vašíček (neregistrovaný)

    To je od Vás trochu jednoduché uvažování. Já to měl podobně po ukončení VŠ. Věděl jsem, že za dva měsíce nastupuji civilní vojenskou službu, takže to nestálo za to. Považoval jsem to za plýtvání časem a zdroji potenciálního zaměstnavatele. Zvláště, že v okolí mého bydliště nebylo té práce zrovna mnoho. No a před koncem civilky jsem už měl práci sjednanou na druhém konci republiky.

  • 11. 5. 2018 10:03

    AAA (neregistrovaný)

    Považoval jsem to za plýtvání časem a zdroji potenciálního zaměstnavatele. ..
    .

    A nebo jste si taky mohl ty dva měsíce zaplatit to minimální zdravotní pojištění sám, že. By mě zajímalo co by na podobné vychcánkovství řekli tam "u vás" ve Švýcarsku.

  • 11. 5. 2018 19:35

    Roman Vašíček (neregistrovaný)

    Ano, to máte pravdu. Mohl bych. Tedy pokud bych nějaký příjem měl. V mém případě by to tehdy museli zaplatit rodiče. Tedy spíše máma která po rozvodu zůstata sama a zuby nehty se snažila udržet na VŠ tři syny. Otec tehdy občas něco poslal, takže k soudu se s tím jít nedalo neboť "ukazoval dobrou vůli" platit. Věřte ale, že jsem se nenudil. Nemít tehdy zahradu díky které jsme si částečně pokryli svou spotřebu ovoce a zeleniny, nevím jak by to dopalo.

    Vy tomu možná říkáte "vychcánkovství" já to viděl jako minimalizaci negativních dopadů. Pokud půjdu někam pracovat tak se za dva měsíce možná ani pořádně nezaučím a budu tedy zbytečně plýtvat prostředky potenciálního zaměstnavatele. Ano mohl bych jak píšete být "vychcánek", někde nastoupit jen pro záznam v životopise a takto po zaučení odejít. Pokud bych tak rychle nějaké zaměstnání v oboru a místě našel. Pokud je tohle jednání, jenž byste očekával... dle mého pohledu je daleko více podrazácké, než když vím, že pracovat chci a budu, ale až poté co si odkroutím vojenskou službu a z důvodu omezené nabídky práce v regionu předpokládám stěhování za prací do jiného koutu republiky.

    Jak by to vypadalo ve Švýcarsku nevím. Předpokládám, že by byl i přímo po škole nárok na nějakou základní podporu, ale přesné podmínky neznám. Se systémem školství se teprve postupně seznamuji prostřednictvím svých dětí. V případě dospělého vedeného v evidenci RAV je potřeba dokládat že se ucházel o 10 - 12 pozic měsíčně, a to už když byl ve výpovědní lhůtě, aby měl na něco nárok.

  • 11. 5. 2018 21:16

    AAA (neregistrovaný)

    Takže jste se nechal ještě ty dva měsíce od mámy živit? Zvláštní vzhledem k tomu jak tu situaci popisujete...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).