Hlavní navigace

Míra inflace už příliš klesat nebude, domácí dluhopisy to poznamená

19. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Překvapivě silné meziroční zpomalení míry inflace bylo ovlivněno tím, že v listopadu 2011, se kterým jsou ceny nyní porovnávány, došlo k výraznému cenovému růstu.

Před rokem totiž obchodníci už v předstihu začali zvyšovat své ceny s výhledem na lednové zvýšení sazby daně z přidané hodnoty. Letos si na to zatím kvůli slabé domácí poptávce a nejistotě, zda vůbec vyšší DPH projde parlamentem, netroufli. Významně přispělo také snižování cen mobilních operátorů, kteří lákali zákazníky na nižší ceny v rámci akčních slev, a zlevnění cen dovolených a benzinu. Ceny potravin naopak rostly.

I nadále zůstává domácí ekonomika bez poptávkových tlaků na růst cen – spotřeba domácností zatím v letošním roce klesá (-2,4 % meziročně ve třetím čtvrtletí). Opatrnost domácností při utrácení je způsobena reálným poklesem mezd (-1,8 % meziročně ve třetím čtvrtletí), mírně rostoucí nezaměstnaností a celkovými obavami z dalšího vývoje.

dan_z_prijmu

V příštím roce by podle našeho názoru spotřebitelská inflace neměla klesnout pod cíl České národní banky, kterým jsou 2 %. Zpočátku roku bude růst cen živen převážně administrativními opatřeními (daně, regulované ceny), později sílící poptávkou. Ekonomická aktivita by se totiž měla příští rok přehoupnout opět do plusu a dále akcelerovat v roce 2014. To bude mít pozitivní dopad na spotřebu domácností. Proinflačně by v neposlední řadě působily také případné devizové intervence, které ČNB nyní zmiňuje jako další měnově politický nástroj.

Vyšší míra inflace a větší ekonomická aktivita v příštím roce budou tlačit na růst výnosů domácích státních dluhopisů, a to zejména těch s delší splatností. To bude mít negativní dopad na jejich ceny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je investičním manažerem společnosti Conseq Investment Management.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).