Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Minimální záloha na zdravotní pojištění se v roce 2020 opět zvýší od tuten - Jsem starobní důchodce, 76 let a podnikám jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2019 14:47

    tuten

    Jsem starobní důchodce, 76 let a podnikám jako vedlejší podnikatel. Dosud jsem platil jednou částkou při podání vyúčtování za celý rok. Přesto mi napsala Průmyslová zdravotní pojišťovna, že jsem povinnen platit zálohy, udělali to někdy v červnu a zároveň mi vyměřili penále za předchozí nezaplacené zálohy. Zaplatil jsem zálohu na celý rok jednou částkou, avšak penále platit odmítám. Rád bych si ověřil, zda ZP může takto postupovat.

  • 18. 10. 2019 17:16

    ViR

    Zálohy na zdravotní pojištění se neplatí pouze v následujících případech (cituji): "Povinnost hradit zálohy na pojistné neplatí v měsících:
    a) ve kterých OSVČ byla současně zaměstnancem a samostatná výdělečná činnost nebyla hlavním zdrojem příjmů. Pojistné za takové měsíce zaplatí formou doplatku, viz bod 5 (poučení).
    b) ve kterých byla OSVČ po celý kalendářní měsíc uznána neschopnou práce, nebo jí byla nařízena karanténa podle zvláštních právních předpisů. Minimální vyměřovací základ se sníží na poměrnou část odpovídající počtu kalendářních měsíců, pokud OSVČ měla nárok na výplatu nemocenského OSVČ."

    Zálohy se tak neplatí pouze tehdy a jen tehdy, pokud je odvedena alespoň minimální záloha (ve výši odvodu z minimální mzdy = 1803 Kč) ze zaměstnání (PP, DPČ vyjímečně DPP).

    U důchodců (i předdůchodců) jde o jiný druh "vedlejší činnosti". Tam platí že miniální vyměřovací základ pro OSVČ není stanoven v kalendářním měsíci, ve kterém po celý tento kalendářní měsíc trvala některá z následujících skutečností: a) plátcem pojistného je i stát; osoby, za které je plátcem pojistného i stát, jsou uvedeny v § 7 odst. 1 zákona číslo 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů (např. nezaopatřené dítě, poživatel důchodu, příjemce rodičovského příspěvku atd.), (další případy, krom a) nejsou pro nás zajímavé).

    V podstatě z výše uvedeného plyne, že důchodci či předdůchodci zálohy platí ve vypočtené výši podle příjmů předchozího roku. A když vychází nízké, platí ty nízké, dle dosaženého výdělku. Tj. z vyměřovacího základu bez doplatku do minima. (Při dlouhodě nízkých příjmech je možné i tyto nižší zálohy na žádost ještě snížit.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).