Hlavní navigace

Názor k článku Minimální mzda se sice zvýšila na 9200 Kč, někdo ale získá i 18 400 Kč od Petr - V článku postrádám velmi důležitou informaci, co se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2014 11:37

    Petr (neregistrovaný)

    V článku postrádám velmi důležitou informaci, co se nezahrnuje do mzdy, která nesmí být nižší než minimální nebo zaručená mzda.

    Podle § 111 a 112 zákoníku práce http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-262#p111 platí, že mzdu před porovnáním s minimální nebo zaručenou mzdou napřed snížíme o mzdu za práci přesčas, příplatek za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli.

    Tzn., že například pracovník zajišťujícího ochranu objektů (dle NV o minimální a zaručené mzdě) je zařazen do 2. skupiny prací se zaručenou mzdou 10 200,- Kč. Od své mzdy takový pracovník odečte mzdu za práci přesčas, příplatek za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli. Takto upravená mzda nesmí být nižší než 10 200,- Kč. V opačném případě je třeba upozornit zaměstnavatele o vyplacení doplatku do výše zaručené mzdy. Doplatek je zaměstnavatel povinen dle citovaných ustanovení ZP vyplatit automaticky bez žádosti zaměstnance. Pochybuji však, že tak činí všichni zaměstnavatelé, a proto by si to měli zaměstnanci s nizkými příjmy pohlídat sami.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).